Stopień utlenienia w nitrobenzenie - azotu i węgla połączone
Autor
Wiadomość
Anonymous
Stopień utlenienia w nitrobenzenie - azotu i węgla połączone
witam wszystkich,
Mam takie pytanko na jakim stopniu utlenienia jest azot w nitrobenzenie, nauczycielka w szkole mówiła, ze na V ale to mi sie nie zgadza, sądzę ze jest na III a przy redukcji do aniliny przechodzi na -III. Bardzo proszę o komentarz!!! Aha i na którym jest węgiel w pierścieniu benzenowym.
Z góry dzięki!
7 kwi 2007, o 10:39
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
wiegiel w zwiazkach organicznych jest zawsze 4 wartosciowy
natomiast azot w grupie nitrowej jest na 5 st. utlenienia
Kod:
O // -N(+) \ O(-)
/ poprawilem bledy nt. wartosiowosci C, bo widac cos mi sie pomieszalo ;]
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Ostatnio edytowano 7 kwi 2007, o 14:44 przez Sulik, łącznie edytowano 1 raz
7 kwi 2007, o 11:27
strzalka21
Węgiel w związkach organicznych jest zawsze 4 wartościowy a stopień utleniania węgla w benzenie wynosi -I
7 kwi 2007, o 11:54
Leland
Nie no żartujecie prawda? Jak zawsze na 4 stopien utlenienia? Ja wam pokaze przykład w którym będzie na 0, na 1, -1. Wartosciowosc to juz chyba inna sprawa.
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
7 kwi 2007, o 13:13
jaozyrys
@MODERATOR
dokładnie, stopien utlenienia węgla w zw. organicznych moze nawet wchodzić w rózne śmieszne ułamki w takim benzenie C6H6 jest na -I, w nitrobenzenie sie nei zmienia i azot w C6H5NO2 wychodzi +V, co jest zreszta logicznie bo grupa NO2 pochodzi od kw. azotowego V bez żadnych redoksów
7 kwi 2007, o 13:21
Anonymous
To nie wszystko!
Ale jak będzie anilina to azot będzie na - III ?? , tak samo ja chlorobenzen tzn. chlor będzie na - I.
A w tym nitrobenzenie to atom węgla połączony z azotem wcześniej musi odłączyć wodór na +I i zostaje na -I(po staremu jak w benzenie), a następnie azot z NO2+(z mieszaniny nitrującej) jest na +V. to rozumiem, cząsteczka NO2+ "przybliża sie do (-)C6H5 i przyciąga elektron - azot przechodzi na +IV a następnie przyciąga jeszcze jeden elektron od węgla i przechodzi na +III stopień, tak nie można tego uzasadniać ??, w ten sposób azot byłby na +III a węgiel na +I stopniu utlenienia. Wszystko sie zgadza jak dla mnie węgiel jest 4 wartościowy, azot tylko z podpowłoki p traci 3 elektrony i gra i buczy.
Jest taka reakcja
C6H5-NO2 + 3 H2 ===> C6H5-NH2 + H2O.
i by sie zgadzało bo at. wodoru daje 6 elektronów i azot z +III na -III przechodzi.
Sorki ze tak was męcze ale nie daje mi to spokoju, niech to ktoś mądry oceni i odpowie na moje pytanie :D
7 kwi 2007, o 16:06
strzalka21
Musisz o tym poczytac w necie albo w jakiej mądrej książce. Pamiętaj o tym ze suma stopni utlenienia w związku jest równa zeru. W zw. nieorganicznych mozna sobie łatwo wyliczyć albo zapamiętać st. utlenienia, lecz w związkach organicznych dzielisz związek na obszary, tak aby ten obszar miał jeden węgiel i sumujesz wszystkie podstawniki, jeżeli suma podstawników bedzie równa -3, to węgiel bedzie na 3 stopniu utl. ponieważ suma całości musi być 0. Jeżeli chodzi o anilinie , st. utl. w tym związku jest równy-3, ponieważ aminy sa pochodnymi amoniaku, a st. utl. N w amoniaku jest własnie równy -3. Wnitro benzenie grupa -NO2 jest równa +5 ponieważ grupa ta pochodzi o kwasu azotowego V w którym azot jest na +5 HNO3 = HONO2
7 kwi 2007, o 16:26
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Pawunia, mylisz realny bilans elektronowy i budowę elektronową z czymś umownym jak stopień utlenienia. Umowa jest taka że tlen jest prawie zawsze na -2, wodór na +1, fluor -1 itp.. Jeżeli zapisać benzen jako C6H5-H to widać że reszta fenylowa jest na -1. Czyli w C6H5-NO2 grupa NO2 jest na +1 st. utl czyli azot jest na +5.
