Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
octan wapnia 
Autor Wiadomość

Post octan wapnia
Witam,
Ostatnio chciałem zrobić sobie troche octanu wapnia więc wziołem się do naszykowania octu(10%) i wapnia(z ogrodniczego). Nalałem ocet i wsypałem wapno i zaczeło mi się to troche nagrzewać i po odczekaniu jakiś 10 min osad opadł na dno.
Więc mam takie pytanie:
1.Czy ten osad to octan wapnia?
2.Czy w tej reakcji roztwór powinien się rozgrzewać?

Prosiłbym o szybkie odpowiedzi.

17 cze 2007, o 17:07

tak ten osad powinien byc octanem wapnia. jakie wapno-palone czy gaszone? ale brales to na oko czy jak? trzeba bylo wyliczyc stechiometrycznie ile czego potrzeba zeby przereagowalo w calosci. moglo sie zagrzac jak robiles z tlenkiem wapnia

17 cze 2007, o 17:14
@MODERATOR

17 cze 2007, o 17:28

Nie wiem jakie to było wapno bo na opakowaniu pisze jedynie wapmno to pielenia drzew ale raczej jest to palone palone. brałem tak na oko

17 cze 2007, o 17:39

no tak... az sie zdziwilem jak spojrzalem na tablice i zobaczylem ze wszystkie octany oprocz srebra sa rozpuszczalne :szok: no to z wapnem palonym rzeczywiscie moglo sie grzac... z woda jest ostro a co dopiero z kwasem... ale wracajac do tego r/ru - robilem ostatnio octan wapnia z octu i weglanu wapnia i byl osad... ladnie sie spienilo i wogole no ale osad pozostal... moze trzeba grzac?

17 cze 2007, o 18:17
**

Ja bym powiedzial, ze to co opadlo na dno to nieprzereagowane wapno. Ocet to 15R roztwor wiec tego octu tam nie ma duzo i wapna potrzeba malo. Octan sodu powinno sie wykrystalizowac.

17 cze 2007, o 18:17
@MODERATOR

Wystarczy kontrolowac odczyn papierkiem wskaznikowym. Jak bedzie lekko zasadowy to znaczy, ze calosc przereagowala i mozna krystalizowac. A grzac nie ma co, bo octan wapnia zdaje sie, ze ma odwrotny czynnik rozpuszczalnosci (czy jak to sie tam nazywa) i pod wplywem ogrzewania zamiast sie rozpuszczac to sie wytraca. Chyba, ze chcesz, zeby calosc przereagowala, ale mysle, ze przereagowalo, tylko to co zostalo to albo czesc nierozpuszczonego octanu wapnia, albo jakies syfy z wapna uzytego do reakcji. Ja tez go kiedys robilem w ten sposob i tez wytracil mi sie osad. Przesaczylem wtedy roztwor i wyrzucilem go.

18 cze 2007, o 14:09
**

-podgrzewaj trochę, tak najlepiej ok. 50*C jakby było cały czas bedzie super
-mieszadełko wskazane jak najbardziej

Po godzince powinna większość osadu przereagować. Jak nie brałeś stechiometrycznie to przesącz osad, osad ponownie zalej octem, ale nie tak dużo :wink: , a przesącz do krystalizacji lub wygotuj.
Pod warunkiem, że jest to tlenek wapnia...

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

18 cze 2007, o 16:04

18 cze 2007, o 17:55
Post odp.
Hero5 napisał(a):
A jak to jest z wodorotlenek wapnia???

Podobny temat byl niedawno ,wapno ogrodnicze to mieszanina Ca(OH)2 + lepiszcze/ zwykle dekstryna/ + środki ochrony roślin /pestycydy/ czyli chemiczny mix. !!
Bardziej przydatne bedzie wapno budowlane niż ogrodnicze każde z nich to zasada Ca(OH)2 z tym że budowlane nie zawiera dodatkow ogrodniczych !! Tlenek wapnia CaO występuje w budownictwie jako wapno palone ,wapnem gaszonym nazywamy typowe wapno budowlane czyli tech. Ca(OH)2 ,
moja rada zanim zaczniesz coś dzialać poczytaj literaturę ,posłuchaj innych nie na pałę i na oko. :? zawsze należy wiedzieć czytając jaką dany syntezowany zw. chem. ma rozpuszczalność w wodzie itp.
pozdro.
eko

19 cze 2007, o 00:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]