Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Technikum chemiczne farmacja. 
Autor Wiadomość

Post Technikum chemiczne farmacja.
Czy dużo jest w takich technikach obliczeń i wogule? Czy pracuje się tam z cyjankami i innymi toksynami? Z matmy miałem 2 :roll: z tych obliczań jestem słaby stężeń nie umiem obliczać :szok: ale z tej odczynnikowej chemii to dobry jestem ;p Czy opłaca się tam przenosić? W normalnym liceum będę mieć same obliczania...
P.S po szkole wcale nie mam zamiaru iść do pracy związanej z chemią itd.

5 wrz 2007, o 19:16
**

Post Re: Technikum chemiczne farmacja.
Ubuntu napisał(a):
Czy dużo jest w takich technikach obliczeń i wogule? .
no troche jest :)

Ubuntu napisał(a):
Czy pracuje się tam z cyjankami i innymi toksynami?
Z cyjankami niewiem jestem dopiero w 2 klasie ale z toksynami owszem

Ubuntu napisał(a):
stężeń nie umiem obliczać
tam Cie nauczą :)

Ubuntu napisał(a):
Czy opłaca się tam przenosić?
Jeżeli kręci Cie chemia to tak.

Ubuntu napisał(a):
po szkole wcale nie mam zamiaru iść do pracy związanej z chemią itd.
hehe to idz do ogólniaka :roll: :wink:

* * *
Kocham Chemie !! :)

5 wrz 2007, o 19:59

Ja chodzę do profilowanego.. nie podoba mi się ta klasa :D A chemia mnie bardzo kręci tylko nie te obliczenia :P No ale mnie nie wywalą że też nie umiem tych współczynników reackji i obliczania masy cząsteczkowej? :oops:

5 wrz 2007, o 21:35

ja w sumie chodze na analityke: to jest typowy plan z mojej szkoly(i kalsy):
http://www.kleeberg.lublin.pl/plan1/plany/o8.html

5 wrz 2007, o 22:06
@MODERATOR

No w analitycznym to jeszcze chemia fizyczna jest z takich bardziej obliczeniowych. Przedmioty chemiczne stricte obliczeniowe w sumie 2- obliczenia i ta fizyczna.
na innych to np. na preparatyce jakies obliczanie wydajnosci, obliczenia do sporządzania roztworów (na chemii analitycznej i preparatyce)

5 wrz 2007, o 22:30
@ADMINISTRATOR

Obliczenia to podstawa! W technikum chemicznym jednak obliczenia są trudniejsze, dochodzi chemia fizyczna.

Co do cyjankow i innych substnacji silnie trujacych/zagrazajacych zyciu to zaden profesor nie moze ci pozwolic z nimi pracowac gdyz zabrania tego prawo. Dla przyjładu nie mozna nawet pracowac z toluenem czy tez benzenem.

Co do liceum... jak chcesz sie nauczyc chemi to idz do technikum.

pozdrawiam.

5 wrz 2007, o 22:58
@MODERATOR

oj jak z matematyki masz 2 to odradzam kariere chemiczna :)
niestety ale chemia jest przedmiotem scislym tak samo jak fizyka i matematyka i bez matematyki raczej nie dasz sobie rady na takich przdmiotach jak:
- chemia fizyczna
- obliczenia chemiczne

czy tez preparatyki i analizy - tam sie liczy wydajnosci reakcji teoretyczne i praktyczne, bledy pomiaru etc. etc.

a co do toksyn - to.. wykrywanie:
Pb, Hg, Cd, As, Cr, Ba, Sr, AsO4 [ nalityka jakosciowa ]
wiec nie wiemc zy tak od razu bez znaczenia :P co prawda - niskie stezenia, no ale... ale... na starosc moga wyjsc te wszytkie "niskie stezenia"

5 wrz 2007, o 23:36

Ale Sr i Cr3+ nie są trujące :) Mój kolega który tam poszedł miał 5 z chemii a
z matmy naciągane 3 :wink: Jeszcze sama chemiczka mówiła mu żeby tam poszedł :P

6 wrz 2007, o 09:20

moj kumpel chodzi na farmaceutyke i zamiast obliczen chemicznych ma rysunek techniczny :P

6 wrz 2007, o 13:46

Do której już klasy chodzisz ripper? A te rysunki techniczne to na jaki temat oni rysują? Maszyny? ?? :x a matma to jest rozszerzona w farm czy podstawowa w kleebergu?

6 wrz 2007, o 14:41
**

Do której już klasy chodzisz ripper? A te rysunki techniczne to na jaki temat oni rysują? Maszyny?

Rysunku nie ma na analizie jest na ochronie środowiska :wink:

=MaLuTkI= napisał(a):
Dla przyjładu nie mozna nawet pracowac z toluenem czy tez benzenem.

ja pracowałem z benzenem w 1 klasie :)

* * *
Kocham Chemie !! :)

6 wrz 2007, o 18:36
**

Benzen ma raczej właściwości rakotwórcze no i chyba gdzieś go z 1g/kg m ciała trza by czegoś dokonał ;) A jak ktoś chce mieć do czynienia z KCN i innymi solami HCN-u to niech se je zrobi ;) ew. kupi ;p

6 wrz 2007, o 18:46

ja chodze do 1 klasy, i tego rysunku nie ma na analizie tylko na frarmacji, tak jak wyzej napisałem, u mnie w labie nie wolno używać takich srodkow jak benzen, toluen, anilina i jej zwiazkow, eteru i innych duperelów, mogocych kogos otruć, pogorszyc stan zdrowia itd.

6 wrz 2007, o 19:06

Kolega mi powiedział że nie będzie pracować się z Ba :szok: Ta jego nauczycielka powiedziała że wszystkie zw. Ba są trujące.. :szok:

6 wrz 2007, o 20:23
**

A ja chodzę do 2 lo. i jak na razie wszystkie moje doświadczenia przeprowadzałem w domu ;) No i nikt przynajmniej nie mówi mi, że C6H6 be :D (ale to w piewni trzymam) No facetka mówiła że mają trochę odczynów kupić, ale wątpię, żeby rewelka była. Dlatego technikom zazdroszę i zazdroszczę wiedzy praktycznej ;)

6 wrz 2007, o 20:24
@ADMINISTRATOR

Kolega mi powiedział że nie będzie pracować się z Ba :szok: Ta jego nauczycielka powiedziała że wszystkie zw. Ba są trujące.. :szok:

Wszystkie rozpuszczalne zwiazki baru sa trujace. Siarczan baru aka baryt podaje sie doustnie jako kontrast w niektorych badaniach ;)

Pozdro
Tchemik

6 wrz 2007, o 20:58

To dlaczego w POCHu, Mercku i innych sklepach pisze że są Xn? Jedynie BaCl2 ma T. Nawet na Twojej karcie char. na słoiku pisze że Ba(NO3)2 jest Xn i Ty też tak napisałeś :D

6 wrz 2007, o 21:24
**

Azotan baru jest substancją toksyczną. Powoduje wzrost ciśnienia krwi i arytmię serca. Po połknięciu substancja wywołuje podrażnienie błon śluzowych, mdłości, wymioty, zawroty głowy i biegunkę.

Jego toksyczność widać nie jest tak duża, a Xn ma wiele soli met alkalicznych i ziem alkalicznych oraz mocnych kwasów. :)

6 wrz 2007, o 22:31
Post odp.
Karta z Muzeum jest pod linkiem :arrow: http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?t=12653
Oznaczanie odczynnikow pod wzgl. toxycznosci powoli stabilizuje się , moga być roznice na opakowaniach od rożnych producentow i z roznych lat !! to co kiedyś bylo oznaczone jako T obecnie znaczone jest jako Xi i odwrotnie ,
podstawowa zasada jest prosta : Wszelkie rozp. sole metali ciężkich nie sa zbyt zdrowe dla czlowieka :evil: i smiało mozna przyjąć że kazda dawka subst.chem. poniżej lub do 1g. prowadzaca do zgonu uznana jest za silną truciznę .
Celowo pominę możliwosc kumulacji w organizmie itp. bo nie jest to na temat i pisać mozna wiele !!

Wracając do TEMATU uważam że tech. farmaceutyczne jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osob z zacięciem medycznym itp.
Kierunek jest ciekawy i silnie zw. z chemią leczniczą myslę że o prace w zawodzie nie bedzie problemow :wink:
pozdro.
eko.

6 wrz 2007, o 23:38
**

Jeśli jednak chodzi o późniejsze zdanie matury, żeby sie dostać np. na tą farmację, to polecam ogólniak, gdyż biologia tez musi być na wysokim poziomie, a ona jest mniej ścisła niż chemia - wiem, bo mi niezbyt poszła w tym roku biologia na maturze i nie dostałem się na lekarski ani farmację. Chyba że planujesz tylko technikum skończyć, to wtedy co innego. Ale Ubuntu - pisałeś że nie planujesz pracować w zawodzie... więc po co tam się szykujesz? :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

7 wrz 2007, o 09:09

1.Szykuję się tam bo chciałbym robić te wszystkie analizy jakościowe itd.(uwielbiam taką chemię) Na profilowanym będą tylko same obliczenia (Powiedziała mi to nauczycielka z gimnazjum i brat cioteczny też z profilowanego)

2.Mam tam kolegę od którego mógłbym pożyczać zeszyty i pomagał by mi z chemii. (W profilowanym taka sobie jest klasa :D )

I chcę te technikum po prostu skończyć :D Niechcę iść potem na medycynę czy na farmację. Matury też koniecznie nie muszę zdać. Tylko ciekawe czy mnie przyjmą jak chorowałem na białaczkę? Pisało że jak minie 5 lat i nic się nie dzieje to jest się wyleczonym (już chyba mineło 5 lat..)

P.S A co robi się na praktykach w POCHu, Cefarmie itd? Podłogi myje? :wink:

7 wrz 2007, o 17:16

już można wyrzucić temat do wiaderka :D jednak zostaję...

9 wrz 2007, o 20:25

Czy ktoś z forum uczęszcza do Technikum Chemicznego w Lublinie (racławickie) i mółby napisać jaki jest tam poziom oraz ''klimat''?

Kończe teraz gimnazjum i własnie interesuje mnie ta szkoła a dokladnie klasa farmaceutyczna.

P.S Tak wiem ze odkopalem dinozaura :lol:

6 maja 2008, o 07:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]