Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
kwas hydroksyetanowy, C2H4O3, kwas glikolowy 
Autor Wiadomość
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post kwas hydroksyetanowy, C2H4O3, kwas glikolowy
<center>KWAS GLIKOLOWY
kwas hydroksyetanowy
C2H4O3


Obrazek
Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: bezbarwne kryształki lub grudki
- Zapach: zblizony do palonego cukru, niezbyt intensywny
- Gęstość: 1,27 g/cm3
- Rozpuszczalność w wodzie: bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, (0,1 g/ml)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: bardzo dobrze rozpuszczalny w acetonie i octanie etylu, kwasie octowy, etanolu i innych alkoholach
- Temperatura topnienia:100 °C (rozkład)
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu: 100 °C
- Palność: wybuchowy, reaguje gwałtownie z silnymi utleniaczami, glinem, cynkiem i cyną, powodując wręcz wybuch lub zapalenie się.
- Toksyczność: Inhalacja powoduje kaszel, skrócony oddech, ból gardła. W kontakcie ze skórą: zaczerwienienie i bolesność, a czasami bolesne oparzenia. W przypadku dostania się do oczu powoduje zaburzenia widzenia, uszkodzenie spojówek. Szczególnie niebezpieczne jest połknięcie kwasu glikolowego, ponieważ prowadzi do bardzo poważnych uszkodzeń w obrębie układu pokarmowego, bóle brzucha, a nawet śmierć. LD50 (szczury, doustnie): 1950 mg/kg
- Higroskopijność: higroskopijny, łatwo chłonie parę wodną
- Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu

Własne spostrzeżenia: kwas glikolowy otrzymywany z trzciny cukrowej, buraków cukrowych, ananasów i skórek winogron, występuje również w innych owocach. Należy go grupy alfa-hydroksykwasów (AHA). Ze względu na właściwości złuszczające, a także małą masę cząsteczkową, stanowi składnik preparatów do peelingu. Znakomicie przenika przez skórę, toteż ma zastosowanie również w produkcji kosmetyków poprawiających wygląd i strukturę skóry, głównie wygładzających zmarszczki. W przemyśle stosowany jest do barwienia skóry i tekstyliów, produkcji preparatów czyszczących w elektronice, produkcji polimerów (kwas poliglikolowy) i kopolimerów, w przemysle spożywczym jest używany do konserwacji żywności.
Występuje pod nazwami: Glycolic acid; Glycollic acid; Hydroxyacetic acid; Hydroxyethanoic acid
CAS No: 79-14-1; masa molowa: 76,1


Załączniki:
kw glikolowy 2.jpg
kw glikolowy 2.jpg [ 110.65 KiB | Przeglądane 2014 razy ]
kw glikolowy 1.jpg
kw glikolowy 1.jpg [ 74.24 KiB | Przeglądane 2010 razy ]
14 sty 2007, o 13:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..