Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Od czego zacząć?? 
Autor Wiadomość

Wiem o co ci chodzi kiedys z kuzynem robiliśmy proch z zapałek i kapiszonów tyle że wszystko było razem a wiadomo że im drobniej sze tym lepsze więc ten idiota zacząło to ucierać gumką (wspaniały pomysł :D :D :D ) uciera,uciera, aż ty mu nagle jak wywaliło to zadzymiło cały pokój gumka przypaliło no i łapy xD 8) 8) nie było tego dużo bo tylko grubość 2-3 mm w pudełku po zapalkach no ale zawsze gdyby było tego 0,5 kg to by nie było do śmiechu xD

26 cze 2007, o 21:04

znalazłem takie coś na allegro: http://allegro.pl/item212012235_szklo_l ... ryjne.html
na początek jako szkło wysktarczy

4 lip 2007, o 10:57

wyobrażam sobie jaką cenę minimalną to ma ;P

4 lip 2007, o 11:21
ja korzystam z uprzejmości ludzi na akademii medycznej :)
przychodzę raz na jakiś czas i się pytam, czy coś im jest niepotrzebne...
najczęściej dają po 15-20 probówek, kolbkę i trochę odczynników
raz nawet zestaw destylacyjny mi się trafił
_______
odradzam kupowania szkła w P.O.CH-u... strasznie tam wszystko drogie

4 lip 2007, o 11:31
**

Cóż, wstyd się przyznać ale najlepszym sposobem na kompletowanie wyposażenia jest "żebranie".. :D Ja zaczynałem, chyba jak większość, od "wynoszenia" szkła ze szkoły, prócz tego łaziłem po aptekach w poszukiwaniu mozdzierzy, stary palnik Bunsena znalazlem u optyka... :D
Mimo wysokich cen kupuje również w POCH-u, do allegro jakoś nie mam zaufania, szkło często potłuczone przychodzi, nie zawsze dobrej jakości..

Na droższe zestawy trzeba odkładać i liczyć, że dziewczyna zrozumie dlaczego nie byliśmy razem nigdzie od pół roku (na nowy zestaw do destylacji zbieram :twisted: )

4 lip 2007, o 17:31
do allegro jakoś nie mam zaufania, szkło często potłuczone przychodzi

na allegro jak wysyłają coś kruchego, to w większości nie dają na paczce znaczku "uwaga szkło".

4 lip 2007, o 17:35

mi wszystko szklo mamuska skombinowala z roboty :lol: odczynniki to wiekszosc z apteki, ogrodnikow, spozywczakow marketow itp ale troszke tez cz. i cz.d.a. z neta. a co do allegro ostatnio widzialem zabijaste oferty ze szklem ktos wyprzedawal po zainteresowaniu z mlodosci mozna bylo kupic nawet chlodnice za 3 zl jak komus sie poszczescilo w licytacji... poza tym troche kupowalem szkla na allegro i wsie paczki mialem ze znaczkiem fragile wiec nie jest az tak zle...

4 lip 2007, o 22:07

powiem tak że wty zadupiałym mieście nic nie dadza za darmo a o akademi to pomarzyć można może byla kiedyś w 15w. albo jak jeszcze gotyk panował tutaj xD

4 lip 2007, o 23:15
**

Ja zaczynałem od 3 probówek, które dostałem od mojej wychowawczyni w LO (była chemiczką). Potem było zbieranie różnych odczynników, kombinacje, dostawałem co nieco ze szkoły, a dzięki moim "alchemicznym" eksperymentom dochodziłem do metod uzyskiwania większości odczynników, które posiadam. Raz ubłagałem o dichromian(VI) i manganian(VII) w szkole. Po tych trzech latach zbieractwa i kupowania mam dość sporo tego. Jako łaźni wodnej używam starego rondelka, jako łaźni powietrznej używam starej metalowej puszki po farbie. A palnik? Dalej lapmka spirytusowa :wink: Pojemniki na odczynniki to mi kumple i dziewczyny z klasy przynosiły - opakowania po lekach :)

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

5 lip 2007, o 07:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2