Mam problem technologiczny !
Tlenek żelaza zawarty w wodzie, podczas jej filtacji na złożu z dwutlenku manganu dezaktywował je. W konsekwencji złoże to (bardzo drogie!) nie usuwa z wody rozpuszczonego w niej manganu a zwyczajnie odpłukać wodą się nie da (już próbowałem) Próbowałem również mechanicznie w betoniarce też bez zadowalających efektów :(((
Więc może CHEMIA !!! Myślałem o redukcji tlenku żelaza do jakiejś soli ? lub innego łatwo rozpuszczalnego w wodzie związku tak aby go odpłukać ze złoża i uratować je.
4 lut 2007, o 17:59
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Opisz problem dokładnij, bo czytam to już 5 raz i nie rozumiem..
Jak to wygląda, do czego jest itd.
4 lut 2007, o 18:55
wojtex
Faktycznie, P.T. Autor musi się zastanowić nad opisem problemu i sformułowaniem pytania...
4 lut 2007, o 20:52
jaozyrys
@MODERATOR
Już tłumaczę Kolega chciał oczyścić wodę z manganu, uzył jakiegoś filtra z dwutlenkiem manganu, ale w większym stopniu oddzielił on żelazo i teraz sie pyta jak to zregenerować Problem w tym, że w ogóle nie napisał jak to działa, bo ja nie wiem jak MnO2 może tu zadziałać.. Prędzej KMnO4:
http://www.granimex.com.pl/odmanganianie.html
4 lut 2007, o 23:21
Anonymous
Witam Kolegów.
Przepraszam za duże skróty myślowe :oops:
Opisywany przypadek dot. normalnej filtracji wody podziemnej w ogólnie stosowanych filtrach tzw pospiesznych gdzie proces odżelaziania i odmanganiania prowadzony jest jednoczesnie, na tym samym złożu filtracyjnym. Przy stabinym procesie filtracji wodę najpierw się napowietrza, a następnie filtruje na złożu najczęściej kwarcu. Związki żelaza osadzają się na górnej warstwie złoża a poniżej w "określonych" warunkach następuje odmanganianie. Zaletą tej metody jest niszki koszt produkcji wody lecz wadą niestabilność prowadzonego procesu. Dlatego też aby "pomóc" naturze w dolnej części filtra stosuje się czysty otrzymywany syntetycznie Mno2 w postaci gryzu. Normalne biologiczne "wpracowanie się złoża trwa ok 180 dni a wprzypadku syntetycznego złoża odrazu. Jednakże sam proces jest dość kapryśny i nieco niższy poziom tlenu rozpuszczonego w wodzie (awaria sprężarki) powoduje dezaktywację złoża Mno2 tlenkiem żelaza. Odpłukać żelaza Kmno4 się nie da nawet w dużych stężeniach, Naclo3 (podchlorynem) też nie mechanicznie jak już pisałem raczej słabo. :( Muszę nadmienić że Mno2 wspaniale wiąże rozpuszczone (utlenione) w wodzie żelazo tak że do 0,05 mg po filtracji wystarczy warstwa ok 10 cm złoża. Z tąd ten problem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości