Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Azotan (III) potasu 
Autor Wiadomość

Post Azotan (III) potasu
Szukałem w necie jak uzyskać azotan III potasu no i znalazłem takie coś:

Otrzymuje się go przez redukcję ołowiem azotanu(V) potasu:
KNO3 + Pb -> KNO2 + PbO

lub w wyniku jego rozkładu termicznego:
2KNO3 -> 2KNO2 + O2

No i teraz pytanie natury technicznej: który ze sposobów polecacie??
Jeśli chodzi o rozkład termiczy, to jaka to powinna być temperatura i ile czasu należy ogrzewać?

25 lut 2007, o 22:38

ja polecilbym 1 sposob z uwagi na duza dostepnosc olowiu... problemem moga byc warunki! druga wydaje sie takze dobra i latwa! trzeba jednak uwazac jak zawsze... do czego chcesz tego uzywac jesli mozna wiedziec? jakos nie kojarze zeby sie to gdzies przydalo...

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl

25 lut 2007, o 22:49
@MODERATOR

natomiast pierwszy wykonuje sie w T=297 stopni C

"do stopionego 200g KNO3 dodaje sie powoli 408g Pb. i mieszamy, po dodaniu calego Pb ogrzewamy i mieszamy jeszcze przez 0,5 - 1h.
stop wylewamy na plyte i po ochodzeniu proszkujemy i wygotowujemy woda; raz 800 cm3 i dwa razy po 300 cm3. wyciagi wodne saczymy i nasycamy przez kilka minut CO2, aby wytracic Pb jako weglan olowiu. osad saczymy. przesacz ostroznie zobojetniamy HNO3 i zageszczamy do wytworzenia sie skorupy krystalicznej. wytraca sie najpierw KNO3, ktory odsaczamy i przemywamy nico zuimna woda, przesacz po azotanie odporowujemy do sucha, topimy i wlewamy do form zelaznych. otrzymujemy 100-140g KNO2, zawierajacego nieco KNO3"

Supniewski - Preparatyka nieorganiczna

25 lut 2007, o 23:02

Sulik, dzięki za profesjonalną odpowiedź :) Jeszcze poszukam coś od tym termiczynym rozkładzie, lub poczekam na inne wypowiedzi.

25 lut 2007, o 23:33

Termiczny rozkład KNO3 następuje w 400 stopniach C.
Jak dla mnie to ten sposób jest lepszy bo praktycznie tylko ogrzewasz azotan i czekasz chwilke.Tylko ze musisz uważać bo najpierw azotan potasu sie topi a dopiero potem nastepuje jego rozkład.Mam nadzieje ze nie musze Ci przypominac o niebezpieczeństwie wynikajacym z uzywania ciekłego utleniacza.
I pamietaj,ze nie mozesz dopuscic do przedostania sie jakiegokolwiek reduktora do stopionego KNO3 bo stanie sie cos czego lepiej unikać.

25 lut 2007, o 23:36

Drugi sposób jest banalny, wrzucasz do parownicy KNO3 i dajesz na gaz temp 400C zaczynaja sie wydzielac pęcherzyki tlenu, w momencie w ktorym przestana sie wydzialc pecherzyki gazu i otrzymasz zielona ciecz, nalzy zdjac z gazu wylac na do krystalizatora np i poczekać az wystygnie. Tylko uwaga, podczas ogrzewania zdala od reduktorów, bo wywołasz pożar !!!

GG:3716505

25 lut 2007, o 23:39

No to jutro chyba spróbuje termicznego rozkładu, oczywiście pamiętając o warunkach bezpieczeństwa :) Z tych właśnie też względów wolałem zapytać zamiast bezmyślnie brać się za grzanie :P

25 lut 2007, o 23:44
**

Wszystko pięknie, tylko trzeba pamiętać, że do termicznego rozkładu KNO3 zalecane jest stosowanie parownicy żelaznej lub niklowej z racji stapiania się krzemianów z stopionym KNO3 zresztą dotyczy to też węglanów i wodorotlenków.

26 lut 2007, o 09:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]