Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Fluorki - Bezpieczeństwo? 
Autor Wiadomość
Post Fluorki - Bezpieczeństwo?
Chcę kupić sobie NaF. I czy się nim nie zatruję jak będę używać go w małych ilościach? Brałbym takie OO. I czy z H2O da HF?

7 mar 2007, o 09:56
**

Fluorek sodu jest oznaczony jako toksyczny, oznaczony literą T i formalnie hurtownia odczynników nie powinna osobie fizycznej go sprzedać, ale bywa różnie. A co do używania to myślę, że miałeś na myśli doświadczenia a nie spożycie. W wodzie NaF się tylko rozpuszcza zresztą słabo więc bez dodania kwasu, nic szczególnego się nie stanie, ale polecam wcześniej przeczytać kartę charakterystyki.

7 mar 2007, o 12:27

7 mar 2007, o 16:29

9 mar 2007, o 18:49

Post Toksyczność
Ja czytałem, że dawka śmiertelna fluorku sodowego to 0.3 - 0.4 g a więc jest już bardzo trujący.
Mnie też w sklepie powiedzieli, że potrzebne jest zaświadczenie sanepidu na NaF, ale to już było ze 2 lata temu. Być może teraz jest już niepotrzebne, zważywszy że w niektórych internetowych ogłoszeniach nie potrzeba zezwolenia na kwas HF.
Pozdr.

9 mar 2007, o 21:48

Post odp.
Fluorek sodu jest silną trucizną, co z tym idzie bez pozwolenia się pewnie nie obejdzie 8) Niebezpieczny jest pył, bo atakuje drogi oddechowe, drogi pokarmowe, skórę, błony śluzowe. Fluorek sodu wpływa depresyjnie na mięśniówkę naczyń krwionośnych i przewodzenie nerwowe. Zatrucie drogą pokarmową wywołuje bóle nadbrzusza, ślinotok, mdłości, krwawą biegunkę, pragnienie, osłabienie mięśniowe, wzrost ciepłoty ciała, spadek ciśnienia krwi. Śmierć następuje wskutek porażenia dróg oddechowych lub zaburzeń czynności serca. 8) Więc jak nadal chcesz sobie od tak kupić 8) Więc 2 ważne rzeczy :D
:arrow: Wyciąg
:arrow: BHP
Pozdrawiam
Bystry

9 mar 2007, o 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]