Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Olimpiada Chemiczna 
Autor Wiadomość

Na pewno jest sens startować w 2 klasie. Po pierwsze oswoisz się z pytaniami, a po drugie nie są one wcale takie trudne :wink: . Ja w drugiej klasie doszedłem do finału (tam mnie zagięli jakimiś je**nymi fermentacjami: mlekowa i masłowa razem z nazwami enzymów).
Musisz mieć przerobione książki z gimnazjum i dobrze by było organikę z liceum. Pogadaj z chemiczką niech ci załatwi pytania z poprzednich lat. Nauczyciele mają znajomości więc nie będzie problemu (mi załatwiła 15 lat wstecz).
Co do pytań to musisz się spodziewać pytań ze stężeń i innych obliczeniowych. Skombinuj sobie także zbiór zadań pani Regielskiej lub jakiś inny z pełnymi rozwiązaniami a nie tylko odpowiedziami !! .

31 sie 2007, o 19:14

Widzę, że z lublina jesteś... ja w tym roku zostałem laureatem lubelskiego konkursu :D ale mneijsza o to, zadania w 1 etapie były z chemi nieorganicznej, troche liczenia w stezeniach procentowych. W drugim etapie była chemia organiczna jak i nie organiczna na poziomie weglowodorów samych i liczenie, w 3 etapie były związki węglowodorowe, białka, cukry i te pierdoły z konca podrecznika do gimnazjum, babka od chemii dawała nam zadania z matury zwyklej i rozszerzonej a takze testy z innych lat

31 sie 2007, o 19:32
**

No co do olimpiady to tu są pytania z 53 OCh, sam się zastanawiam, aczkolwiek (mam całą pralkę już zaklejoną) boje sie trochę zbłaźnić, u mnie w szkole chemia jest na dosyć wysokim poziomie, ja mam 5, ale boje się przede wszystkim tego, że nie zdążę ogarnąć tego wszystkiego, a co do samych przygotowań to se właśnie McMurraya w pwn-ie zamówiłem ;) No i jakieś doświadczenia, to mnie przeraża, bo niby co mam pokazać :?

31 sie 2007, o 19:56

no tak jestem z lublina:) szczerze móiwac to tropche mnie uspokoiliscie bo gdzies czytałem ze całe LICEUM na blaszke trezba umiec do olimpiady w GIMNAZJUM.czyli mówicie ze wystarczy przysiasc pouczyc sie jakies dodatkowe informacje i mozna próbowac.

no gratuluje dojscia do finału :) a jaki to był konkurs olimpiada czy co?

31 sie 2007, o 20:21

Eyeti pokaz detonacje 5kg anfo :D a ty uszaty - nie tylko z gimnazjum, jest duzo zagadnien z ponad programu, enzymy i liczenie moli itd... tego w gim nie ma

31 sie 2007, o 21:27
Zasłużony dla forum

Co do olimpiady chemicznej- obejmuje ona zagadnienia programowe z całego liceum an blachę (rozsz.) oraz bardzo wiele ponad. Co do konk. gimn- jak będziesz umieć całą chemie z gimnazjum i pare pierdołek ponadto, oraz nie robisz głupich błędów- masz laureata.... Dokładnie jutro rusza nowe forum olimpiady chemicznej, szczegóły na www.chemia.ok1.pl (przenosiny na nowy, lepszy serwer z nowym, lepszym forum :) )

31 sie 2007, o 21:35

Tak apropo to kto oprócz mnie i mojego kumpla zamierza startnąć w olimpiadzie gimnazjalnej?? Przygotowywujecie się już coś? a i jeszcze jedno - w trzciej gimn można startować w olimpiadzie dla szkol srednich?

Obrazek

Obrazek

31 sie 2007, o 22:02

ja mam nadzieje ze spróbuju wystartowac w tym roku.Narazie powtarzam jescze 3 klase a potem dopieroi zaczne cos ponad

1 wrz 2007, o 09:52
Zasłużony dla forum

W OCh licealnej można startować już w 3 klasie gimn, w 2, w 1 a nawet w szkole podstawowej :) Ale w szkole podstawowej to startował tylko 1 wyjatak w skali kraju :P (z tego co wiem).

1 wrz 2007, o 10:09
**

Eyeti pokaz detonacje 5kg anfo :D

No do mnie to raczej amonal, bo zawsze gdy chce się za anfo wziąć to odechciewa mi się te 2 - 4 tygodnie czekać, a już by tyle tego było :roll:
A z czego najlepiej się uczyć, bo organika to chyba mcmurry, a reszta... No i z miareczkowania musiałbym prawie od podstaw... :/

1 wrz 2007, o 10:52
Zasłużony dla forum

Polecam forum z mojego podpisu, tam dowiesz sie z jakich książek najlepiej sie przygotowywać :)

1 wrz 2007, o 11:01
@MODERATOR

ehh jak ja startowalem w olimpiadzie chemicznej tak okolo 10 lat temu jeszcze chodzac do podstawowki to nie przeszedlem nawet szkolnego etapu - nie chcialo mi sie nic uczyc, 2 osoby odemnie przeszly bodajze do drugiego i na tym sie skonczylo bo nie umieli rozwiazywac zadan ze stezeniami

ale prawde mowiac nie zaluje ze nie poszlem dalej :)
bo dzieki temu trocghe bardziej zainteresowalem sie tematem, skonczylem tch. chem, pracuje jako chemik w sporej firmie i jest OK :)

wiec jak wam sie nie uda to nie ma sie co zalamywac :P

bo z tego co pamietam to olimpiada przynajmniej an poczatkowych etapach to wiedza czysto teoretyczna, a prawdziwa przyjemnosc sprawia zglebianie tajnikow chemii w praktyce :)

a ogolnie to chyba mam pecha do wszlekiego rodzaju konkursow chemicznych - bo 3 lata temu niby zajelem w malopolsce pierwsze miejsce jako technik roku z dziedziny chemii, ale co z tego ? zgloszen bylo malo w Polsce i 2 etapu nie zrobili :P

1 wrz 2007, o 12:10
**

No się łamać nie będę, w końcu to nie synteza mw ;) Co do dalszej nauki to zastanawiałem się nad chemią na WAT-cie, ale jeszcze nie wiem, no tylko, fajnie by było jakieś miejsce zająć ;)

1 wrz 2007, o 15:35

W OCh licealnej można startować już w 3 klasie gimn, w 2, w 1 a nawet w szkole podstawowej Smile Ale w szkole podstawowej to startował tylko 1 wyjatak w skali kraju Razz (z tego co wiem).

Sativ a nie wiesz jak się można zapisać na ta olimpiade??Przypuszczam że trzeba isc do liceum, nie? Bo chciałbym się sprawdzić... odp. Pozdro

Obrazek

Obrazek

2 wrz 2007, o 20:05
**

http://www.olchem.edu.pl/karta54.pdf To jest formularz zgłoszeniowy. Wystarczy wypełnić i gdzieś wysłać ;)

2 wrz 2007, o 20:35

Tyle tylko że samo wypełnienie go mi nic nie da :D chyba własną satysfakcję, że umiem pisać. Myślę, że nauczyciel chemii z liceum powinien mi dać to zgłoszenie a potem potrzebny jest jeszcze podpis dyrektora gimnazjum...

Obrazek

Obrazek

2 wrz 2007, o 21:20
**

No nie wiem, ja jestem w 2lo. ale na och jeszcze nie byłem, dlatego tak bardzo chce iść ;)

2 wrz 2007, o 21:34
Zasłużony dla forum

Ja wypełniłem sam zgłoszenie, rozwiazałem zadania wstepne dałem dyrce do podbicia i wysłałem. Chemiczka sie zdziwiła ze startuje w ogóle, standardowo mnei olewa to co ja będe sie nia przejmował... :) Polecam taki wariant.

2 wrz 2007, o 22:46
**

No mnie też olewa, z chemii w klasie najlepszy, ale za dużo przed kompem siedzę. A kiedy trza im coś pokazać, bo chce się dobrze przygotować ;)

3 wrz 2007, o 07:04

podpis dyrektora gimnazjum...

Upps Bład - dyrektora liceum/technikum. To chyba z powodu rozkojarzenia :) o czym innym pisze a o czym innym myślę(żeby mnie nie zbili w szkole bo znowu sie zaczyna :D :roll: ). Idę teraz do III gimn. żeby było wszystko jasne :wink: .

Obrazek

Obrazek

3 wrz 2007, o 07:39
Zasłużony dla forum

Dyrektora GIMNAZJUM :) ja ide do 1 lic a startowałem w zeszłym roku :)

3 wrz 2007, o 08:49

Gimnazjum ?? :szok: no ale gdzie to pisałeś? w gimnazjum?? Więc nie trzeba iść gdzieś do liceum czy cus tylko piszesz sobie licealna olimpiade tak jak gimnazjalna? :P

Obrazek

Obrazek

3 wrz 2007, o 13:27

wiecei moze kiedy sa zapisy (mniej wicej) do olimpiady gimnazjalnej??

3 wrz 2007, o 13:57
**

zapisy u twojego nauczyciela od chemii od poczatku roku... :roll:

3 wrz 2007, o 17:07

tak wiem ale na gimnazjalna a licealna?? :oops:

Obrazek

Obrazek

3 wrz 2007, o 17:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona