<center>
JODEK POTASU
KI
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: bezbarwny lub biały
-
Zapach: bezwonny
-
Gęstość: 3,13 g/cm3 w 20°C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 143 g/100g wody w 20°C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszcza się w etanolu: 4,5g/100g w 20°C
-
Temperatura topnienia: 686°C
-
Temperatura wrzenia: 1330°C
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: niepalny
Toksyczność: LD50 (doustnie, szczury): 2779 mg/kg, może powodować uczulenie
-
Higroskopijność: brak danych
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, chronić przed światłem
Własne spostrzeżenia: W roztworze jodku potasu rozpuszcza się jod tworząc tzw. płyn Lugola. KI jest również składnikiem jodyny. Używany jest w syntezach organicznych, w spektroskopii, w medycynie, w analizie chemicznej i w przemyśle spożywczym (dodaje się go do soli kuchennej). W domowym laboratorium przydaje się do wielu doświadczeń i do otrzymywania jodków.