Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Błędne ogniki 
Autor Wiadomość

Post Błędne ogniki
Doświadczenie to przebiega nastepująco:
Mieszaninę SiO2 i Mg podgrzewa się w probówce, aż rozżarzy się do czerwoności. Całość po przereagowaniu wsypuje się do HCl., przez kolkanaście minut potem można zaobserwować spontaniczne "ogniki" tańczące przez chwilę na powierzchni roztworu. Jakie reakcje zaszły? wiadomo, że zapłonowi ulega powstający na krótko krzemowodór oraz, że na dole osadza sięczysty krzem.

Moja propozycja:

1. SiO2 + 2Mg -> Si + 2MgO

2. Si + 4HCl -> SiCl4 + 2H2
Si + 2H2 -> H4Si
czysty Si nieprzereagowany

3. MgO + 2HCl -> MgCl2 + H2O

17 lut 2007, o 21:19
Tylko uważajcie bo krzemowodór może zrobić ziazi !! :szok:

17 lut 2007, o 22:23

cokolwiek znaczy "ziazi", robiłem to doświadczenie i nadal żyję. w każdym razie ma ktoś pomysl na reakcje?

17 lut 2007, o 22:34
**

Pozwolę posłużyć się gotową recepturą na ten proces. Całość tegoż doświadczenia znajdziesz tu:
www.alchemik.boo.pl/portal/html/index.p ... cle&sid=79 . To powinno wystarczyć :wink: ja w wolnej chwili też spróbuję tego eksperymentu :D

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

17 lut 2007, o 22:50
Zasłużony dla forum

Poprostu SiH4 sie spala :wink: A podgrzeeanie w probówce nie jest za dobrym wyjściem, najlepiej dobrze zaizolować tygiel, zmieszać piasek z wiórkami Mg, na dno tygla nasypać samych wiórów Mg i podpalić za pomocą wstążki. Reakcja trwa około 40 minu dla 20-30g mieszaniny. Ważne zeby mieszanina była stechio! Homogenizacje przeprowadzać dokładnie za pomocą patyczka :wink: A reakcja- w wyniku stapiania SiO2 z Mg powstaje krzemek magnezu, który reaguje z HCl dając chlorek i silanowodór :wink: Uwaga, bo nieprezereagowany Mg też bąbluje i moze sie wytworzyc znaczna ilość H2

17 lut 2007, o 23:13
Skoro jest już ten temat to mam pytanie. Czy to prawda, że silany wybuchają z siarką? Bo gdzieś czytałem, że tak ale to było niepewne źródło.

Oczywiśie, że chodziło mi o:
"czy silany wybuchają z siarką?" sorry za literówkę. Wiem, że silany są reduktorami.

Ostatnio edytowano 18 lut 2007, o 18:56 przez chemik grus, łącznie edytowano 1 raz

18 lut 2007, o 12:37
@MODERATOR

co rozumiesz przez "silany wybuchają siarka"? :roll:
sialany sa silnymi reduktorami, zapalają sie na powietrzu (jak widac w tym doswiadczeniu), z chlorem reagują wybuchowo, a w roztworach alkalicznych hydrolizują.

18 lut 2007, o 17:42

Wszyscy piszą stechiometrycznie, nadmiar magnezu a gówno prawda :lol:
Dzisiaj robiłem (biedna probówka) i molowo biorąc równanie to wychodzi 120 gram piasku na 146 gram magnezu. A wziąłem 6 gram piasku i 7,5 gram magnezu i magnez zalegał wysoko nad probówką - musiałem go odsypać znad tego "czarnego". Ale polecam dać więcej tego magnezu i zostawić go na wierzchu bo w pewien swój sposób izoluje on to "czarne" od powietrza.
I niemożliwe jest takie ładne zmieszanie piasku z magnezem żeby to wszystko ze sobą super zareagowało - magnez jest dosyć "objętościowy" i lekki, a piasek bardziej "skupiony" i cieżki. Po odsypaniu wiórów magnezu z góry (tych co poza utlenianiem nie reagowały) ten magnez spodspodu zaczyna się żarzyć i w tym momencie pękła mi probówka. Ale doświadczenie bombowe 8)
Z tym że jak już sobie poreagowało to wylałem kwas i chciałem ten krzem i resztki przemyć wodą - przemyłem raz , przemyłem drugi raz i zostawiłem, za 2 minuty wracam a tam gaz jak pojebany się wydziela :lol: I wybucha :lol: Przemyłem jeszcze dziesięć razy i postawiłem w odosobnionym miejscu :lol:

Mace więcej takich? Bo mi się w ferie nudzi :twisted:

19 lut 2007, o 16:59
Zasłużony dla forum

Co gówno prawda to gówno prawda :wink: Robisz mieszaninę stechiometrycznie, następnie na dno tygla sypiesz nieco Mg, mieszaninke i na wierzch znowu troche Mg. A mieszanie- wystarczy patyczkiem na kartce..... Podczas reacji- ogrzewasz sam tygiel palnikiem, jak sie rozgrzeje zapalasz od góry i czekasz. Robienie tego w probówce również daje rezultat, ale powstaje o wiele bardziej zan. produkt. A jak chcesz więcej to wystarczy poszukać :wink:

19 lut 2007, o 19:11

Tylko więcej takich doświadczeń :D

A podpalać magnezu w tym bym nie chciał, bo jak odstawiłem od płomienia to magnez sam się zapalił (po zsypaniu nieprzereagowanego Mg) i wtedy pękła probówka więc jakoś dobrowolne wrzucenie tam zapalonego wiórka niebardzo mnie się widzi :wink:

19 lut 2007, o 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]