Dołączył(a): 18 lip 2007, o 12:52 Posty: 79 Lokalizacja: Serce Roztoczańskiego P. N.
Otrzymywanie Fluoru
Elo !
Napewno słyszało to dużo chemików jak i ja, że pierwiastki z grupy halogenów można otrzymać przez reakcję KMnO4 lub MnO2 z danym kwasem halogenowodorowym, np. tą reakcję często stosuje sie przy otrzymywaniu gazowego chloru, czyli przez reakcje kwasu solnego z madmanganianem lub tlenkiem manganu II. Jeśli taka reakcję stosuje sie to też chyba można przeprowadzić przy otrzymywania gazowego fluoru .
14 wrz 2007, o 17:11
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Nie da się, fluor jest o wiele silniejszym utleniaczem niż nadmanganian.
Jedynie elektroliza ciekłego KHF2 wzbogaconego w HF. Proces jest wredny, trudny i niebezpieczny. Zresztą, poczytaj w Supniewskim.
PS
Wiem, wiem, że można K2MnF6 + 2SbF5 ---> 2KSbF6 + MnF3 + F2 w ciekłym, bezwodnym HF, ale to nie ma żadnego praktycznego znaczenia.
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Moim zdaniem nie da się tak otrzymać fluoru, jest zbyt bardzo reaktywny...
Pozostaje elektroliza.
Czesc.
EDIT: Fakt, zapomniałem jeszcze o tym co Karvon napisał, że fluor jest silniejszyn utleniaczem
14 wrz 2007, o 18:40
szalony
Obojętnie jakbyś chciał otrzymać, pamiętaj, że jest to gaz bardzo toksyczny, podobnie jak HF i wszystkie rozpuszczalne fluorki, i zaj**ście reaktywny!! Fluor dość szybko powinien zniszczyć a przynajmniej mocno uszkodzić szkło laboratoryjne, przerabiając krzemionkę na lotny SiF4. Wszędzie gdzie się otrzymuje fluor w większych ilościach aparatura jest, o ile mnie pamięć nie myli - miedziana.
14 wrz 2007, o 18:55
Tomekm
Dołączył(a): 18 lip 2007, o 12:52 Posty: 79 Lokalizacja: Serce Roztoczańskiego P. N.
Właśnie też pewny nie byłem co do tej metody, a wiadomo że fluor jest najbardziej reaktywnym pierwiastkiem i jest bardzo silnym utleniaczem.
14 wrz 2007, o 19:22
Tomekm
A jest ktoś na forum kto się zetknął z gazowym F2??
14 wrz 2007, o 19:23
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
Że jest reaktywny o tym każdy wie... ale że jest utleniaczem??Co to znaczy Przecież nie zawiera w sobie tlenu.
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
14 wrz 2007, o 20:06
szalony
chemical_brother napisał(a):
Że jest reaktywny o tym każdy wie... ale że jest utleniaczem??Co to znaczy Przecież nie zawiera w sobie tlenu.
Przecież utleniacz nie musi zawierać tlenu... W KMnO4 utleniaczem nie jest tlen, tylko Mn na +VII stopniu... Podobnie Cr6+...
To że jest silnym utleniaczem, znaczy tyle, że będzie przyjmował chętnie elektrony. A np Mn VII+ albo wolny fluor, ma - można po chłopsku nazwać inaczej - "silny ciąg do elektronów", zobacz na układzie jaka elektroujemność -> 4,0 (najwyższa )
Fluor jest zdecydowanie silniejszym utleniaczem niż tlen (który też ma przecież niemałą elektroujemność), do tego stopnia, że "zaatakuje tlen", i zwiąże się z nim we fluorek tlenu, a nie tlenek fluoru Tlen zaś uzyska dodatni stopień utl. Jest to jedyna sytuacja, kiedy tlen wskoczy na dodatni stopień (+2), bo tylko F jest bardziej elektroujemny od tlenu.
OF2 można o ile dobrze pamiętam otrzymać działając gazowym F2 na rozcienczony NaOH.
14 wrz 2007, o 20:36
Tomekm
Nawet nie mam zamiaru obchodzic się z fluorem ani jego związkami, pytam sie tak dla ciekawości. A wogóle mam ubogie wyposażenie labo i nie mam zamiaru go niszczyć agresywnymi substancjami. A propo F2 to bym nie kupował jego związków, gdyż mi sie do niczego nie przydadzą i są trudne w obchodzeniu a przedewszystkim toksyczne, fluor i jego związki zastępuje chlorem, tańszy, bardziej dostępny i mniej agresywny
14 wrz 2007, o 21:48
Tomekm
A kto sie spotkał z was z gazowym fluorem????
14 wrz 2007, o 21:50
Radzio
Ja się nie spotkałem, bo i po co, wiem, że jak się robi fluorowania gazowym F2 to się używa do tego bardzo rozcieńczonego fluoru i reaktor taki jakich się używa do badania własności wybuchowych różnych materiałów. Jednym słowem, bez specjalistycznej aparatury się tu nie obejdzie (znowu Tomekm...
Jeśli natomiast chodzi w ogóle o reakcje fluorowania itp. to poczytajcie sobie artukuł o badaniach Herberta W. Roesky'ego*:
*Tak, ten sam co napisał książkę o doświadczeniach chemicznych pod tytułem "Niezwykły świat chemii", i który jest obecnie moim supervisorem w Gottingen
14 wrz 2007, o 23:18
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
A tak z ciekawości się spytam na czy polega proces fluoryzacji zębów?
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
14 wrz 2007, o 23:42
szalony
Tomekm napisał(a):
A kto sie spotkał z was z gazowym fluorem????
Najprędzej możesz spotkać sprężony w cysternie kolejowej typu Za lub Zas Choć teraz mniej się wozi, ma to swój związek m. in. ze zmniejszeniem produkcji freonów, a półprzewodników się u nas plazmowo nie robi (tam używa się F2, w ogóle przy półprzewodnikach zwykłymi metodami używa się HF i wielu fluorków) Jednak jest to ładunek, który jeszcze na kolei jeździ. Jest równie przyjemny do przewozu jak " węgiel nasączony roztworem HCN w etanolu"
W labie jest to też rzadkość, troche częściej pojawia się w przemyśle.. właśnie nie pamiętam - miedziane są te instalacje? Niech ktoś mnie oświeci
Czy ktoś w Polsce wytwarza obecnie gazowy fluor ?
chemical_brother -> a googla byś nie spytał, lub wikipedii? Używa się tam NaF lub aminofluorków. Nawiasem mówiąc między innymi właśnie interakcji z kościami zawdzięczamy tak wysoką toksyczność związków F.
15 wrz 2007, o 00:54
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Tu trochę na temat fluoryzacji zębów i pokrewnych (mimo .de , jest po angielsku ) LINK
A teraz pytanko:
Jaki wzór mają te aminofluorki? Czy to coś w stylu [NH3R^+][F^-] ? Czy może fluor jest związany bezpośrednio z azotem?
Bielański pisze, że w instalacjach przemysłowych dostarczających elementarnego fluoru stosuje się stop Monela albo nikiel.
PS
Korzystając z okazji: ma ktoś może jakiegoś eBooka o właściwościach fluoru, zastosowaniu w syntezach organicznych itp. ? Najlepiej, żeby cały był poświęcony tym zagadnieniom. Byłbym wdzięczny
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości