Od razu mówię, że informacji, o jakie proszę, na pewno nie zastosuję w praktyce - mimo wszystko nie jestem jeszcze takim wariatem. Pytam, bo jestem jedynie ciekaw...
Organizm ludzki potrzebuje mikro-, i makroelementów, znaczy się, jonów pewnych metali i niemetali, mam rację? Czy istnieją jakieś sole, wszystko jedno, czy organiczne, czy nie, których zażywanie odpowiednich dawek może mieć właściwości wzmacniające, czy nawet uzdrawiające?
16 kwi 2007, o 20:30
jaozyrys
@MODERATOR
uzupełnienie tych makro i mikroelementów moze ci pomoc przy dolegliwosciach spowodowanych ich niedoborem, logiczne one sa potrzebne do normalnego działania organizmu, natomiast choroby zwykle są wywoływane przez patogeny (bakterie wirusy grzyby pyłki, wszystko) lub mutacje (rak), ewentualnie własnie rozne niedobory witamin i pierwiastków.
wzmocnic sie mozesz roznymi preparatami z apteki ktore zawieraja odpowiednie rzeczy w odpowiednio małych ilościach, sole z laboratorium na bank bys przedawkował i zrobił sobie krzywde bo organizm potrzebuje mikroskopijne ilosci tych pierwiastkow.. w zasadzie odpowiednio dobrana dieta wystarcza, by nie tzreba był dodatkowo uzupełniać witamin i soli minerlanych..
16 kwi 2007, o 20:43
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
hmm myśle że jakieś sole strontu - stront może pełnić te same funkcje co wapń - ogólnie jest nieszkodliwy, poza izotopem 90Sr - jest promieniotwórczy[beta minus], ale dalej pełni te same funkcje
sole wapnia
sole litu - np. węglan jest stsowany w psychiatrii.
niektóre sole rubidu - podobnie jak sole litu mają działanie podbudzjące
sole bizmutu - leki przeciw zapalne[oraz zdjęcia rentegnowskie]
żelazo, kobalt
w wikipedi pod kolejnym pierwiastkami powinno być więcej
___
jaozyrys - małym druczkiem napisał że chce tylko tak żeby wiedizeć ;] - chodziło zapewne o konkretne przykłady, pewnie do jakiejś pracy domowej
ciekawe dlaczego sie zasttrzegł ze bron boze nie ebdzie probował skoro temat jest o uzdrawianiu
no to vampek, poszukaj na co są dobre te wszystkie preparaty, np. magnez na koncentrację..
16 kwi 2007, o 21:04
$13rg1ej
@MODERATOR
na pamięć i koncentrację ponoć najlepsze jest:
Cytuj:
"Alchemiczne Chumareyecheljugi"
Potrzebne rzeczy: musujące tabletki Magnez cukier glukoza orzechy Cola czekolada
Więc robimy karmelka (na samym cukrze!), podczas jego robienia dodajemy do niego bardzo rozcieńczony roztwór tych tabletek musujących magnez, jakaś 1/4 tabletki na szklanke. Przyszkowujemy natłuszczone foremki, a do nich wrzucamy jednego orzecha. Gdy karmelek jest gotowy zdejmujemy go z ognia, dosypujemy do niego trochę glukozy i mieszamy(szybko aby karmelek nie stwardniał). Następnie napełniamy nim foremki. Gdy karmelek trochę ostygnie to wtykamy w niego kostkę czekolady (tak aby wystawał tylko trójkącik, będzie wtedy lepiej wyglądać). i zostawiamy go aż zastygnie. Gdy jest gotowy możemy go zjeść. UWAGA! Producent zaleca popijanie przysmaku Colą i rozwiązywanie krzyżówek w między czasie bądź granie w Memory.
copyright & trademark bitejug
___
ogólnie w temacie Pogawędki =>"mądre jedzenie"
Ale nie przesadź z magnezem bo dostaniesz sraki jak
"stąd do holiłud"* (ze szczególnym podkraśleniem litery D)
*tekst pana geografa mojego.
16 kwi 2007, o 21:31
eko osiem[*]
$13rg1ej napisał(a):
hmm myśle że jakieś sole strontu - stront może pełnić te same funkcje co wapń - ogólnie jest nieszkodliwy,
A jesteś tego pewien co do szkodliwości
eko
16 kwi 2007, o 23:40
Młody
Moze jednak jest szkodliwy
Znaczenie biologiczne - żadne. Pierwiastek ten może być tak samo przyswajany jak wapń przez organizm i zastępować go we wszystkich funkcjach, np. wbudowywując się w tkankę kostną. Gdy wchłaniane są jego izotopy stabilne, wówczas nie ma to żadnego wpływu na fukcjonowanie organizmu. Gdy jednak jest to izotop 90Sr, wówczas pozostaje on długo w organizmie i napromieniowywuje go od wewnątrz przez długie lata uniemożliwiając skuteczne przeprowadzenie odkażenia organizmu po jego wchłonięciu.
Wiki
Pozdro
16 kwi 2007, o 23:48
$13rg1ej
@MODERATOR
eko - jak napisał młody i ja 90Sr promieniuje, inne stabilne izotopy są "ok" jest wprawdzie jeszcze jeden izotop promieniotwórczy z okresem połowicznego rozpadu 25 ale mała szansa że się na niego trafi
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Takim, na mój gust, jedynym krytycznym pierwiastkiem jest jod. Nasz organizm szybko zauważa jego brak i źle skompletowana dieta może spowodować problemy z tarczycą
18 kwi 2007, o 08:06
Anonymous
Słyszałem, że wąchanie od czasu do czasu jodu cząsteczkowego jest korzystnie dla zdrowia, upewnicie mnie w tym? Mam fiolkę z ok. 100 g I2 i nie powiem, fajnie jest się zaciągnąć ;p
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości