kwas hydroksyetanowy, C2H4O3, kwas glikolowy
<center>
KWAS GLIKOLOWY
kwas hydroksyetanowy
C2H4O3
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: bezbarwne kryształki lub grudki
-
Zapach: zblizony do palonego cukru, niezbyt intensywny
-
Gęstość: 1,27 g/cm3
-
Rozpuszczalność w wodzie: bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, (0,1 g/ml)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: bardzo dobrze rozpuszczalny w acetonie i octanie etylu, kwasie octowy, etanolu i innych alkoholach
-
Temperatura topnienia:100 °C (rozkład)
-
Temperatura wrzenia:
-
Temperatura rozkładu: 100 °C
-
Palność: wybuchowy, reaguje gwałtownie z silnymi utleniaczami, glinem, cynkiem i cyną, powodując wręcz wybuch lub zapalenie się.
-
Toksyczność: Inhalacja powoduje kaszel, skrócony oddech, ból gardła. W kontakcie ze skórą: zaczerwienienie i bolesność, a czasami bolesne oparzenia. W przypadku dostania się do oczu powoduje zaburzenia widzenia, uszkodzenie spojówek. Szczególnie niebezpieczne jest połknięcie kwasu glikolowego, ponieważ prowadzi do bardzo poważnych uszkodzeń w obrębie układu pokarmowego, bóle brzucha, a nawet śmierć. LD50 (szczury, doustnie): 1950 mg/kg
-
Higroskopijność: higroskopijny, łatwo chłonie parę wodną
-
Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu
Własne spostrzeżenia: kwas glikolowy otrzymywany z trzciny cukrowej, buraków cukrowych, ananasów i skórek winogron, występuje również w innych owocach. Należy go grupy alfa-hydroksykwasów (AHA). Ze względu na właściwości złuszczające, a także małą masę cząsteczkową, stanowi składnik preparatów do peelingu. Znakomicie przenika przez skórę, toteż ma zastosowanie również w produkcji kosmetyków poprawiających wygląd i strukturę skóry, głównie wygładzających zmarszczki. W przemyśle stosowany jest do barwienia skóry i tekstyliów, produkcji preparatów czyszczących w elektronice, produkcji polimerów (kwas poliglikolowy) i kopolimerów, w przemysle spożywczym jest używany do konserwacji żywności.
Występuje pod nazwami: Glycolic acid; Glycollic acid; Hydroxyacetic acid; Hydroxyethanoic acid
CAS No: 79-14-1; masa molowa: 76,1