To nie ma róznicy wzór, pasuje, po prostu wiązanie w łancuchu bocznym traktujemy jako taki koszyczek. Jeżeli mamy 4 aminokwasy zawsze utworzą one 3 wiązania nie ważne, jak to będzie wyglądać przestrzennie
(no chyba że utworzy się petyd cykliczny, ale szczerze mówiąc nie słyszałem o takich cudach, teoretycznie mogą istnieć. W przypadku peptydu cyklicznego
wzór już nie pasuje, ale dla peptydów alifatycznych, nierozgałęzionych pasuje
)
EDIT aktualny wzór jest prawdziwy dla aminokwasós posiadajacych tylko jedną grupę aminowa oraz jedną grupę karboksylową.
EDIT 2
Mam już ten wzór, troche zmodyfikowany
L = { n! + x<sub>2</sub>(n-1) + x<sub>3</sub>(n-1)(n-2) + ... + x<sub>z</sub>(n-1)(n-2)(n-3)...[n-(z-1)]} : 2
L-liczba możliwych kombinacji
n- ogólna liczba aminokwasów
x<sub>2</sub> - liczba aminokwasów z których tworzymy kombinacje, które posiadają jedną grupę tworzącą wiązanie petydowe (-NH2, -COOH) więcej niż glicyna
x<sub>3</sub> - liczba aminokwasów z których tworzymy kombinacje, które posiadają dwie grupy tworzącą wiązanie petydowe (-NH2, -COOH) więcej niż glicyna
x<sub>z</sub> - liczba aminokwasów z których tworzymy kombinacje, które posiadają ["b]z"[/b] grup tworzących wiązanie petydowe (-NH2, -COOH) więcej niż glicyna
WNIOSEK:
Wzór nie jest prosty, ale przydatny, ciekawe czy jest prawdziwy, narazie go sprawdzam i wrazieczego wprowadzam poprawki
EDIT 3
Kolejna rzecz jaka mi się rzuciła na myśl, wzór jest prawdziwy tylko dla kombinacji aminokwasów w której żaden aminokwas isę nie powtarza :/ wzór uwględniajacy powtarzalność aminokwasów byłby koszmarem, jeszcze wyprowadzić wzór dla powtarzających się aminokwasów w peptydzie alifatycznym jest w miare proste ale w aminokwasie rozgałezionym to już nie lada gratka