Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Próbówka zwykła a bakteriologiczna. Jaka różnica... 
Autor Wiadomość

Post Próbówka zwykła a bakteriologiczna. Jaka różnica...
Siema jestem początkującym chemikiem (mam trochę wiedzy teoretycznej, a mało praktycznej) i chce sobie zrobić w domu jakieś skromne laboratorium.

Wchodzę na stronę sklepu internetowego:
http://labosklep.pl/index.php?d=20&kod=01051

i widzę próbówki zwykłe i bakteriologiczne. Proszę niech ktoś wytłumaczy czym się różnią.

10 wrz 2007, o 07:37

zapewne grubością szkła - w bakteriologicznej nic nie podgrzewasz, ew. robisz posiew na słupek, zaś w chemicznej wykonujes reakcje, ktore nie wymagaja okreslonych wielkości (gramy, ml) odczynnikow

10 wrz 2007, o 10:59

nie chodzi o grubość i wytrzymałość szkła, tylko o ich kształt, chemiczne mają kołnież, bakteriologiczne nie. I nie jest prawdą, że w bakteriologicznej nic nie podgrzewasz, bo zwykle wymagają wysterylizowania np w płomieniu :)

Obrazek
weź udział:

10 wrz 2007, o 15:25
@MODERATOR

Z tego co zauwazylem, bakteriologiczne sa ciensze, mają wywinięcie, zwykle są grubsze i wywinięcia nie mają :)
Ale ja sie nie znam, moze jest na opak :P

10 wrz 2007, o 16:40

To co radzicie, kupić zwykłe tańsze czy bakteriologiczne droższe ?? Sam myślę że zwykłe, różnica na próbówce to 10gr, niby nic ale na 20 jest sie 2 zeta do przodu.

10 wrz 2007, o 16:52
@MODERATOR

a po co ci? ;) sprzęt najlepiej sprawdza się w sytuacjach do których jest dedykowany, bakteriologiczne w biologii a zwykłe w chemii..

10 wrz 2007, o 18:09

A kto wie co będzie sie robiło, a jak bakteriologiczne próbówki łączą właściwości zwykłej + coś tam, to wole te z coś tam niż później kupować jeszcze raz.

10 wrz 2007, o 18:33

Wiesz co bbboy cos tam ...daj sobie spokój z tymi bakteriologicznymi chyba że chcesz się zajmować mikrobiologią... Poza tym do laboratorium nie są potrzebne same probówki tylko oprócz tego szkło, palniki inne duperele no i same odczyny więc dwa zeta w ta czy w tamta Cie nie zbawią. Jeżeli chcesz mieć w miare dobrze zaopatrzonego laba musisz liczyć sie z minimum tysiakiem 8)...A i pamiętaj dłuższy lont - dłuższe paluszki :wink:

Obrazek

Obrazek

10 wrz 2007, o 18:58

10 wrz 2007, o 21:43

probówki zwykłe mają cieńsze ścianki i nadają sie np. do podgrzewania substancji natomiast probówki bakteriologiczne powinny mieć grubsze ścianki i używane sa jak wspomniał borysek np. w medycynie do wymazów lub hodowli bakteriologicznych itp.

Jednak w praktyce czasami producenci podają probówka bakteriologiczna -która ma tylko 1 mm grubości a powinna mieć przynajmniej 2 mm, na dodatek czasmi tolerancja wynosi 0,5 mm grubości ścinki i może się okazac że zwykła będzie grubsza i odwrotnie.

Ale cenna uwaga bboy - przypisanie do danej grupy dobieramy tak jak dostajemy towar od producenta - a jak przejrzałam nie zawsze jest to prawidłowe.

Jak byś miał jakies pytania czekam na pw lub gg
Pozdrawiam

sklep internetowy z wyposażeniem laboratoryjnym

11 wrz 2007, o 11:56
Bakteriologiczne są grubościenne, z lepszego szkła trudno-topliwego, z wywinięciem. We wrocławiu koło takiej firmy Archem jest magazyn ze szkłem. Tam kupowałem takie probówki za 36gr. i są bardzo wytrzymałe na zmianę temp, uderzenia. były niemieckiej firmy. Sa też zwykle od skośno okich to takie że pękały przy podgrzewaniu wody palnikiem spirytusowym i stapiały się w okrąglą kulkę przy ogrzewaniu bunsenem

20 paź 2008, o 22:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]