Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
czy MW to piro ?? 
Autor Wiadomość
**

Post czy MW to piro ??
Jak w temacie, zagłębiłem się z pewnym jegomościem w tą dyskusję i nie wiem co myśleć. czy mw to cześć pirotechniki czy oddzielna grupa.
wd. wiki piro to:

Pirotechnika - technika wytwarzania wyrobów służących poprzez proces reakcji spalania wywoływaniu efektów optycznych, cieplnych, akustycznych, zapalających lub dymnych (zasłonowych).

nie wiem może z tego wyjdzie jakaś dyskusja, zapewne osoby które zajmują sie stricte piro powiedzą ze w żadnych wypadku MW do piro nie wchodzi. A co na ten temat powie reszta ??

Obrazek

22 kwi 2007, o 20:19

pirotechnicy zajmują sie tez mw dlatego uwazam ze to ta grupa ale troche inna ja dzielie na tych doświadczonych pirotechników amatorów i ludzi od rozbiórki

22 kwi 2007, o 20:40

A FB to tez MW? Bo przeciez jest mocniejszy niz p.cz. czyz nie? :D
Pozdro

22 kwi 2007, o 21:31

Są osoby które interesują się tylko pirotechniką, bo podobają im się efekty świetlne, a są osoby które interesują sie wytwarzaniem MW, syntezowaniem skomplikowanych MWI lub zwykłą detonacją kilku kilo ANFO, to wiadomo. Pirotechnika nie jest powiązana z MW, jeżeli np. proch amidowy (z azotanem amonu) nie pobudzamy spłonką :D
U mnie działa podział na 3 oddzielne grupy (które dzielą się na podgrupy :) )
- osoby zajmujące się modelarstwem rakietowym
- pirotechnicy
- osoby zajmujące sie używaniem, wytwarzaniem MW

Oczywiście chemicy to oddzielna grupa, bo duża większość reakcji nie jest tak niebezpieczna i gwałtowna, jak to jest w piro albo MW.

22 kwi 2007, o 22:00

osoby zajmujące sie używaniem, wytwarzaniem MW
Profi owszem ale takich co robią to po domach to nie ma :wink: Pozostałe "klasy" występuja w odmianie: Amator :wink: Czy piro to MW hmm ?? można to interpretowac jak się chce, jednak raczej się to dzieli na piro i MW.

22 kwi 2007, o 22:31
@ADMINISTRATOR

MW to napewno nie piro, ale piro to napewno MW

Pozdro
Tchemik

22 kwi 2007, o 22:59
**

tchemik plis prościej bo nie czaje xD piszesz coś a po przecinku zaprzeczasz to co napisałeś : / nie łapie ;]

22 kwi 2007, o 23:26
@ADMINISTRATOR

Mat. wybuch. nie sa pirotechnika i do niej sie nie zaliczaja.
Piro to z zasady jest MW, bo tak klasyfikowane jest piro.

Pozdro
Tchemik

22 kwi 2007, o 23:48

Oj człowieku Proste ... Pirotechnika to Zbiór dziedzin dość rozbudowany a w jej skład wchodzi miedzy innymi dział związany z Materiałami Wybuchowymi .

Czyli jak ktoś zajmuje sie MW i powie słowo "piro" to raczej nikt nie będzie wiedział czym dokładnie sie zajmuje :wink:

Pozdro TB303

22 kwi 2007, o 23:56

Zle :roll: Z Twojego postu mozna wywnioskowac ze pirotechnika to nazwa ogolna a MW to czesc tego dzialu. Co jest nieprawda. A co do 2 zdania to raczej nikt nie startuje od razu w MW wiec to co napisales to "bzdety kotlety" jak to moj dziadek mawia :D Poza tym MW to hardkore w porownaniu z pirotechnika. No ale w pirotechnice tez uzywa sie MW i dziala ona na zasadzie MW. Ale MW nie dziala na zasadzie pirotechniki :D Jak ktos zozumial o co mi chodzi to jest niezly :wink:
Pozdro

23 kwi 2007, o 15:00
**

I chciałbym podziekować Tchemikowi za sensowną i wyczerpująca odpowiedz, to własnie chciałem wiedzieć, dzięki :wink:

Obrazek

23 kwi 2007, o 17:52

Sorki, że się wczepiam, ale tylko napsikam oliwy do ognia i zaraz gaśnicą poleję :D

Tchemik napisał(a):
MW to napewno nie piro, ale piro to napewno MW

Pozdro
Tchemik

Widzę podobiństwo do teori (chyba bardziej filozoficznej): każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem :D

Moim zdaniem MWK są ściśle związane z pirotechniką, ponieważ ich własności zależą od stanu, w który zostają wprowadzone przez odpowiedni bodziec:
- Deflagracja - inicjacja po zapaleniu - typowa dla mieszanin pirotechnicznych
- Detonacja - inicjacja, naprężenie gęstościowe = uderzenie na powierzchni makroskopowej - typowa dla MW... i co wcale nie dziwne większość dobrze rozdrobnionych mieszanin pirotechnicznych jest zdolna do detonacji (mieszaniny zawierające siarczany jako utleniacze raczej nie detonują).

