Autor |
Wiadomość |
krystofer
|
Technikum chemiczne farmacja.
Czy dużo jest w takich technikach obliczeń i wogule? Czy pracuje się tam z cyjankami i innymi toksynami? Z matmy miałem 2 z tych obliczań jestem słaby stężeń nie umiem obliczać ale z tej odczynnikowej chemii to dobry jestem ;p Czy opłaca się tam przenosić? W normalnym liceum będę mieć same obliczania...
P.S po szkole wcale nie mam zamiaru iść do pracy związanej z chemią itd.
|
5 wrz 2007, o 19:16 |
|
|
Chemix
**
Dołączył(a): 28 lut 2006, o 23:27 Posty: 127 Lokalizacja: Chorzów Batory
|
Re: Technikum chemiczne farmacja.
no troche jest Z cyjankami niewiem jestem dopiero w 2 klasie ale z toksynami owszem tam Cie nauczą Jeżeli kręci Cie chemia to tak. hehe to idz do ogólniaka
_________________ Zapraszam na: http://chemicznakraina.pl.tl/
* * *
Kocham Chemie
|
5 wrz 2007, o 19:59 |
|
|
krystofer
|
Ja chodzę do profilowanego.. nie podoba mi się ta klasa A chemia mnie bardzo kręci tylko nie te obliczenia No ale mnie nie wywalą że też nie umiem tych współczynników reackji i obliczania masy cząsteczkowej?
|
5 wrz 2007, o 21:35 |
|
|
Ripper87
Dołączył(a): 15 lut 2005, o 20:14 Posty: 34 Lokalizacja: Wielka Polska
|
ja w sumie chodze na analityke: to jest typowy plan z mojej szkoly(i kalsy):
http://www.kleeberg.lublin.pl/plan1/plany/o8.html
|
5 wrz 2007, o 22:06 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
No w analitycznym to jeszcze chemia fizyczna jest z takich bardziej obliczeniowych. Przedmioty chemiczne stricte obliczeniowe w sumie 2- obliczenia i ta fizyczna.
na innych to np. na preparatyce jakies obliczanie wydajnosci, obliczenia do sporządzania roztworów (na chemii analitycznej i preparatyce)
|
5 wrz 2007, o 22:30 |
|
|
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
|
Obliczenia to podstawa! W technikum chemicznym jednak obliczenia są trudniejsze, dochodzi chemia fizyczna.
Co do cyjankow i innych substnacji silnie trujacych/zagrazajacych zyciu to zaden profesor nie moze ci pozwolic z nimi pracowac gdyz zabrania tego prawo. Dla przyjładu nie mozna nawet pracowac z toluenem czy tez benzenem.
Co do liceum... jak chcesz sie nauczyc chemi to idz do technikum.
pozdrawiam.
5 wrz 2007, o 22:58 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
oj jak z matematyki masz 2 to odradzam kariere chemiczna
niestety ale chemia jest przedmiotem scislym tak samo jak fizyka i matematyka i bez matematyki raczej nie dasz sobie rady na takich przdmiotach jak:
- chemia fizyczna
- obliczenia chemiczne
czy tez preparatyki i analizy - tam sie liczy wydajnosci reakcji teoretyczne i praktyczne, bledy pomiaru etc. etc.
a co do toksyn - to.. wykrywanie:
Pb, Hg, Cd, As, Cr, Ba, Sr, AsO4 [ nalityka jakosciowa ]
wiec nie wiemc zy tak od razu bez znaczenia co prawda - niskie stezenia, no ale... ale... na starosc moga wyjsc te wszytkie "niskie stezenia"
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
5 wrz 2007, o 23:36 |
|
|
krystofer
|
Ale Sr i Cr3+ nie są trujące Mój kolega który tam poszedł miał 5 z chemii a
z matmy naciągane 3 Jeszcze sama chemiczka mówiła mu żeby tam poszedł
|
6 wrz 2007, o 09:20 |
|
|
Ripper87
|
moj kumpel chodzi na farmaceutyke i zamiast obliczen chemicznych ma rysunek techniczny
|
6 wrz 2007, o 13:46 |
|
|
krystofer
|
Do której już klasy chodzisz ripper? A te rysunki techniczne to na jaki temat oni rysują? Maszyny? a matma to jest rozszerzona w farm czy podstawowa w kleebergu?
|
6 wrz 2007, o 14:41 |
|
|
Chemix
**
Dołączył(a): 28 lut 2006, o 23:27 Posty: 127 Lokalizacja: Chorzów Batory
|
Rysunku nie ma na analizie jest na ochronie środowiska
ja pracowałem z benzenem w 1 klasie
_________________ Zapraszam na: http://chemicznakraina.pl.tl/
* * *
Kocham Chemie
|
6 wrz 2007, o 18:36 |
|
|
eyeti
**
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
|
Benzen ma raczej właściwości rakotwórcze no i chyba gdzieś go z 1g/kg m ciała trza by czegoś dokonał A jak ktoś chce mieć do czynienia z KCN i innymi solami HCN-u to niech se je zrobi ew. kupi ;p
|
6 wrz 2007, o 18:46 |
|
|
Ripper87
|
ja chodze do 1 klasy, i tego rysunku nie ma na analizie tylko na frarmacji, tak jak wyzej napisałem, u mnie w labie nie wolno używać takich srodkow jak benzen, toluen, anilina i jej zwiazkow, eteru i innych duperelów, mogocych kogos otruć, pogorszyc stan zdrowia itd.
|
6 wrz 2007, o 19:06 |
|
|
krystofer
|
Kolega mi powiedział że nie będzie pracować się z Ba Ta jego nauczycielka powiedziała że wszystkie zw. Ba są trujące..
|
6 wrz 2007, o 20:23 |
|
|
eyeti
**
|
A ja chodzę do 2 lo. i jak na razie wszystkie moje doświadczenia przeprowadzałem w domu No i nikt przynajmniej nie mówi mi, że C6H6 be (ale to w piewni trzymam) No facetka mówiła że mają trochę odczynów kupić, ale wątpię, żeby rewelka była. Dlatego technikom zazdroszę i zazdroszczę wiedzy praktycznej
|
6 wrz 2007, o 20:24 |
|
|
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
|
Wszystkie rozpuszczalne zwiazki baru sa trujace. Siarczan baru aka baryt podaje sie doustnie jako kontrast w niektorych badaniach
Pozdro
Tchemik
6 wrz 2007, o 20:58 |
|
|
krystofer
|
To dlaczego w POCHu, Mercku i innych sklepach pisze że są Xn? Jedynie BaCl2 ma T. Nawet na Twojej karcie char. na słoiku pisze że Ba(NO3)2 jest Xn i Ty też tak napisałeś
|
6 wrz 2007, o 21:24 |
|
|
eyeti
**
|
Jego toksyczność widać nie jest tak duża, a Xn ma wiele soli met alkalicznych i ziem alkalicznych oraz mocnych kwasów.
|
6 wrz 2007, o 22:31 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Karta z Muzeum jest pod linkiem http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?t=12653
Oznaczanie odczynnikow pod wzgl. toxycznosci powoli stabilizuje się , moga być roznice na opakowaniach od rożnych producentow i z roznych lat to co kiedyś bylo oznaczone jako T obecnie znaczone jest jako Xi i odwrotnie ,
podstawowa zasada jest prosta : Wszelkie rozp. sole metali ciężkich nie sa zbyt zdrowe dla czlowieka i smiało mozna przyjąć że kazda dawka subst.chem. poniżej lub do 1g. prowadzaca do zgonu uznana jest za silną truciznę .
Celowo pominę możliwosc kumulacji w organizmie itp. bo nie jest to na temat i pisać mozna wiele
Wracając do TEMATU uważam że tech. farmaceutyczne jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osob z zacięciem medycznym itp.
Kierunek jest ciekawy i silnie zw. z chemią leczniczą myslę że o prace w zawodzie nie bedzie problemow
pozdro.
eko.
|
6 wrz 2007, o 23:38 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Jeśli jednak chodzi o późniejsze zdanie matury, żeby sie dostać np. na tą farmację, to polecam ogólniak, gdyż biologia tez musi być na wysokim poziomie, a ona jest mniej ścisła niż chemia - wiem, bo mi niezbyt poszła w tym roku biologia na maturze i nie dostałem się na lekarski ani farmację. Chyba że planujesz tylko technikum skończyć, to wtedy co innego. Ale Ubuntu - pisałeś że nie planujesz pracować w zawodzie... więc po co tam się szykujesz?
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
7 wrz 2007, o 09:09 |
|
|
krystofer
|
1.Szykuję się tam bo chciałbym robić te wszystkie analizy jakościowe itd.(uwielbiam taką chemię) Na profilowanym będą tylko same obliczenia (Powiedziała mi to nauczycielka z gimnazjum i brat cioteczny też z profilowanego)
2.Mam tam kolegę od którego mógłbym pożyczać zeszyty i pomagał by mi z chemii. (W profilowanym taka sobie jest klasa )
I chcę te technikum po prostu skończyć Niechcę iść potem na medycynę czy na farmację. Matury też koniecznie nie muszę zdać. Tylko ciekawe czy mnie przyjmą jak chorowałem na białaczkę? Pisało że jak minie 5 lat i nic się nie dzieje to jest się wyleczonym (już chyba mineło 5 lat..)
P.S A co robi się na praktykach w POCHu, Cefarmie itd? Podłogi myje?
|
7 wrz 2007, o 17:16 |
|
|
krystofer
|
już można wyrzucić temat do wiaderka jednak zostaję...
|
9 wrz 2007, o 20:25 |
|
|
cera321
|
A ja mam pytanie:
Czy ktoś z forum uczęszcza do Technikum Chemicznego w Lublinie (racławickie) i mółby napisać jaki jest tam poziom oraz ''klimat''?
Kończe teraz gimnazjum i własnie interesuje mnie ta szkoła a dokladnie klasa farmaceutyczna.
P.S Tak wiem ze odkopalem dinozaura
|
6 maja 2008, o 07:09 |
|
|