Natomiast w izomerycznym związku C6H5-ONO azot jest na +3, hehe. Ale to tylko umowa i trzeba o tym pamiętać.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
7 kwi 2007, o 17:59
korowiow
Stopnie utlenienia wegla w zwiazkach organicznych oblicza sie analogicznie jak w zw.nieorganicznych tylko, ze sie nie uwzglednia wiazan z innymi weglami. Np.
CH4 su=-4
etan su(1C i 2C)=-3
wszystkie C w PhH -1
anilina 5at. C -1 a 6(ten zwiazany z -NH2) +1
itd..
Cytuj:
Stopnie utlenienia wegla w zwiazkach organicznych oblicza sie analogicznie jak w zw.nieorganicznych tylko, ze sie nie uwzglednia wiazan z innymi weglami. Np. CH4 su=-4 etan su(1C i 2C)=-3 wszystkie C w PhH -1 anilina 5at. C -1 a 6(ten zwiazany z -NH2) +1 itd..
To automatycznie implikuje że stopień utlenienia C1 zmienia się przechodząc od nitrobenzenu do aniliny lub że azot w -NO2 jest na +3.
Co wybierasz ??
7 kwi 2007, o 19:57
Anonymous
Definitywnie należy stwierdzić, że nitrobenzen jest na + V (jeśli chodzi o azot). Anilina na + III (jeśli idzie o azot) ??
7 kwi 2007, o 22:15
zadanie2
Dołączył(a): 7 sty 2007, o 19:29 Posty: 54 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Grupa nitrowa pochodzi od kwasu azotowego(V) więc azot musi tam być na +V. Aminy są to pochodne amoniaku, więc azot musi być na -III
Wtedy węgiel jest na 0 przy grupie aminowej
_________________ Lubie painta
7 kwi 2007, o 22:22
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Ale nie jest, rację ma KMnO4, że jest na +III w grupie nitrowej, bo nitrowanie to reakcja redoks. W aminach jest na -III, stąd nawet zapisuje się redukcję nitrozwiązków w taki sposób:
R-NO2+6[H]===>R-NH2
gdyby był na piątym stopniu utlenienia, to pisalibyśmy 8[H], a przecież widać, że w wyniku redukcji dostarczamu mu 6 elektronów i uzyskujemy -III czyli aminę
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
7 kwi 2007, o 23:11
DMchemik
już to pisał KMnO4, azot się redukuje (to chyba logiczne), a utlenia się atom węgla, od którego jon nitroniowy NO2(+) przejmuje parę elektronową
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
7 kwi 2007, o 23:28
zadanie2
Dołączył(a): 7 sty 2007, o 19:29 Posty: 54 Lokalizacja: Bielsko-Biała
DMchemik napisał(a):
już to pisał KMnO4, azot się redukuje (to chyba logiczne), a utlenia się atom węgla, od którego jon nitroniowy NO2(+) przejmuje parę elektronową
Jeżeli w nitrobenzenie NO2 jest na +III to węgiel nie zmienia stopnia utlenienia(su=0), zmienia go wodór. Wtedy ten redoks uzgadnia się. Jeżeli by założyć, że jest na +V redoks jest nie do uzgodnienia bo wtedy własnie stopień utlenienia zmienia węgiel i azot.
Z drugiej strony dodatnia grupa NO2 powstaje poprzez "usunięcie" HO z HNO3, co wskazuje na +V stopień utlenienia (HNO3+2H2SO4->NO2+ + H3O+ + 2HSO4-). Reakcja nitrowania nie jest reakcją redox ponieważ NO2(+) zastępuje H(+) To jest substytucja
Więc jak to jest w końcu?
