Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Dicyjanoacetylen 
Autor Wiadomość

Post Dicyjanoacetylen
W książce Małe tablice chemiczne , wydawnictwo Adamantan znalazłem coś takiego jak dicyjanoacetylen (C2N4) który sie spala z temperaturą 5700C , mógl by mi ktoś powiedzieć coś więcej na ten temat , produkcja , spalanie , aktywność , itp .

26 paź 2006, o 10:34

Obrazek
weź udział:

26 paź 2006, o 13:20

26 paź 2006, o 16:45

www.google.pl, dicyanoacetylene, enter i gotowe :wink: Niestety wszystko po angielsku :wink:

29 paź 2006, o 11:40

nie widziałem tych tablic ale mam neiodparte wrażenie ze to rzeczywiscie chodzi o C2N4 Obrazek
tak jakoś nazwa do wzoru nei pasuje ale jeśli chodzi o zastosowanei i właściwoścu to raczej chodzi o Azodicarbonitrile
a więc google Azodicarbonitrile i i Enter co nie zmienai faktu ze angielski i robaczkowsxhodni królują

29 paź 2006, o 14:49

zdecydowanie nie, powinno być C4N2, ponieważ masz "acetylene", więc już masz dwa węgielki ;) grupa cyjano, to jest CN, a jest "dicyjano", więc nazbiera się 4 atomy wegla: (zamiast # wstaw wiąz. potrójne)
N#C-C#C-C#N

29 paź 2006, o 19:30

zdecydowanie nie, powinno być C4N2, ponieważ masz "acetylene", więc już masz dwa węgielki ;) grupa cyjano, to jest CN, a jest "dicyjano", więc nazbiera się 4 atomy wegla: (zamiast # wstaw wiąz. potrójne)
N#C-C#C-C#N

no piszesz to samo co ja w swoim poście tylko z drugiej strony :)))
nie musisz mnie przekonywac do tego co sam napisąłem ;)))
Kod:
tak jakoś nazwa do wzoru nei pasuje

Natomiast sprawdziłem dokładneij czy moje przeczucia co do związku ktory to ma taką t.spal. ( C2N4 czy C4N2) i niestety moje przypuszczenia oparte na danych z symulacji spalania pewnych paliw raketowych gdzie C2N4 występowął okazały się błedne.
C4N2 dosyć czest mozna spotkac w modelowaniu spalaniaale raczej jakiegoś łagodniejszego :)

rzuciłem okiem w papiery i musze powiedzieć że moje przypuszczenie było mylne :)

żeby dmętlić ten mętlik podsumuje :
1. podane przez chemil dane to : dicyjanoacetylen (C2N4) który ma t.spalania. 5700C

2. Istnieją dwa związki
a) C4N2 dicyjanoacetylen N#C-C#C-C#N
b) C2N4 Azodicarbonitrile NC-N=N-NC

3. Za kaczy kuper nie pasuje nazwa do wzoru bo dicyjanoacetylen to C4N2 a nie C2N4

4. Czyli albo sie rypli w tablicach albo kolega chemil zle przepisał

5. Zastosowanei zwazku C2N4 sugerowało mi że to w tablicach wzór jest poprawny a nie nazwa i to napisąałem
Choś w rozmaitych symulacjach s to raczej C4N2 sie przeiwjał natomiast C2N4 pojawiał sie przy synulacji pewnch paliw oraz stosowany w technice jądrowej. Wobec czego postawiłem ze to właśnie on jest.

Ale po dokładniejszym sprawdzeniu musze stwierdzić iż poprawna w tablicach jest nazwa dicyjanoacetylen a wzor C4N2 błędny ;)

Zauważ ze mowie o tym który zwiazek ma taka t. spal. bo juz wcześneij stwerdzilismy ze nazwa i wzor sumaryczny są neizgodne, mowie cały czas o tym ktory zwiazek ma t.spal. 5700C

zresztą nei jest to jedyny błąd w tych tablicach bo temperature 5516K (K ! nie C !) przy ciśneiniu 1 atm otryzmujemy przy spalaniu C4N2 w ozonie a więc nei jest to normalna temperaturea spalania. co przy entalpij tworzenia 118 kcal/mol jest wartością raczej oczekiwaną

Na koniec małe przeprosiny za zamieszanie ;)

29 paź 2006, o 22:11

Prażymy np. cyjanek Rtęci Hg(CN)2 -> Hg + C2N2. Cyjanki litowców i berylowców się tak nie rozkładają !! Zresztą trzeba je mocniej prażyć, aby rozłożyć :wink:

Poza tym co napisaliście dwucyjan spalany w tlenie emituje wiele promieniowania UV, temp. osiągana jest jedną z najwyższych temperatur uzyskiwanych metodami chemicznymi :szok:
W stanie ciekłym po pobudzeniu silnym detonatorem, detonuje z siłą zbliżoną do cyjanowodoru, ew. trotylu.

POZDR

1 lis 2006, o 18:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]