Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Czym moge sprawdzić autentyczność złota? 
Autor Wiadomość

Post Czym moge sprawdzić autentyczność złota?
Potrzebuje jakąś substancję, którą mogę sprawdzić czy złoto jest złotem.
Tzn, np jakiś kwas... który rozpuści metale złoto podobne^^ substancja która zmienia kolor po polaniu złotego przedmiotu... itp...

Mam możliwość zakupu wyrobów złotych lecz nie jestem pewien czy one są autentyczne, ponieważ cena ich jest zaskakująco niska...

3 wrz 2007, o 15:19

na przykład możesz sprawdzić czy reaguje ze stężonym kwasem..........
Jak prawdziwe i czyste to nie zreaguje

3 wrz 2007, o 15:47

- oprze się działaniu stężonego HNO3 i stężonego H2SO4, nawet na gorąco, natomiast roztworzy się (w drastycznych warunkach) w ich mieszaninie
- roztworzy się w wodzie królewskiej, powstały r-r poddać analizie na kationy. (dobra metoda)
- roztworzy się w r-rze cyjanku potasu (stanowczo odradzam!)

Najlepiej użyć cieczy probierczej (kwas chlorozłotowy), dostępny w POCHu, ktoś na forum też oferował.

Instrukcja tu (są różne ciecze) - http://www.jubiler.pl/prob/przyb.html szukaj też w google.

Sharker napisał(a):
na przykład możesz sprawdzić czy reaguje ze stężonym kwasem..........
Jak prawdziwe i czyste to nie zreaguje

Też analiza... Mosiądz se wrzuć do HCl i też ci nie będzie chętnie reagował :? Nawet nie napisałeś z jakim kwasem :D

Ostatnio edytowano 3 wrz 2007, o 15:53 przez szalony, łącznie edytowano 1 raz

3 wrz 2007, o 15:51
@MODERATOR

szalony - w KCN roztwarza sie wiecej metali

Maximx - a co da Ci jakosciowe wykrycie zlota ?
przyklad:
kupisz kilogram zlota, calosc rozpuscisz w wodzie krolewskiej, nastpenie dodasz "magicznego" odczynnika zmieniajacego barwe przy reakcji z Au

i CO Z TEGO ?
ja w tym kilogramie moglo byc np. kilka mg Au, co i tak dalo pozytywna reakcje

tylko i jedynie analiza ilosciowa
a do tego trzeba sprzet i czas i wiedze,a sadzac z tego co piszesz raczej wszyttkiego Ci brak - bo chcesz szybko polac i wiedziec - nie tedy droga drogi kolego

mozna ostatecznie zastosowac tetracyjanoniklan np. sodu Na2[Ni(CN)4], w ktorym Ni zostanie wyparte przez Au (ale tak samo zadziala: Ag, Pd, Pt - wiec musisz byc pewny ze tych pierwiastkow tam nie ma - analiza jakosciowa na kationy tych metali), a nastepnie miareczkujesz wyparty Nikiel za pomoca EDTA i do przyblizonych wartosci mozna jako wskaznika uzyc mureksydu (roztartego 1:200 lub 1:100 z NaCl) dokladniej mzona oznaczyc za pomoca spektrofotometru oraz czerni eriochromowej T (ostatnia sluzy przy miareczkowaniu nadmiaru EDTA poprzez siarczan manganowy)

literatura:
Kinnunen J., Merikanto B.: ibid., 44, 11 (1955); wg Chem. Abstr., 49, 5203 (1955)
Flashka H.: Mikrochim. Acta, 1953, 226.
Flashka H.: Z. anal. Chem., 137, 107 (1952)
Ringbom A., Sandas Per-Erik: Finska Kemistsamfundets Medd, 62, 13 (1953); wg Chem. Abstr., 48, 1195 (1954)

a sam przepis: podam jesli posiadasz ponizsze odczynniki (bo nie chce mi sie przepisywac z ksiazki jak i tak bys mial nie uzyc):
woda amoniakalna 25%
chlorek amonu
czterocyjanoniklan(II) potasu (siarczan niklawy 7 wodny, cyjanek potasu, alkohol etylowy 95%)
mureksyd
EDTA
czern eriochromowa T
woda krolewska (stezone kwasy azotowy i solny)
eter
zielen bromokrezolowa
wodorotlenek sodu
kwas askorbinowy
siarczan manganowy

3 wrz 2007, o 17:20

Post roztworzy się w wodzie królewskiej
no właśnie o to chodzi że...
"roztworzy się w wodzie królewskiej"
no dobra... ale co mi po pierścionku czy łańcuszku w płynie :D
Mi chodzi tylko o sprawdzenie (jak w temacie) czy złoto nie jest falsyfikatem.
Czy jest jakiś łagodniejszy sposób niż roztworzenie mojego łańcuszka do połowy :D

Np. ten Kwas siarkowy VI... jak wsadzę do tego medalik to czy on zostanie w takim samym stanie po wyciągnięciu jeżeli on jest złoty??

Szukam sposobu który mi nie uszkodzi danego wyrobu ze złota...

