1. rozpuszczanie w wodzie substancji jonowych, polega na solwatacji jonów przez cząsteczki wody i rozrywaniu sieci krystalicznej, dziewki czemu jony przechodzą do roztworu. Załóżmy że w T=constans i p=constans, zorbie roztwór nasycony chlorku sodu. I teraz moje pytanie czy w tym roztworze mogę rozpuścić teraz azotan (V) potasu z jego maksymalną rozpuszczalnością w danych warunkach, która jest podana w tablicy? Bo na mój gust to zabraknie cząsteczek wody aby zsolwatować cząsteczki azotanu.
2.Często w zadaniach podczas tworzenia r-r pisze coś takiego :
"Do litra wody wrzucono 50 gram soli oblicz stężenie molowe" i w tym momencie pomija się objętość soli. W niektórych przypadkach może to być znaczna róznica, a w niektórych reakcjach jest bardzo ważne aby stężenia były idealnie dobrane. Moje pytanie, jaką objętość doliczać? objętość soli, którą by zajęła ta sól w stanie stopionym, czyli litym krysztale? Ale przecież występuje jeszcze zjawisko kontrakcji (przykład etanol + woda) jak to uwzględnić.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
10 lut 2007, o 18:23
duce
Cytuj:
Do litra wody wrzucono 50 gram soli oblicz stężenie molowe" i w tym momencie pomija się objętość soli. W niektórych przypadkach może to być znaczna róznica, a w niektórych reakcjach jest bardzo ważne aby stężenia były idealnie dobrane. Moje pytanie, jaką objętość doliczać?
Twórca zadania ma na mysli ze najpierw wsypano 50g substancji dopiero potem uzupełniono zlewke do 1000ml wodą. A nie ze do litra wody wrzucono 50g sub, bo wiadomo ze objetość wzrośnie .
Do litra wody wrzucono 50 gram soli oblicz stężenie molowe" i w tym momencie pomija się objętość soli. W niektórych przypadkach może to być znaczna róznica, a w niektórych reakcjach jest bardzo ważne aby stężenia były idealnie dobrane. Moje pytanie, jaką objętość doliczać?
Twórca zadania ma na mysli ze najpierw wsypano 50g substancji dopiero potem uzupełniono zlewke do 1000ml wodą. A nie ze do litra wody wrzucono 50g sub, bo wiadomo ze objetość wzrośnie .
Duce ja nie wiem co miał autor na myśli, ale co pisze, często pisze że po dodaniu określonej ilosci soli powstał np litr r-r. Ale nie o to chodzi, chodzi mi głównie o to jak wyliczyć tę objętość soli.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
10 lut 2007, o 19:51
jaozyrys
@MODERATOR
Obawiam się, że tylko empirycznie.. Liczenie np. objętości kryształu nic nie da, bo kontrakcja jest dość duża
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości