Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Rakietka 
Autor Wiadomość

Post Rakietka
Zchce zrobić dużą rakiete. Czy może tak jak na rysunku???

Załączniki:
raka.jpg
raka.jpg [ 14.19 KiB | Przeglądane 14110 razy ]

4 gru 2006, o 14:53
**

polecam ci stronę :

http://www.pinot.webpark.pl

I WOGÓLE CO TO ZA DYSZA HAHAHAHAHA MA ZA ZADANIE JESZCZE BARDZIEJ ZMNIEJSZYĆ PRĘDKOŚĆ WYLOTOWĄ GAZÓW ? :D:D:D

4 gru 2006, o 14:59

Post raka
To możecie wstawić fotke jak ma wyglądać silnik? Najlepiej paliwo oparte na saletrze i cukrze.

4 gru 2006, o 15:53

www.chemik.vitnet.pl

P.S http://www.vmc.org.pl/images/pirotechni ... adysza.jpg
tak wyglada silniczek na karmelka naprzykład a przekrojonych silników jak dotąd nikt nie robił.

4 gru 2006, o 15:59
Na stronie Pinot'a jest więcej o paliwach...Nie ma co, niech spróbuje, albo mu nie poleci albo marnie poleci.. Ale każdy był początkujący. Polecam stronę Nakki. A dla bardziej "fajerwerkowych zastosowań" o sr'ach też jest tego dużo na amerykańskich stronach, np. pyrowiki...

4 gru 2006, o 16:33
**

http://www.ksard.pl/

poon... na stronie pinota też jest super opisane jak zrobić prosty silnik z PCV ;] to już 8/10 sukcesu... następna 1/10 to patyk, jak to ma być kijanka, a kolejna 1/10 to ładunek ;]

4 gru 2006, o 17:21

Post raka
Czyli tak?? Tylko nie wiem jeszcze jednego czy lont mam doprowadzić od razu przy dyszy do kalmerk czy wyrzej tam gdzie jest on wypełniony cało??

Załączniki:
raka.jpg
raka.jpg [ 13.47 KiB | Przeglądane 14080 razy ]

4 gru 2006, o 19:48
Zasłużony dla forum

daj walcowata dysze.. i nie z gipsu choć w ostateczności. a przeczytka nie moze miec zadnych szczelin.silnik do zrobienia ale czeka cię wiele prób
pozdrawiam i życzę szczęscia 8)

4 gru 2006, o 21:23

No to kanał ma być do końca czy do 3/4?? Gdzie mam doprowadzić lont?? Pliska odpiszcie

4 gru 2006, o 22:09

Lont musi byc szybki i isc przez cały kanał. 3/4 długości ziarna paliwa powinno wystarczyc :)

4 gru 2006, o 22:18
Zasłużony dla forum

czekaj mowisz że "duża rakieta" co masz na mysli?? kilo karmelka?

5 gru 2006, o 16:00
Taka dysza jak na obrazku jest za duża. Takie daje sie do rakietek na PCZ. Jak to twoja 1 rakietka to lepiej zacznij od takich z 10 gr lub 20 gr karmelka a jak będą wychodzić to wtedy rób większe. Szkoda marnować dużo karmelka jak nie będzie chciała lecieć. :D :D :D Ale pomysł z tym FB to fajny. Ja zrobiłem kilka rakietek, lecieć nie chciały bo złe dysze były i mam już ich dość. Można iść na rynek i kupić taką rakietke za 2 zł z takim samy efektem. Szkoda sie z tym paprać.

5 gru 2006, o 16:11

Mam 10kg saletry i nie mam co z tym robić. Leży w garażu no to taka rakietka może mieć ok. 500g karmela. Czy możecie mi narysować np na pain-cie. Bo już mam z tych rysunków mętlik...

Ostatnio edytowano 5 gru 2006, o 22:46 przez OniO, łącznie edytowano 1 raz

5 gru 2006, o 20:09
Mam 10kg saletry i nie mam co z tym robić. Leży w garażu no to taka rakietka może mieć ok. 500kg karmela.

O człowieku !! Pół tonowa rakietka ?? To chyba nie zadziała. A zresztą umiesz liczyć?? 65 % saletra i 35 cukier? To z 10 kg zrobisz ok 14 kg karmelk a nie 500kg. :D

5 gru 2006, o 20:49
Zasłużony dla forum

500 gram?? ty w zyciu tyle nie widziales, bez urazy ale glupoty piszesz
"narysujcie mi w paintcie schemat silnika na 500 gram karmelka"
ja na okolo 60 gramach karmeli osiagnalem taka wyskośc ze rakieta z oczu znikneła, a co do 500 gram ( bo te kilogramy to chyba pomylka) podepniesz patyk? :lol: :lol: a gdybys chcial zrobic pol tonowa rakiete to bym sie nawet nie zdziwil... jezeliy dobrze poleciala to przy takiej ilosci paliwa to fb'ka mozesz sobie wsadzic... chyba ze go dasz z kilo. za duza wyskoosc

5 gru 2006, o 21:15
Powiem więcej. Pewien konstruktor pobił niedawno rekord wysokości, bodajże 32-33km, nie pamiętam dobrze, silnik rakiety zawierał 70kg paliwa HP...Była widziana z orbity...pozatym kto robi rysunki rakiet w paincie? Ludzie, od tego są programy, np. SpaceCad...

