Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
Żel podobny do "krwi św. Januarego"
Od początku. Pewnego dnia oglądałem w tv program o krwi św. Jerzego i cudzie z nią związanego (chyba wszyscy wiedza o co chodzi). Pokazywali w nim ze mozliwa jest synteza pewnej substancji która prawie idealnie imitowała by cudowną krew. W jej skład wchodził FeCl3 i chyba węglan wapnia ( w kazdym bądz razie coś co znajduje się w skorupkach od jaj) i coś jeszcze, dokładnie nie pamiętam. Nazywało sie to żel ****** ( jakas sredniej długości nazwa). Głównie w programie chodziło by pokazac ze mozna uzsykać ten zel średniowiecznymi metodami. Mieli jakiś chlorek żelaza z wulkanu, skorupki od jaj, juz dokładnie nie kojarzę, przez jelito przepuszali jakieś.
Może ktos ma pomysł co jest, bo ciekawy jestem a znaleźć tez nic nie mogę ;/
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
25 mar 2007, o 20:55
Nuclear
**
tam chybajeszcze byl amoniak?? tez to widzialem i tez mnie to interesuje
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
25 mar 2007, o 21:07
raymundo
@MODERATOR
po pierwsze primo, chodzi tu o krew świętego JANUAREGO, nie Jerzego.
Po drugie, po dodaniu do krwi chlorku żelaza (występującego przy wezuwiuszu) tworzy się żel tiksotropowy. tzn. gdy jest w stanie spoczynku wykacuje właściwości ciała stałego, a po poruszeniu nim staje się ciekły
25 mar 2007, o 21:29
Nuclear
**
no ale do czego byl CaCO3??? bo amoniaku jednak chyba nie bylo
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
25 mar 2007, o 22:19
raymundo
@MODERATOR
Nie wiem, kiedyś dla mojej ukochanej Pani Ani z religii pisałem referat obalający cześć zajwisk obecnie uznawanych za cuda. Rok temu jak to pisałem, w necie nie znalazłem innych (oprócz FeCl3) skaładników.
Mogą to być tylko domysły, o kościół nie zgodził się na zbadanie tej "krwi".
25 mar 2007, o 22:39
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Rodanek Żelaza
25 mar 2007, o 22:58
raymundo
@MODERATOR
Cytuj:
Rodanek Żelaza Question Wink
Nie, nie. nie o to chodzi. słyszałeś może kiedyś o substancji zamkniętej w szklanej ampułce, wygląda ona jak zaschnięta krew, kilka razy w roku staje się ona ciekła. Prawdopodobnie została ona stworzona przez naszych przodków (Alchemików)
25 mar 2007, o 23:10
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
raymundo napisał(a):
Cytuj:
Rodanek Żelaza Question Wink
Nie, nie. nie o to chodzi. słyszałeś może kiedyś o substancji zamkniętej w szklanej ampułce, wygląda ona jak zaschnięta krew, kilka razy w roku staje się ona ciekła. Prawdopodobnie została ona stworzona przez naszych przodków (Alchemików)
kilka lat temu angielski dziennikarz podpatrzył, jak przed pokazem dla mas ta ampuła była podgrzewana...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
26 mar 2007, o 09:16
Tryptamind
tylko ze otrzymany sztucznie zel ma trwalosc kilku lat, dlatego watpliwosci sa nadal, choc zel ma caly rok na zgestnienie, bo tylko raz w roku ampula jest wyciagana, a przmiana z ciala stalego (czyt. zelu) w ciecz odbywa sie na oczach wiernych a nie przez wyjeciem ampuly, moze podgrzanie ma za zadanie przyspieszenie przemiany, ktora gdy pokazywali ja w TV zdazyla sie zbyt wczesnie
26 mar 2007, o 11:29
Nuclear
**
zel zmienia sie w ciecz przez potrzasanie nie podgrzewanie
26 mar 2007, o 14:30
Tryptamind
to chyba jest oczywiste choc zbyt mocne ogrzanie moze spowodowac uplynnienie, jednak podgrzanie moze miec na celu ulatwienie przejscia z zelu w ciecz podczas pozniejszego potrzasniecia, ktore jest raczej delikatne, bo watpie zeby kaplan przed wiernymi potrasal relikwia, z opowisci wiernych wynika ze zdazaly sie sytuacje gdy ta przemiana nie nastepowala nawet przez kilka tygodni, wtedy ludzie czuwali w kosciele przez caly ten czas, dzien i noc, az do skutku, moze robia to zeby zapobiec takim sytuacjom
sama nazwa tiksotropowy wskazuje na bodziec, wiec nie musisz mi tego dodatkowo tlumaczyc
26 mar 2007, o 15:51
Marc n
**
ja tam w ten cud wierzę, jak i w inne dogmaty katolickie, ale nie o tym mowa. Ale jak reaguje krew z FeCl z czym we krwi chlorek reaguje
27 mar 2007, o 22:15
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Krew z FeCl3 robi się jakas dziwna taki ala zel..sprawdzone......
Było za duzo chlorku i sie kupa zrobiła. Fakt faktem ze sie konsystencja zmieniła. IMO jakas reakcja zachodzi tylko jaka??
27 mar 2007, o 23:19
jaozyrys
@MODERATOR
Osocze staje się hipertoniczne względem komórek krwi i powoduje to wyciągnięcie z nich wody na drodze osmozy. Chyba.
28 mar 2007, o 00:45
Marc n
**
to w takim razie mozna by dodac obojętnie jaką sól, a tu chodzi o ten szczególny przypadek FeCl3
28 mar 2007, o 10:07
Thranduil
Chcecie mi wmówić, że wystarczy zadziałać kwasem solnym na żelazo (powstanie FeCl3) a następnie zmieszać w odpowiednich proporcjach z krwią, i już mamy cud św. Januarego, którego po dziś dzień żaden naukowiec nie był w stanie całkowicie odtworzyć?
Wystarczy HCl i żelazo? patrzcie, żaden chemik na to nie wpadł...
Ja tam chętnie zobacze czy mi sie uda, ale trochę mnie zastanawia ta kwestia
_________________ - Polacy zajeli zaszczytne 2 miejsce, Brazylia w tym meczu byla przedostatnia...
Ostatnio edytowano 4 kwi 2007, o 15:38 przez Thranduil, łącznie edytowano 1 raz
3 kwi 2007, o 22:50
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
wiele by się wyjaśniło, gdyby kościół pozwolił zbadać zawartość ampuły, a na to się nie zanosi, po co sie narażać na utratę wiernych? to że pojawiła się po tysiącu latach nieobecności też o czymś świadczy...
PS a tak na marginesie, wiecie że całun turyński, to jeden z ponad 40 całunów, które w XIV wieku wożono po europie jak szata grobowa Chrystusa?
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
4 kwi 2007, o 00:00
TeslaBuilder
DMchemik napisał(a):
wiele by się wyjaśniło, gdyby kościół pozwolił zbadać zawartość ampuły, a na to się nie zanosi, po co sie narażać na utratę wiernych? to że pojawiła się po tysiącu latach nieobecności też o czymś świadczy...
PS a tak na marginesie, wiecie że całun turyński, to jeden z ponad 40 całunów, które w XIV wieku wożono po europie jak szata grobowa Chrystusa?
Właściwie to ta relikwia była badana
"Włoski uczony, profesor Gastone Lambertini, po wielu latach badań, doszedł do następującego wniosku: "Prawo zachowania energii, zasady, które rządzą żelowaniem i rozpuszczaniem koloidów, teorie starzenia się koloidów organicznych, eksperymenty biologiczne dotyczące krzepnięcia plazmy: wszystko to potwierdza, jak substancja, czczona od wielu wieków, rzuca wyzwanie każdemu prawu przyrody i każdemu tłumaczeniu, które nie odwołuje się do tego, co nadprzyrodzone. Krew świętego Januarego to jest skrzep, który żyje i który oddycha: nie jest więc jakąś Ťalienującąť pobożnością, lecz znakiem życia wiecznego i zmartwychwstania"."
Tylko, że to było dosyć dawno i teraz nie wiadomo, czy tego się zrobić nie da.
Pozdrawiam.
4 kwi 2007, o 19:03
Thranduil
ej czy reagując kwasem solnym na żelazo otrzymam ten trichlorek żelaza?
2Fe + 6HCl -> 2FeCl3 + 3H2
_________________ - Polacy zajeli zaszczytne 2 miejsce, Brazylia w tym meczu byla przedostatnia...
5 kwi 2007, o 18:02
Młody
Tak, tyle ze nie trichlorek zelaza tylko trojchlorek zelaza=]
Pozdro
5 kwi 2007, o 18:15
Marc n
**
...co za różnica czy ditlenek węgla czy dwutlenek węgla... nazwy łacińskie w chemii są "poprawniejsze".
5 kwi 2007, o 18:17
TeslaBuilder
Marc n napisał(a):
...co za różnica czy ditlenek węgla czy dwutlenek węgla... nazwy łacińskie w chemii są "poprawniejsze".
Jemu chyba chodziło o to, że trójchlorek żelaza można kupić w sklepie elektronicznym za kilka złotych. Ja używam do wytrawiania.
Pozdrawiam.
7 kwi 2007, o 15:44
Thranduil
A juche skąd wyczaic? Jakieś koncepcje?
8 kwi 2007, o 23:00
Młody
Marc n napisał(a):
Albo po polsku albo po lacinie(mozna w sumie i tak i tak to nazywac ale lepiej w jednymi)=] Chyba niepiszemy "siema, jak are you doing?" No moze to byl przyklad ekstremalny ale to jest podobne:)
Pozdro
9 kwi 2007, o 00:04
wyklety
Dołączył(a): 2 gru 2006, o 14:59 Posty: 14 Lokalizacja: Białystok
A może właściwości tej krwi nie mają wiele wspólnego z elementarną chemią, tylko są wynikiem jakichś tam działań różnych mikroorganizmów zamieszkujących relikwię... w końcu istoty żyjące są zdolne do dużo ciekawszych rzeczy
_________________ "Niektórzy ludzie mają tak otwarte umysły, że wypłynęły im mózgi." ..||.. "o kyrjeelejson, krysteelejson!"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości