Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
AcOH + NaHCO3 - endotermiczna ???!!
Witam!
Ostatnio postanowiłem sobie zrobić nieco octanu sodu. Procedura tak jak w temacie Ale roztwór dość silnie się ochłodził, może nawet o 5 lub więcej deg C. Spodziewałem się wręcz odwrotnego efektu... Czy ta reakcja z gruntu jest endotermiczna, czy też wydzielający się CO2 zwiększył znacznie powierzchnię parowania, tym samym parowanie a co za tym idzie roztwór się ochłódził? Jak to jest?
Czy wy także zauważyliście taki efekt?
3 lip 2007, o 18:23
prezes- the inventor
**
Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13 Posty: 454 Lokalizacja: [*]
octan sodu z AcOH i NaHCO3 ? nieee chyba mnie oczy mylą
3 lip 2007, o 18:32
chemik młody
***
Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12 Posty: 81 Lokalizacja: Gliwice
wiązania wodorowe octowego są dosyć mocne i do ich zerwania potrzebna jest znaczna ilość energii, więc temperatura spadła...
Może jakieś szczegóły? stężenia?
Poza tym stężony kwas octowy jest zwany lodowatym
3 lip 2007, o 19:44
black_coder
***
Dołączył(a): 2 lut 2006, o 21:53 Posty: 179
stężony kwas octowy zwany jest lodowatym ze względu na metodę tworzenia (wymrażanie) a nie ze wzgl. na temperaturę!
3 lip 2007, o 19:49
prezes- the inventor
**
Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13 Posty: 454 Lokalizacja: [*]
kurde pisac wzory normalnie CH3COOH anie AcOH . mnie to sie skojarzylo z wodorotlenkiem aktynu (Ac(OH)3).......
3 lip 2007, o 20:15
chemik młody
***
Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12 Posty: 81 Lokalizacja: Gliwice
Wikipedia napisał(a):
W skrajnych przypadkach, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, a otwór butelki jest szeroki, stężony kwas octowy potrafi nawet zamarznąć po otwarciu. Wszystko to powoduje, że stężony kwas octowy jest czasami nazywany kwasem octowym lodowatym.
A ja myślałem że dlatego
3 lip 2007, o 20:47
Karvon
***
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
No faktycznie Zapomniałem, że on lubi dimeryzować . To powinno wszystko tłumaczyć. Dzięki wielkie!
Pogrzebałem trochę, no i faktycznie sama reakcja jest endotermiczna.
PS
Używałem octu 10%. A napisałem AcOH, bo jest znacznie krótszy i dzięki temu prawie cały temat był widoczny na głównej A sam skrót jest dość powszechnie używany.
3 lip 2007, o 21:23
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1504 Lokalizacja: SRC
black_coder napisał(a):
stężony kwas octowy zwany jest lodowatym ze względu na metodę tworzenia (wymrażanie) a nie ze wzgl. na temperaturę!
chemik młody napisał(a):
Wikipedia napisał(a):
W skrajnych przypadkach, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, a otwór butelki jest szeroki, stężony kwas octowy potrafi nawet zamarznąć po otwarciu. Wszystko to powoduje, że stężony kwas octowy jest czasami nazywany kwasem octowym lodowatym.
A ja myślałem że dlatego
Ja też tak zawsze myślałem. Przy otwieraniu butelki u jej wylotu pojawia się szron, ale... widzę black_coderze że raczej wierzysz w to co mówisz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników