Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Problem z odtwarzaniem płyty atkins 
Autor Wiadomość

Post Problem z odtwarzaniem płyty atkins
Witam! Stałem się nie dawno posiadaczem książki PW Atkins Chemia fizyczna wydanie 2007 PWN. Włozyłem płytę i okazało się że nie moge odtwarzać animacji - no ale póxniej się okazało że nie miałem zainstaklowanego programu Quicktime. Zainstalowałem go - i nadal nic tzn. animacje chodzą ale dopiero jak sie wejdzie w pliki załączone na płycie natomiast same nie chcą iść z programu. Czy kotąś miał podobny problem? Co moglibyście doradzić? Inne elementy programu działają - wykresy itp. obrazki a jedynie animacje nie. Z góry dzięki za odpowiedź.

16 sie 2007, o 14:25
@MODERATOR

zainstalowal oprogramowanie (QT) dolaczone do plytki ?

16 sie 2007, o 16:39

więc chyba będe musiał jeszcze raz spróbować..
dzięki za zainteresowanie

16 sie 2007, o 22:48

To ja korzystając z okazji się o coś spytam.

Jak od strony wizualnej prezentuje się zawartość płytki?
Ja mam wydanie z 2003, to wygląda to niezbyt pięknie, wszystko pochodzi z czasów, gdy o windows 98 jeszcze nie słyszano :szok:

Ale za to chwalę sobie plottery funkcji. Są malutkie, ale praktyczne :D

forum biologiczno-chemiczne

17 sie 2007, o 02:36

Więc tak najpierw odpowiem na pytanie. Płytka jest taka sama - jaka posiadasz ponieważ wtyczki są przeznaczone dla windows 3,11 i windows 95 więc ksiązka jest wznawiana natomiast płytkla jest dodawana ta sama. Nie działają mi te animacje. Spróbowałem wszystkiego i usuwałem poprzednie wtyczki zainstalowane przez program i zainstalowalem wczesniej Quicktime resetowałem i nadal nie działa. Wchodząc w plik z animacjami wszystko jest ok natomiast jak wchodze w sam program nie działają. Wszystkie inne opcje typu wykresy i tabele są. Natomiast nie da się ściągać zasobów płyty, wchodzić na stronę i oglądać animacji. Po którejś instalacji tych plików załączonych do płyty program chciał mi zaibnstalować internet explorer 3,0 i przerwała się instalacja - wyskoczył komunikat ze nowa wersja jest zainstalowana i koniec. Wiec moje pytanie brzmi co mam zrobić - wiem że internet explorer jest porąbany bo np. strona McMurrego ładuje mi się tak wolno że szkoda gadać natomiast moziila to chwila. Oprócz tego ból tkwi w tym że wchodząc w plik z tymi filmikami - one działają a program nie odtwarza. Wiec wnioskuje ze coś jest z tym beznadziejnym internet Explorer - miał ktoś coś podobnego? P.S Jesli chodzi o tę książkę to każda z nich jest tylko powielana z roku 2001 a napisane że z Warszawa 2007 no cóż może w przyszłości poprawią jakość płyty.. póki co prosze o pomoc. Z góry dzieki.

17 sie 2007, o 11:10
**

taaa quicktime'a to o dupe rozbic jak go raz zainstalowalem po formacie przed duperelami z karty tv to mi tylko odbierala radio :roll:

17 sie 2007, o 12:54
@MODERATOR

http://www.free-codecs.com/download/Qui ... native.htm

albo jak masz xp/2000 to ustaw tryb zgodnosci dla 95

17 sie 2007, o 14:11

Hej Dzięki bardzo za odpowiedź. Spróbuję porad - rozumiem że mam przestawić tryb zgodności QuickTime dla windows 95? Bo raczej internet explorer nie da rady - pole gdzie mogę to zrobić jest nieaktywne. Sorry że tak truję ale nie mam zbyt dużego pojęciach o tego typu rzeczach z góry dzieki z apomoc i wyrozumiałość.

17 sie 2007, o 15:47
@MODERATOR

juz zaczelem sie gubic myslalem ze ta cala ksiazeczka ma wlasna przegladarke, a jezeli jest odtwarzana przez IE

to tylko instalacja wtyczek do IE moze Ci pomoc - musisz poszukac pluginow QT do IE

jesli oczywiscie terz dobrze problem zrozumialem

17 sie 2007, o 16:45

Hej no chyba dobrze rozumiesz. treść Help po polsku z płyty:

Rysunki i animacje (Figures and Animations)

[...] Animacje wyświetlają się w tej samej ramce, co rysunki. Ich wyróżnikiem jest umieszczona u dołu listwa kontrolna. Animacje mogą być powiększane i zmniejszane w taki sam sposób jak rysunki. Listwa kontrolna pozwala uruchomić, zatrzymać i przewinąć animację.
Animacje można wyświetlać tylko na komputerach, na których zainstalowany jest program QuickTime. Program ten można zainstalować z niniejszej płyty CD-ROM:

PC
W przypadku systemu Windows™ 3.1 lub 3.11 kliknij dwukrotnie na plik Qt16inst w folderze Qtpc i postępuj zgodnie z instrukcjami, ukazującymi się na ekranie.
W przypadku systemu Windows 95™ kliknij dwukrotnie na plik Qt32inst w folderze Qtpc i postępuj zgodnie z instrukcjami, ukazującymi się na ekranie.

No i jak się kliknie na to to same cuda albo instaluje quicktime albo wtyczki do IE. I tak postepowałem: najpierw zainstalowałem Quick Time z neta ( bo wersja na płycie jest .. co by dużo nie mówić bardzo ,,prymitywna" - grube przyciski kanciaste elementy itp. ) później te pluginy do IE i zrestartowałem kompa. Włączam i .. nic! Po prostu nic. Mówie pewnie ten Quick time jest za nowy jak na te płytę - odinstalowałem wszystki i od początku zacząłem wszytsko. Najpierw zainstalowałem to na płycie co było Quick time for windows ten stary brzydki program. Nastepnie wtyczki -> restart oczywiście i znowu nic. Skrajna rozpacz... coś co powinno działać nie działa... nic do dac nic ująć tylo k*** usiąść i płakać. Jedno tylko jest w zasadzie pewne. Po zainstalowaniu jednego Quick time'a lub drugiego filmiki się otwierały ale tylko jak się weszło do pliku WEB zawierającego animacje. Oprócz tego że animacje nie działają nie mozna nic ściągnąć bezpośrednio będąc w programie bądź wejśc na strone www. Dopiero wszytsko się otwiera jak się wejdzie w pliki. Wnioskuję wiec że problem tkwi we wtyczkach. Jednak skoro sa załączone to dlaczego to dziadostwo nie działa? najgorsze to to że ten IE to jeden wielki SHIT i zawsze są znim problemy np. otwieranie/ blokowanie okienek z danych stron - masakra. Dzięki za radę będe próbował :(

17 sie 2007, o 17:25
@MODERATOR

1. sprobowac zainstalowac alternatywne kodeki do quick time [ powinno byc kilka w ronych wersjach ] - sa po to aby moc odtwarzac *.mov bez potrzeby uzywania Quick Time
2. popatrz w preferencjach/zabezpieczeniach IE cos na temat ActiveX - moze jest wylaczone, i ogllnie jesli chodzi o multimedia
3. sproboj na plycie znalezc (np. w wymienianym folderze web) plik: index, start, default z rozszezeniami html lub htm
i sprobowac go uruchomic w Twojej przegladarce :)
tylko najpierw sparwadz czy w Twopjej przegladarce dzialaja aplikacje QT np na stronie:
http://www.apple.com/trailers/

IE tez mozesz przetestowac - moze nawet lepiej zrobic to nim zaczniesz cos instalowac :)

znaczy sie na stronie sa trailery do filmow najczesciej w formacie QT wiec jak pod IE i pod twoja przegladarka rusza no to cos jest nie tak ze starterem
jak pod IE nie rusza no to IE nie chce zaakceptowac pluginow - wtedy trzeba zrobic jak opisalem w pkt. 3 o suzkaniu plikow htm i html

17 sie 2007, o 18:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]