_________________ Lubie painta
7 kwi 2007, o 23:35
kmno4
Hm, sam już nie wiem co napisałem
Jak już ktoś chce koniecznie liczyć stopień utlenienia N w nitrobenzenie, to powinien przyjąć +3 i tak się przyjmuje w chemii. Wynika to elegancko z rozpisania wzoru kwasu azotowego(III): H-ONO lub H-N(=O)2, dwie tautomeryczne formy z azotem na +3. Osobiście nie jestem zwolennikiem stosowania pojęcia "stopień utlenienia", ale to inna para kaloszy.
Czas już chyba zakończyć tą dyskusję, bo się skończy offtopowo na nitrowaniu toluenu...
Wynika to elegancko z rozpisania wzoru kwasu azotowego(III): H-ONO lub H-N(=O)2, dwie tautomeryczne formy z azotem na +3
Zastanawia mnie dlaczego rozpisujesz to z kwasu azotowego(III) przecież jeżeli odjąć mu proton (o ładunku umownym +1) to zostaje jon azotanowy(III) o ładunku ujemnym (sole - azotyny, o-nitro, lub azotany(III), jak kto woli, wiązanie "przez" tlen -O-N=O azot na 3st.utl.), a jon nitrioniowy, jak mnie uczono i nadal uczy hehe, posiada ładunek dodatni (dwa tleny które umownie przyjmuje się że mają -2 stopień utlenienia + dodatni ładunek czałej cząsteczki = że azot w gupie nitrowej jest na +5 st. utl wiązanie przez azot -N<sup>+</sup>(O)<sub>2</sub> czyli cząsteczki powstającej w wyniku "odwodnienia" cząsteczki H<sub>2</sub>O<sup>(+)</sup>N<sup>(+)</sup>O<sup>(-)</sup>O uzyskanej w wyniku reakcji dwuch cząsteczek HNO<sub>3</sub> gdzie jedną traktować jako zasadę, a drugą jako kwas - teoria nitrowania 100% kwasem w 25*C)
Ale i tak stopnie utlenienia to temat rzeka gdzie rozmawia się o fikcyjnych rzeczach
Pozdrawiam
Szymon
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
8 kwi 2007, o 21:57
Anonymous
TAK JEST Z TYMI STOPNIAMI I ZAKOŃCZMY TĄ ROZMOWĘNAPEWNO
No to na koniec jeszcze tylko tyle, jak by założyć ze jest na +V (NO2) no bo to chyba każdemu pasuje, no to jak damy redukcje do aniliny to azot przechodzi na -III a węgiel z pierścienie będzie wtedy na +I(czyli sie utlenia z -I), wtedy pasuje bo:
N(V) + 8 e ==> N(-III)
3 H2 - 6 e ==> 2 H+
C(-I) - 2 e ==> c(I)
To jeszcze napiszcie co o tym myślicie - tzn o założeniu ze węgiel przechodzi na +I.
Dalej idąc trzeba powiedzieć ze w anilinie węgiel z pierścienie jest tez na +I aby bilans sie zgadzał.
No bo jak inaczej ? np. nitrometan i tez musie być ze ze azot na +V, węgiel na-I, a jak redukcja do metyloaminy to przechodzi ze węgiel jest na +I
a azot redukuje sie do -III.
Ale podsumowując można zakładać ze (w nitrobenzenie azot na +III) redukuje sie do -III, bo to chyba jest jakaś dowolność.
No to już koniec stopni utlenienia. obiecuje bez nerwów ziomy.
Pozdro, i Łaski Bożej życzę w życiu.
Very Happy
8 kwi 2007, o 22:55
simsigver
W chemi organicznej bardziej istotna jest stechiometria i warunki prowadzące do otrzymania tych substancji niż przypisywanie atomom stopni utlenienia, nieznaczne przesuniecie elektronów wiążących w stonę bardziej elektoujemnych atomów nie są jednoznaczną definicją stopnia utlenienia ponieważ właśnie wypadkowy ładunek nie jest rowny ładunkowi elementarnemu(nym) (jedne molekuły posiadają wypadkowy moment dipolowy inne nie np. C6H5NO2 i 1,3,5 C6H3(NO2)3 ) Substancje dysocjujące posiadają jony i całkowite ilości ładunków elementarnych więc mają wyraźne stopnie utlenienia.
Pozdr
8 kwi 2007, o 23:35
kmno4
pessos napisał(a):
kmno4 napisał(a):
Wynika to elegancko z rozpisania wzoru kwasu azotowego(III): H-ONO lub H-N(=O)2, dwie tautomeryczne formy z azotem na +3
Zastanawia mnie dlaczego rozpisujesz to z kwasu azotowego(III) przecież jeżeli odjąć mu proton (o ładunku umownym +1) to zostaje jon azotanowy(III) o ładunku ujemnym (sole - azotyny, o-nitro, lub azotany(III), jak kto woli, wiązanie "przez" tlen -O-N=O azot na 3st.utl.), a jon nitrioniowy, jak mnie uczono i nadal uczy hehe, posiada ładunek dodatni.....
To zaczyna być nudne. Gdzie widzisz w nitrobenzenie czy jakimkolwiek innym nitrozwiązku jon NO2+ ?? Po co jakies protony chcesz odejmowac ?
Podałem formy tautomeryczne "kwasu azotawego", ponieważ w zależności od warunków reakcji może dawać azotyny organiczne lub nitrozwiązki.
R-Br + NaNO2 -> NaBr + R-ONO R-Br + NaNO2 -> NaBr + R-NO2
... A już nastepny magik zaczyna mieszać do tego interesu dysocjację, ładunki elementarne i moment dipolowy.
Wystarczy jakie takie obycie z chemią żeby zdać sobie sprawę że można sobie przyjąć stopień utlenienia azotu w R-NO2 jakikolwiek i będzie dobrze. Stopień utlenienia ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, a w związkach kowalencyjnych nic. Dlatego czy przyjąć +3 czy +5 czy -27 albo +7, nie ma znaczenia. Tylko że "nauczycielski beton" wymaga podania konkretnej odpowiedzi. I od tego są umowy.
Jak kogoś interesuje - mogę podać "kawałek" publikacji (RSC) z 2004 roku, gdzie nitrobenzen ma azot na +3. I tego się należy trzymać przy "rozmowach" z nauczycielem/wykładowcą z gatunku "beton".
9 kwi 2007, o 00:04
jaozyrys
@MODERATOR
Wydaje mi się jednak, że popularniejszą metodą otrzymywania nitrozwiązków jest użycie mieszaniny nitrującej, a tam mamy własnie do czynienia z kationem NO2+, następuje substytucja elektrofilowa - każdy podręcznik to potwierdzi. Podaj warunki które sa potrzebne, żeby otrzymać nitrozwiązek z NO2-, może okaże się że trzeba go.. utlenić?
9 kwi 2007, o 00:57
Anonymous
No dobra, jak beton to beton, ale przyjmujemy ze na +5,
9 kwi 2007, o 10:14
DMchemik
echhh...
osobom, które się upierają przy piąteym stopniu utlenienia, radzę sobie narysowa c i policzyć... Nitrowanie jest reakcją redoks, częsci użytkowników radzę zajrzeć do książek. Nie widziałem, by ktoś "przyjmował', żę w grupie NO2 azot jest na +V stopniu utlenienia. Jest chyba logiczne, że gdy jon nitroniowy NO2(+) przyjmnie parę elektronową, to otrzymamy NO2(-) i wielki problem do zgryzienia: na kt órym stopniu utlenienia jest azot z NO2(-)? To logocznie, że jesli ze związku organicznego zastępujemy wodór innym atomem, to następuje utlenienie. Reakcje substytucji także są reakcjami redoks, rozpiszcie sobie chlorowanie metanu lub benzenum to są reakcje substytucji i obie są reakcjami redoks!!! A na co dysocjowałby nitrobenzen, gdyby wiązanie C-N było jonowe? Na C6H5(+) i NO2(-), może teraz łatwiej będzie zrozumieć, pozatym polecam zapoznać sie z definicją stopnia utlenienia i obliczyć go dla CH2O, ile wam wyjdzie, mimo że węgiel jest czterowiązalny? Ale trzeba zdawać sobie sprawę, że stopień utleniania a wartościowość to nie jest to samo
weź udział:
9 kwi 2007, o 20:24
kmno4
Nitrobenzen można sobie dowolnie "zdysocjować":
C6H5(+) i NO2(-)
C6H5(-) i NO2(+)
C6H5(*) i NO2(*)
Heh, bierzemy NO2 i utleniamy do NO2(+) czyli +4-> +5
I reakcja (właśnie ją wymyśliłem) :
C6H5-Na + Cl-NO2 ->C6H5-NO2 + NaCl
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości