Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Fosfor+Papier+CO2>>>Gesty dym, zero swiecenia... 
Autor Wiadomość
**

Post Fosfor+Papier+CO2>>>Gesty dym, zero swiecenia...
Heh... wczoraj próbowałem przeprowadzić chemiluminscencje bialego fosforu... zdrapałem troche fosforu oczywiscie z tektórką... myslac ze sie uda cala probowke z nim na dnie napelnilem CO2 otrzymanym z reakcji kw. cyrtynowego i weglanu wapnia... wszystko pieknie... zatyka probowke no i nad plomyczek zeby czerwony fosfor >>> biały fosfor no i tu sie zaczelo kopcic :? papier i fosfor zrobily sie czarne na sciankach probowki: sadza a probowka cala w gesty gryzacym dymie... delikatnie otworzylem probowke i i dym ulecial... ide do ciemnego pomieszczenia z probowka i precikiem... rozdrabniam popioł i oczywiscie nic a nic sie nie swieci... papier gdy zaczal sie kopcic nie palil sie a w probowce na pewno nie bylo O2 bo dlugo przez probowke przepuszałem CO2... eee wyjasnijcie mi dlaczego sie zaczał kopcic i jeszcze jak najlepiej zdrapywac fosfor z zapałek bo na razie do POChu to "daleko"... sory jesli siano pisze ale jestem zaintrygowany... :oops: :oops: :oops:

14 maja 2006, o 18:17
Ja robiłem tak samo tylko, że bez żadnego CO2 w probówce i mi wyszło (świeciło). Jak zdejmiesz probówkę znad ognia, to pozwól jej ostygnąć i dopiero odetkaj.

14 maja 2006, o 22:48

ja zrobiłem bez CO2 - samą "draske" zdrapałem i ogrzewałem, część sie spaliła ale reszta fajnie świeciła.... nie wiem ale może to że napuściłeś CO2 spowodowało nie świecenie mieszaniny - mogła zajść reakcja(nie jestem przekonany co jest bardziej aktywne ale myśle że fosfor)

5CO2 + 4P -> C + P4O10

jeśli źle poprawcie :)

24 cze 2006, o 20:47
Zasłużony dla forum

ja zrobiłem bez CO2 - samą "draske" zdrapałem i ogrzewałem, część sie spaliła ale reszta fajnie świeciła.... nie wiem ale może to że napuściłeś CO2 spowodowało nie świecenie mieszaniny - mogła zajść reakcja(nie jestem przekonany co jest bardziej aktywne ale myśle że fosfor)

5CO2 + 4P -> C + P4O10

jeśli źle poprawcie :)

Dobrze jest, ale jak juz bawisz sie w stechiometrie to baw sie poprawnie :):
5CO2 + 4P => 5C + P4O10 :wink:

pozdr.

24 cze 2006, o 20:57
**

juz jakis czas temu probowalem to zrobic w inny sposob... w Tomaszu Plucinskim bylo ze probowka jedna w druga... nie dodalem NaOH bo tam chyba trzeba bylo zalkalizowac ?? i podczas rozdzielania probowek az rozswietlilo łazienke :lol: błysk jak przepalajacej sie zarowki :szok: tylko ze dolna probowke szlag trafil... w koncu w tej wew. zimna woda a zew trzeba podgrzewac :oops: ale czego sie nie robi dla nauki :wink:

25 cze 2006, o 12:19

Dobrze jest, ale jak juz bawisz sie w stechiometrie to baw sie poprawnie :):
5CO2 + 4P => 5C + P4O10 :wink:

pozdr.

sorry za błąd - spieszyłem sie :)

2 lip 2006, o 14:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]