3 wrz 2007, o 19:56

Post Re: roztworzy się w wodzie królewskiej
Sulik -> to czy jest 5mg czy 5g złota to nawet na oko będzie się dało ocenić, o ile złotnik nie rozpozna złota od razu na szósty zmysł ;) Jeśli mamy do zniszczenia taką obrączke - to po kolei - wrzucasz do HNO3, po 2 godzinach nie ma, i już wiesz, że to nie złoto. I tak dalej, oczywiście jest to partyzantka. Co innego ocenienie próby, tu jest konieczna dokładna analiza.

Maximx napisał(a):
no właśnie o to chodzi że...
"roztworzy się w wodzie królewskiej"
no dobra... ale co mi po pierścionku czy łańcuszku w płynie :D
Mi chodzi tylko o sprawdzenie (jak w temacie) czy złoto nie jest falsyfikatem.
Czy jest jakiś łagodniejszy sposób niż roztworzenie mojego łańcuszka do połowy :D

Np. ten Kwas siarkowy VI... jak wsadzę do tego medalik to czy on zostanie w takim samym stanie po wyciągnięciu jeżeli on jest złoty??

Szukam sposobu który mi nie uszkodzi danego wyrobu ze złota...

Tylko ciecz probiercza, ale będzie konieczne wykonanie rysy na przedmiocie. To jest złotnicza metoda analizy.

3 wrz 2007, o 20:26

no powiedzmy że mam sobie tą ciecz probiercza (można to dostać 50gr za ml) i mam używany pierścionek z jakimś tam szlachetnym kamyczkiem... używany więc kilka rys się znajdzie, co teraz mam z tym zrobić??

3 wrz 2007, o 22:27

Jeden z przepisów Ci podałem w linku, musisz znaleźć przepis w necie zależnie od tego, jaką substancję będziesz stosował. Wykonuje się ostrą rysę precyzyjnym nożem, pod bardzo silną lupą (żeby tego nie było bardzo widać gołym okiem), i nakłada się tam ciecz probierczą. Bodajże dochodzi tam do zmian zabarwienia, za pomocą tego złotnik stwierdza próbę. Google nie gryzie, cieczy jest kilka, oznaczanych numerami.

Nie wiem, czy nie taniej wyjdzie Ci sprawdzenie u złotnika.

3 wrz 2007, o 22:43

Rysę robi się na kamieniu probierczym i ślad polewa cieczą probierczą. http://www.jubiler.pl/prob/przyb.html
"Google przyjacielem moim. Niczego mi nie trzeba"

4 wrz 2007, o 06:59
@MODERATOR

szalony te 5mg i 5 g oczywiscie byly calkowicie na pale danym przykladem :) moglem podac jaki kolwiek rpzyklad :)

Maximx - ze sposobow chemicznych raczej tyko i jedynie musisz jakas czesc poswiecic - chocby 1mg (odwazony dokladnie na wadze analitycznej), ale im mniejsza probke dasz, tym masz wieksza szanse zle wykonac analize jesli nie masz wprawy - tym bardziej, ze analiza dosc dluga czaso chlonna i kosztowna

4 wrz 2007, o 18:26

A czy nie latwiej by bylo wrzuci lancuszek czy co tam masz zlotego do zatkanej z jednej strony strzykawki wypelnionej woda i zmierzyc w ten sposob objetosc, a potem zwazyc na dokladnej wadze i obliczyc gestosc. Gestosc ktora otrzymasz sprawdzasz z gestoscia w tabeli i juz wiesz :D
PS Chociaz nie jestem pewien ale cos mi sie wydaje ze czyste zloto (20 karatow) ma inna gestosc niz zloto wykorzystywane w jubilerstwie (18 karatow <----- te drozsze). :wink: Ale mysle ze nie zaszkodzi sprobowac.

4 wrz 2007, o 20:07
@MODERATOR

A czy nie latwiej by bylo wrzuci lancuszek czy co tam masz zlotego do zatkanej z jednej strony strzykawki wypelnionej woda i zmierzyc w ten sposob objetosc, a potem zwazyc na dokladnej wadze i obliczyc gestosc. Gestosc ktora otrzymasz sprawdzasz z gestoscia w tabeli i juz wiesz :D
PS Chociaz nie jestem pewien ale cos mi sie wydaje ze czyste zloto (20 karatow) ma inna gestosc niz zloto wykorzystywane w jubilerstwie (18 karatow <----- te drozsze). :wink: Ale mysle ze nie zaszkodzi sprobowac.

rozne gestosci nawet bedzie mialo zloto otrzymane na skutek metalurgiczny, a inna np z elektrolizy

do tego dochodzi Ci jeszcze dokladnosc pomiaru - a w tym wypadku musi byc bardzo dokladnie (w tym scisla temperatura, scisla waga) + wiedza z tabel ktorych nie znam :P

do tego moze sie zdazyc ze rozne stopy zlota z roznymi pierwiastkami beda mialy identyczna gestosc, co lepsze pewnie znajda sie i stopy ktore wcale zlota nie maja w skladzie a gestosc ich bedzie identyczna

4 wrz 2007, o 20:58
Post odp.
kiedyś jak nieznano tylu cudow nauki przeprowadzano próbę zębow by okreslić czy moneta jest ze zlota :wink:
Może to sposób !!
eko.

5 wrz 2007, o 01:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]