Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Chemia lecznicza? 
Autor Wiadomość
Post Chemia lecznicza?
Od razu mówię, że informacji, o jakie proszę, na pewno nie zastosuję w praktyce - mimo wszystko nie jestem jeszcze takim wariatem. Pytam, bo jestem jedynie ciekaw...

Organizm ludzki potrzebuje mikro-, i makroelementów, znaczy się, jonów pewnych metali i niemetali, mam rację? Czy istnieją jakieś sole, wszystko jedno, czy organiczne, czy nie, których zażywanie odpowiednich dawek może mieć właściwości wzmacniające, czy nawet uzdrawiające?

16 kwi 2007, o 20:30
@MODERATOR

uzupełnienie tych makro i mikroelementów moze ci pomoc przy dolegliwosciach spowodowanych ich niedoborem, logiczne :P one sa potrzebne do normalnego działania organizmu, natomiast choroby zwykle są wywoływane przez patogeny (bakterie wirusy grzyby pyłki, wszystko) lub mutacje (rak), ewentualnie własnie rozne niedobory witamin i pierwiastków.
wzmocnic sie mozesz roznymi preparatami z apteki ktore zawieraja odpowiednie rzeczy w odpowiednio małych ilościach, sole z laboratorium na bank bys przedawkował i zrobił sobie krzywde bo organizm potrzebuje mikroskopijne ilosci tych pierwiastkow.. w zasadzie odpowiednio dobrana dieta wystarcza, by nie tzreba był dodatkowo uzupełniać witamin i soli minerlanych..

16 kwi 2007, o 20:43
@MODERATOR

hmm myśle że jakieś sole strontu - stront może pełnić te same funkcje co wapń - ogólnie jest nieszkodliwy, poza izotopem 90Sr - jest promieniotwórczy[beta minus], ale dalej pełni te same funkcje

sole wapnia

sole litu - np. węglan jest stsowany w psychiatrii.

niektóre sole rubidu - podobnie jak sole litu mają działanie podbudzjące

sole bizmutu - leki przeciw zapalne[oraz zdjęcia rentegnowskie]

żelazo, kobalt

w wikipedi pod kolejnym pierwiastkami powinno być więcej

___

jaozyrys - małym druczkiem napisał że chce tylko tak żeby wiedizeć ;] - chodziło zapewne o konkretne przykłady, pewnie do jakiejś pracy domowej :P

16 kwi 2007, o 20:56
@MODERATOR

ciekawe dlaczego sie zasttrzegł ze bron boze nie ebdzie probował skoro temat jest o uzdrawianiu ;)

no to vampek, poszukaj na co są dobre te wszystkie preparaty, np. magnez na koncentrację..

16 kwi 2007, o 21:04
@MODERATOR

na pamięć i koncentrację ponoć najlepsze jest:

Cytuj:
"Alchemiczne Chumareyecheljugi"

Potrzebne rzeczy:
musujące tabletki Magnez
cukier
glukoza
orzechy
Cola
czekolada

Więc robimy karmelka (na samym cukrze!), podczas jego robienia dodajemy do niego bardzo rozcieńczony roztwór tych tabletek musujących magnez, jakaś 1/4 tabletki na szklanke. Przyszkowujemy natłuszczone foremki, a do nich wrzucamy jednego orzecha. Gdy karmelek jest gotowy zdejmujemy go z ognia, dosypujemy do niego trochę glukozy i mieszamy(szybko aby karmelek nie stwardniał). Następnie napełniamy nim foremki. Gdy karmelek trochę ostygnie to wtykamy w niego kostkę czekolady (tak aby wystawał tylko trójkącik, będzie wtedy lepiej wyglądać). i zostawiamy go aż zastygnie. Gdy jest gotowy możemy go zjeść.
UWAGA! Producent zaleca popijanie przysmaku Colą i rozwiązywanie krzyżówek w między czasie bądź granie w Memory.

copyright & trademark bitejug

:lol: :) :lol:
___
ogólnie w temacie Pogawędki =>"mądre jedzenie"

16 kwi 2007, o 21:15
@MODERATOR

Ale nie przesadź z magnezem bo dostaniesz sraki jak
"stąd do holiłud"* (ze szczególnym podkraśleniem litery D)

*tekst pana geografa mojego.

16 kwi 2007, o 21:31
hmm myśle że jakieś sole strontu - stront może pełnić te same funkcje co wapń - ogólnie jest nieszkodliwy, :P

A jesteś tego pewien co do szkodliwości ??
eko

16 kwi 2007, o 23:40

Znaczenie biologiczne - żadne. Pierwiastek ten może być tak samo przyswajany jak wapń przez organizm i zastępować go we wszystkich funkcjach, np. wbudowywując się w tkankę kostną. Gdy wchłaniane są jego izotopy stabilne, wówczas nie ma to żadnego wpływu na fukcjonowanie organizmu. Gdy jednak jest to izotop 90Sr, wówczas pozostaje on długo w organizmie i napromieniowywuje go od wewnątrz przez długie lata uniemożliwiając skuteczne przeprowadzenie odkażenia organizmu po jego wchłonięciu.
Wiki :)
Pozdro :wink:

16 kwi 2007, o 23:48
@MODERATOR

eko - jak napisał młody i ja 90Sr promieniuje, inne stabilne izotopy są "ok" :lol: jest wprawdzie jeszcze jeden izotop promieniotwórczy z okresem połowicznego rozpadu 25 ale mała szansa że się na niego trafi :P

17 kwi 2007, o 13:58

Takim, na mój gust, jedynym krytycznym pierwiastkiem jest jod. Nasz organizm szybko zauważa jego brak i źle skompletowana dieta może spowodować problemy z tarczycą

18 kwi 2007, o 08:06
Słyszałem, że wąchanie od czasu do czasu jodu cząsteczkowego jest korzystnie dla zdrowia, upewnicie mnie w tym? Mam fiolkę z ok. 100 g I2 i nie powiem, fajnie jest się zaciągnąć ;p

21 kwi 2007, o 22:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]