5 gru 2006, o 22:05

Sorki chodzi mi o 500g kalmerek. 500kg to chyba by to poleciało na orbite:D

5 gru 2006, o 22:45
Post Re: raka
OniO napisał(a):
Czyli tak?? Tylko nie wiem jeszcze jednego czy lont mam doprowadzić od razu przy dyszy do kalmerk czy wyrzej tam gdzie jest on wypełniony cało??
torszke zejde z tematu ale czy to na pomaranczowo jest to karmelka? a co umieszcza sie w tym białym polu? bo ja w tym białym umieszczamwłasnie karmelka ale leci na 2m

5 gru 2006, o 22:52

domichaelo napisał(a):
OniO napisał(a):
torszke zejde z tematu ale czy to na pomaranczowo jest to karmelka? a co umieszcza sie w tym białym polu? bo ja w tym białym umieszczamwłasnie karmelka ale leci na 2m
To białe to wydrążony kanał jest tam po prostu powietrze.

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

5 gru 2006, o 23:07

Sorki chodzi mi o 500g kalmerek. 500kg to chyba by to poleciało na orbite:D

500g też może nieźle polecieć. wbrew pozorom taki karmelek jest dość silny (szybko się spala i daje sporo gazów) ja największy pojazd z napędem rakietowym wykonałem na 300g karmelka, karmelek był udany a silnik nie. na ziemi została taka malutka paćka takiego czegoś czarnego - cały dym z gazów wylotowych poleciał na znajdujące się niedaleko działki. z kolegami byliśmy na rowerach to się oddaliliśmy i obserwowaliśmy co się będzie dziać. najlepsi byli strażacy którzy nie mogli doszukać się źródła dymu - (pewnie ślady po paliwie wzięli za jakieś stare ognisko, ale przecież ognisko nie narobi tyle dymu, to szukali dalej :twisted: )
zakładając że silnik zadziała myślałem że podczas przemieszczania się zostawiał będzie dym równomiernie po drodze i się szybko rozwieje a tu zong.
oczywiście nie miałem w zamiarze niepokoić ludzi i strażaków :oops: . przykład ten może zobrazować co może zrobić 500g - jak silnik ci nie poleci to będzie przypał (nawet jak będziesz odpalał na pustkowiu) no i jeszcze pozostaje problem karmelizacji :lol: ciekawe jak zamierzasz przegotować 0,5 kilo soli z cukrem - zajmie ci to z 2h (lepiej kolegów nie zapraszaj na pokaz robienia karmelka)

6 gru 2006, o 14:20
**

zawsze można 5 razy po 100g i tylko dolewać do silnika :D
a tak pozatym temat raczej wogóle nie ma sensu coraz większy offtop się robi

wg mnie autor powinien najpierw poczytać i potestować na własną rękę

6 gru 2006, o 18:29

temat do kosza ale i tak dobże że koleś nie będąc pewnym zapytał (to źle?)
zawsze lepiej niż jak ktoś pisze "elo cus tam słyszałem pirotechnika czy coś i chciałbym wiedzieć co to jest i jak to się robi z mąki, ziemiaków, cukru ewentualnie moge przejść się po piasek z piaskownicy no i chce żeby było booooom i takie fajne ognie szły w góre"

>>>>>>>>>>kosz>>>>>>>>>

6 gru 2006, o 21:16

6 gru 2006, o 21:43
kilo napisał(a):
] To białe to wydrążony kanał jest tam po prostu powietrze.

1. A czy mozna zamiast tam pustego kanału dac tam karmelka?
2. czy karmelka własnie tak ma byc ułozna bo jak widze lont idze do prawej karmelkii od tej storny sie zacznie palic to chyba poleci w lewo bo bedzie wkieksza siła z lewej storny a z 2 nie bo tam karmelka sie nie zapali?

7 gru 2006, o 13:50
domichaelo napisał(a):
kilo napisał(a):
] To białe to wydrążony kanał jest tam po prostu powietrze.

1. A czy mozna zamiast tam pustego kanału dac tam karmelka?
2. czy karmelka własnie tak ma byc ułozna bo jak widze lont idze do prawej karmelkii od tej storny sie zacznie palic to chyba poleci w lewo bo bedzie wkieksza siła z lewej storny a z 2 nie bo tam karmelka sie nie zapali?

1. Ta pusta przestrzeń daje miejsce by więcej paliwa zapaliło się na raz.
Jak chcesz żeby rakietka nie poleciała to zawal ją karmelkiem. :D
2. Rakietka poleci prosto, bo od tego jest dysza by gazy skierować prostopadle do ziemi a nie z jakimiś uchyleniami. Pozatym taka sytuacja potrwa ułamek sekundy. Reszta paliwa szybko sie zajmie. :D

7 gru 2006, o 15:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona