Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Zupa szczawiowa(karbochemia) 
Autor Wiadomość
Post Zupa szczawiowa(karbochemia)
Dlaczego zupę szczawiową należy zabielać (chodzi tu np. o dodanie śmietany)Wyjaśnij w sposób czysto chemiczny.Powiem jeszcze że obecnie przerabiam kwasy karboksylowe więc to musi mieć jakiś związek.Jak ktoś też by mógł poprzeć tą reakcje jakimś równaniem.Prosze o pomoc z góry dziękuje


3 lut 2007, o 12:19
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
Cytuj:
W dużych stężeniach kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, ale nawet w ilościach spotykanych w żywności może być szkodliwy - z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedomiaru wapnia w organizmie.


http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_szczawiowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczawian_wapnia

(COOH)2 + Ca+ -> Ca(COO)2 + H2+

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


3 lut 2007, o 12:39
Zobacz profil
Post 
Ok dzięki za tą podpowiedz
Ale chciałbym wiedzieć co powoduje ta śmietana(jeśli się da to jakie zapisać równanie)


3 lut 2007, o 14:34
******

Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Posty: 1084
Lokalizacja: /dev/nul
Post 
W śmietanie masz wapń ;)


3 lut 2007, o 14:51
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
Smietana zobojetnia kwas szczawiowy, który normalnie podżerałaby ci garnki, co nie jest zbyt zdrowe (np. przy aluminiowych garnkach glin przedostaje się do roztworu, i dalej do ustroju po spożyciu..).. Ale z samym szczawiem też nie ma co przesadzać, bo potem sie kamienie nerkowe robią ;)


3 lut 2007, o 16:58
Zobacz profil
Post 
fajne to z tym "podżerałby garnki" :D
ale o glinie i jego zdolonościach przedostawiania się do organizmu z naczyć słyszała już dużo.
I pomyśleć,że jak po raz pierwszy zastosowano aluminium do wyrobu sztućców i naczyć,to wszystkie kobiety na dworze Napoleona były po prostu zachwycone delikatnością i lekkością naczyć...zauroczył Napoleon kobietki
:D :D :D
widać nie zawsze to co piękne jest dobre :D


3 lut 2007, o 20:43
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2007, o 12:16
Posty: 97
Post 
hehe, z tym glinem i Alzheimerem, to troche bajeczki ktorych nie da sie potwierdzic w 100%, stawiam na kamienie kerkowe ;) to chyba jest wieksze zagrozenie dla organizmu


3 lut 2007, o 22:38
Zobacz profil
Post odp.
W każdej opowieści jest troche prawdy :wink: jak w tej że bigosu nie gotuje sie w garnkach z aluminium bo nabiera metalicznego posmaku :wink: faktem jest że gospodynie unikaja takich garnków przy wielu potrawach :wink:
eko


3 lut 2007, o 23:28
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Istotniejsza jest zawartość wapnia w śmietanie, bo mleko jest minimalnie kwaśne (ph 6,4 - 6,8)... Wapń powoduje, że szczawian wapnia strąca się w garnku, a nie w nerkach.

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


9 lut 2007, o 01:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..