Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Azotan sodu 
Autor Wiadomość

Post Azotan sodu
Czy ktoś może wie jak w prosty sposób zrobić azotan sodu? Da się go nabyć w ogrodniczym? Z góry dzięki.

2 lip 2007, o 19:39
**

Cytuj:
Na2CO3 + 2HNO3 ---> 2NaNO3 + H2O + CO2

Azotan(III):
Cytuj:
2NaOH + NO + NO2 ---> 2NaNO2 + H2O

NaNO3 + Pb ---> NaNO2 + PbO

jeżeli chodzi o ogrodniczy azotanu(III) raczej nie znajdziesz a azotan (V) to inne np. amonu.

* * *
Kocham Chemie !! :)

2 lip 2007, o 20:25
**

Azotan (V) sodu można tanio otrzymać w następującej reakcji:
NH4NO3+NaOH--->NaNO3+NH4OH
Substraty tanie, a po ogrzaniu:
NaNO3+NH4OH--->NaNO3+NH3+H2O
Najlepiej odparować część wody i podgrzać do 100*C ,a amoniak można zebrać w innym naczyniu i tak trzymać do syntez :)

2 lip 2007, o 22:49

ja dawno temu jak byłem jeszcze w gimnazjum to kupowalem kwas azotowy w jakims sklepie ogrodniczo-malarskim (czystosc techniczna ale na poczatek starczał :wink:) i dodawałem do niego sody oczyszczonej czyli NaHCO3 tak długo az przestało bulotac i pH nie było w miare obojętne, potem wode sie odparowało i gototwe. Tylko nie za duzo na raz sody bo wszystko pleci do gory i moze byc nieciekawie...

3 lip 2007, o 12:44

Dzięki. A czy znacie może sposób, jak z saletry np. amonowej zrobić kwas azotowy? Co prawda można zrobić z amonówki amoniak podgrzewając ją z silną zasadą np. NaOH, a potem spalić go katalitycznie. Jest jakaś prostsza metoda?

Ostatnio edytowano 3 lip 2007, o 20:30 przez Radeck7, łącznie edytowano 1 raz

3 lip 2007, o 20:25
**

3 lip 2007, o 20:27
@MODERATOR

3 lip 2007, o 23:02

A co sie dzieje jak sie zobojętni NaOH azotowcem? :?

Obrazek

Obrazek

8 lip 2007, o 20:04

wybucha, powstaje sód który w połączeniu z jonami Pb(7+) daje radioaktywny polon. właśnie w taki sposób Skłodowska-Curie go otrzymała
przepraszam... :lol:

a co ma sie dziac powstaje NaNo3 i woda... chyba ze zadales to pytanie autorowi tematu a ta mina miała oznaczać ironię. jeśli tak to przepraszam

8 lip 2007, o 20:16

Należy wspomniec ze reakcja w zależnosci od stężeń bedzie dawac mniej lub wiecej ciepla co moze skudkowac zagotowaniem się i nieszcześciem :evil:

8 lip 2007, o 20:23

A co sie dzieje jak sie zobojętni NaOH azotowcem? :?

TO ja zachowam powagę ;)

Zachodzi reakcja NaOH + HNO3 -> NaNO3 + H2O. W rozcieńczonych roztworach spokojnie (grzeje), w większych stęż. się gotuje, a HNO3 na stały NaOH to już może być lekka katastrofa :lol:

Coś mi się widzi, że temat niechybnie obrał kurs na kosz....

8 lip 2007, o 20:45

no wlasnie moze byc katastrofa bo z 1 ml r/ru NaOH i 1ml r/ru HNO3 powstaje az 5 g radioaktywnego polonu w postaci pylu !! !! !! cala warszawa moze zginac !! !! !! :lol: wiem ze gupi jestem :lol:

8 lip 2007, o 20:53

ja to robilem w duzych stezeniach ale malych ilosciach ale koncowy produkt byl żółty i słabo rozpuszczalny. :szok: Co to było?

Obrazek

Obrazek

8 lip 2007, o 21:17

możliwości sporo
jak to kiedyś tetramid napisał ( taki koleś z emblematem jakiegoś ludzika z wąsami )
Najprędzej coś na modziły tlenki azotu ... Które jak już zauważyłem w swoich doświadczeniach potrafią przybierać dziwne kolory
od żółtego po pomarańczowy (np. synteza kwasu szczawiowego) do zielonego (np. synteza azotanu rtęci) które z czasem przechodzą .
końcowy produkt do znaczy NaNo3 ?? jeśli tak to może coś źle odczyszczone albo w syntezie jakąś zanieczyszczaną NaOH miałeś lub hno3

Pozdro TB303

9 lip 2007, o 01:45

No i min. z tych powodów odczynniki się rekrystalizuje, destyluje, rektyfikuje (czemu nie jak dla mnie spirytusik rektyfikowany jest niczego sobie oczywiście ten od sąsiada a nie z akcyzą... do syntez aldehydu eteru itp)

Co do kwasu to przesada żeby marnować HNO3 na jakiś tam durny azotan sodu czy potasu. Lepiej go przedestylować (przepis na Vortalu) i mądrze wykorzystać.

Najprościej azotan sodu (V) uzyskasz poprzez rekrystalizację saletry amonowej, dodanie jej do NaOH (może być i kret jak go oczyścisz jakoś)
potem znowu rekrystalizacja produktui masz w miarę czysty max 95% Azotan Sodu

dwa_w_obieg, ciekawe jak w gimnazjum kupiłeś kw. azotowy tak od ręki?? ja musiałem zamówić i czekałem z tydzień aż facet dowiezie i to dowiózł mi ten z pochu drogi ale innego nie było. A co napisałeś w oświadczeniu?? Chociaż słyszałem o sklepie gdzie można odczyny taanio kupić, bez papierków ( a co mi tam i tak jestem pełnoletni) i gówniarzom nawet HNO3 98% sprzedają. chyba z kumplem tam pojadę :D :D :D

GenMaster, oczywiście masz rację zanieczyszczenia z tlenków cholernie zmieniają kolory soli, i pozostaje tylko rekrystalizacja soli albo przedestylować HNO3

9 lip 2007, o 13:05

Niewiem odczynniki miałem cz. a co do kwasu to kumpel mi załatwiał w sklepi w Bielsku i nie podpisywał żadnych oświadczeń 8)

Obrazek

Obrazek

9 lip 2007, o 18:30

no wlasnie moze byc katastrofa bo z 1 ml r/ru NaOH i 1ml r/ru HNO3 powstaje az 5 g radioaktywnego polonu w postaci pylu Exclamation Exclamation Exclamation cala warszawa moze zginac Exclamation Exclamation Exclamation Laughing wiem ze gupi jestem Laughing

artnew uwazaj z takimi postami bo jeszcze jakis glupek sie nabierze i bedzie probowal zrobic polon zeby otruc kogos(np. tescowa) tak jak litwinienke :lol:

Obrazek

Obrazek

11 lip 2007, o 21:17

no to bedzie mial problem :wink: ale off top niezly sie zrobil

11 lip 2007, o 22:26

Artnew- Uprzedź nas jak to zrobisz to przestaniemy pić kawę ( Litwinience to do kawy chyba wrzucono)

12 lip 2007, o 12:07
**

ciekawe jak w gimnazjum kupiłeś kw. azotowy tak od ręki?? ja musiałem zamówić i czekałem z tydzień aż facet dowiezie i to dowiózł mi ten z pochu drogi ale innego nie było. A co napisałeś w oświadczeniu??

Z tego co wiem HNO3 jest sprzedawany chyba bez oświadczenia, przynajmniej ja nie musialem nigdy nic wypełniać odnośnie tego kwasu..

13 lip 2007, o 10:41

I tu się mylisz wszystkie substancje potencjalnie niebezpieczne (żrące kwasy, trujące odczynniki itp) są sprzedawane na oświadczenie. Tak mi tłumaczył właściciel sklepu, brałem u niego: HCl, HNO3, H2SO4 zawsze coś podpisywałem dla sanepidu (a to że do akumulatorów, a to do czyszczenia miedzi albo mosiądzu) takie są przepisy i albo ktoś ich nie zna albo lekceważy. Można je obejść jak zawsze (polecam wyprawę na bocznicę kolejową, szukać tylko dużych aluminiowych cystern, i w duże pojemniki z aluminium, uważać żeby się nie pochlapać tym kwasem Azotowym...)
Chyba że jest to chemia gospodarcza typu elektrolit 34% krecik itp. Ale ty mi powiedz do czego stężonego HNO3 można w domu użyć (nie wiem nie znam się) on raczej nie ma zastosowań żeby był bez oświadczeń.

13 lip 2007, o 11:30
**

ja mam octowca 80% siarkowca 98% azotowca 65% mrowkowy 85% mlekowy 80% walerianowy i masłowy i jakoś nic nie podpisywalem :lol: :lol:

13 lip 2007, o 15:20
**

Jedyne oświadczenie jakie podpisywałem było na siarkowca 98%, HCl,HNO3 kupuje bez problemu...
Dobra, koniec bo się niezły OFF zrobił... :D

13 lip 2007, o 16:26
**

yyy moze tego offa oddzielic i dac w temat o nazwie np "oswiadczenia" :D
bo temat calkiem calkiem a to nei pasuje do tego tematu :wink:

13 lip 2007, o 17:13

velSiergiej z kwasami u mnie przynajmniej nie ma zadnych problemów, zadnych oswiadczen i innym pierdół nie ma. Mam taki sklepik niedaleko mojej wsi w kostrzynie wlkp gdzie na legalu mozesz sobie kupic azotowca 65% tech. solny 27% tech. siarkowy(elektrolit) wode amoniakalna, aceton, formaline,perhydrol i mase innych pierdół. Natomiast w Poznaniu np siarkowy(98%) azotowy(65%) ba i nawet fenol chciałem kupic i juz baba mi chciała sprzedac ale tyle siana nie miałem(bylem wtedy niepełnoletni jeszcze, chyba 16 lat). jesli dobbrze pamietam to tylko przy zakupie KMnO4 musiałem cos napisac po co mi to i co chce za pomoca tego otrzymac. Tylko ze to było dawno nie wiem jak jest teraz z tym wszystkim. Teraz juz nie kupije tylko z laborek zawijam :twisted:

13 lip 2007, o 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona