no piszesz to samo co ja w swoim poście tylko z drugiej strony
))
nie musisz mnie przekonywac do tego co sam napisąłem
))
Natomiast sprawdziłem dokładneij czy moje przeczucia co do związku ktory to ma taką t.spal. ( C2N4 czy C4N2) i niestety moje przypuszczenia oparte na danych z symulacji spalania pewnych paliw raketowych gdzie C2N4 występowął okazały się błedne.
C4N2 dosyć czest mozna spotkac w modelowaniu spalaniaale raczej jakiegoś łagodniejszego
rzuciłem okiem w papiery i musze powiedzieć że moje przypuszczenie było mylne
żeby dmętlić ten mętlik podsumuje :
1. podane przez chemil dane to : dicyjanoacetylen (C2N4) który ma t.spalania. 5700C
2. Istnieją dwa związki
a) C4N2 dicyjanoacetylen N#C-C#C-C#N
b) C2N4 Azodicarbonitrile NC-N=N-NC
3. Za kaczy kuper nie pasuje nazwa do wzoru bo dicyjanoacetylen to C4N2 a nie C2N4
4. Czyli albo sie rypli w tablicach albo kolega chemil zle przepisał
5. Zastosowanei zwazku C2N4 sugerowało mi że to w tablicach wzór jest poprawny a nie nazwa i to napisąałem
Choś w rozmaitych symulacjach s to raczej C4N2 sie przeiwjał natomiast C2N4 pojawiał sie przy synulacji pewnch paliw oraz stosowany w technice jądrowej. Wobec czego postawiłem ze to właśnie on jest.
Ale po dokładniejszym sprawdzeniu musze stwierdzić iż poprawna w tablicach jest nazwa dicyjanoacetylen a wzor C4N2 błędny
Zauważ ze mowie o tym który zwiazek ma taka t. spal. bo juz wcześneij stwerdzilismy ze nazwa i wzor sumaryczny są neizgodne, mowie cały czas o tym ktory zwiazek ma t.spal. 5700C
zresztą nei jest to jedyny błąd w tych tablicach bo temperature 5516K (K ! nie C !) przy ciśneiniu 1 atm otryzmujemy przy spalaniu C4N2 w ozonie a więc nei jest to normalna temperaturea spalania. co przy entalpij tworzenia 118 kcal/mol jest wartością raczej oczekiwaną
Na koniec małe przeprosiny za zamieszanie