Natomiast tzw. silne MWI, lub b.czułe MWK , albo MP z fosforem
są trochę na uboczu, właśnie z powodu ogólnej wrażliwości oraz gwałtownej reakcji po zaindukowaniu np. płomieniem (detonacja w ułamkach gramów oczywiście :roll:)

PS. Tylko porównywałem ogólne cechy substancji, które są w pirotechnice używane i nie udzieliłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie :roll:
Samymi MW tzn. syntezą, badaniem i cechami użytkowymi zajmują się np. chemia, fizyka, geologia...i mechanika.

Pozdr :wink:

Ostatnio edytowano 2 maja 2007, o 10:16 przez simsigver, łącznie edytowano 2 razy

27 kwi 2007, o 12:14
@GŁÓWNY MODERATOR

Skoro MW to nie pirotechnika, to jak się nazywa dziedzina wiedzy zajmująca się MW?

27 kwi 2007, o 20:34

Ostatnio edytowano 26 lut 2008, o 19:14 przez Front, łącznie edytowano 1 raz

27 kwi 2007, o 20:42

temat z cyklu 1001 postow o niczym a i tak nikt nikogo nie przekona ;) czyli moja ulubiona grupa postow ;)

Pytanie czy MW to piro ?? to takie samo pytanie jak czy krowa to jedzenie siana.

Mozna sobie cytowac definicjie materialu wybucjowego czy pirotechniki i dowolnei nimi meiszac ale w wiekszosci wszystkie one zgadzaja sie one co do jednego :
MW - grupa zwiazkow, mieszanin, i innych cudow przejawiajacych pewne cechy fizyko chemiczne
Pirotechnika - raczej zbior metod i sposobow postepowania z rozmaitymi substancjami takze materialami wybuchowymi wcelu osiagniecia stosownego efektu widowiskowego

Czyli jak ktos sie pyta czy krowa to jedzenie siana to wiadomo ze cos nie tak z pytaniem ;) Owszem krowa jada siano i siano bywa w krowie ale krotko raczej.

A wracajac do pytania - skoro juz wiemy ze nie mozna porownywc pojec opisujacych zupelnie co innego to warto zauwazyc (na co niektorzy wogole nei zwracaja uwagi lub twierdza ze to niemozliwe) że wiekszosc produktów pirotechnicznych albo zawiera w sobie MW albo jest zdolna do wykazania cech charakterystycznych dla MW o ile tylko dac im ku temu sposobnosc (np metalowy korpusik. 100 kilo zamias 100 gram i inne radosne modyfikacje pirotechnikow tudziez nie przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczenstwa), ktora to sposobnosc nader skwapliwie wykorzystuja czego przyklady mozna znalezc takze i na tym forum ;)

Mozna twierdzic ze pirotechnika to dziedzina nauki chmmm mozna wiele rzeczy :) Wydaje mi sie iz teoria MW wraz z teoria spalania zarowno od strony fizycznej jak i chemicznej w miare sensownei radzą sobie z zagadneiniami dotyczxącymi wyrobow pirotechnicznych.

O ile odrzucimy specyficzne metody badawcze i nazewnictwo a popatrzymy na zawartosc tych pojec to okaze sie ze jest to fascynujacy konglomerat wielu dziedzin chemii, fizyki i kalsycznych narzedzi matematycznych. I tu mozna wskazac dosyc wyrazne granice co do pojec o ktorych byla dyskusja.

Najpiekneijsze jest stwierdzenie typu "ja zajmuje sie piro a mw są beeeeeeeee" :) chcesz czy nie chcesz i tak w wiekszosci przypadkow zajmujesz sie mw ;)

Jak widac Tchemik mial racje :) a ja pozwolilem sobie skrobnac co nie co nawet kontrowersyjnie moze sie wwatek rozwinie ;)

A czy nie ma dziedzin nauki zajmujacych sie MW ??? alez jest ich troche ;))
A jak sie kto uprze to i pirotechnika zajmuje sie MW choc dziwne mi sie wydaje iz nauka o sianei zajmuje sie krową :) taa botanika krowy to brzmi ciekawie ;))

28 kwi 2007, o 19:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]