Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
PRZEPISY KULINARNE ;-) Bo każdy chemik potrafi gotowac...;) 
Autor Wiadomość
******

Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59
Posty: 476
Post 
gotujemy z Nostreczkiem ( i potem chorujemy :D)

-Ryż woreczek 100g
-Pierś kurczaka (obojetnie czy biała, murzynka czy indianinka :D) też 100g w kosteczkę
-ogórek, pomidor, papryka, jakieś warzywo/warzywa na zagrychę
-Sos śmietanowo-keczapowy home made :D śmietanka słodka

posiłek wysokobiałkowy i weglowodanowy, pożerany przed i po siłowni ;)

Obrazek


20 sie 2007, o 11:49
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 
odgrzebuje średnio-nowy ;) temat, ale niedawno była okazja zrobić mój popisowy numer, czyli tort orzechowy, więc popstrykałam kilka fotek.

tak więc panowie niech sie biora za przygotowanie przyziemnych dań obiadowych lub obiadokształtnych, a ja robie tort.

<center>TORT ORZECHOWY
(wg staropolskiego przepisu)</center>


tort jest prosty i szybki do zrobienia, wysmienicie smakuje i nie może sie nie udać (jak mówi mój qmpel: nie ma takiej opcji)

tort, jak to tort =dwa blaty (krążki) i masa.

składniki na jeden blat:
- 25 dkg zmielonych orzechów włoskich (warto nałuskac troche więcej i kilkanascie połówek - "mózgów" ;) zostawic do przybrania
- 20 dkg cukru pudru
- 8 jajek
- cytryna
- 3 czubate łyżki tartej mąki
- tłuszcz do tortownicy:

<center>Obrazek</center>

by nie bawić sie zbyt długo w cierpliwe i ostrożne ucieranie masy, korzystam z sernika na zimno, zmodyfikowanego. do masy sernikowej potrzeba:
- sernik na zimno
- mleko, chyba 500 ml (troche wiecej niz w przepisie na opakowaniu)
- 2 serki homogenizowane po 150 g
- 3 łyżki kawy rozpuszczalskiej
- ew. kilka kropelek jakiegoś olejku do ciasta, np. rum

<center>Obrazek</center>

podstawowy sprzęt znajdzie sie w kazdej kuchni, wiec wspomne tylko, ze będzie potrzebna tortownica, piekarnik i mikser lub elektryczna trzepaczka.

wykonanie:
1. oddzielić białak od żółtek, bardzo dokładnie
2. cytryne sparzyc wrzątkiem, wycisnąć sok

<center>Obrazek</center>


Załączniki:
białko, żółtko, sok z cytryny.jpg
białko, żółtko, sok z cytryny.jpg [ 109.34 KiB | Przeglądane 4916 razy ]
składniki, masa.jpg
składniki, masa.jpg [ 87.02 KiB | Przeglądane 4912 razy ]
składniki, ciasto.jpg
składniki, ciasto.jpg [ 97.76 KiB | Przeglądane 4919 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
6 paź 2007, o 20:03
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 
3. tortownice wysmarowac masłem, położyć na niej krążek z pergaminu lub papieru sniadaniowego:

<center>Obrazek</center>

4. włączyć piekarnik, by sie nagrzał, bo wykonanie ciasta i przygotowanie go do pieczenia, to tylko kilka minut roboty. Piekarnik nastawić na 180 *C
5. białka ubic na sztywną pianę. wiadomo, by piana szybko sie wytqworzyła, białko musi byc dokładnie oddzielone od żółtka, a naczynie, w którym sie biane ubija, musi być suche. Mozna dodac do białek odrobinke soli.
6. żółtka utrzec z cukrem pudrem na jednolita masę. tu już obecnośc białka nie przeszkadza, więc natychmiast po ubiciu białek, bez mycia miksera, ucieram żółtka. Po utarciu i pozostawieniu masy pojawiaja sie pecherzyki - masa jest super.

<center>Obrazek</center>

7. do masy żółtkowej dodac sok z cytryny i chwilke pomiksowac
8. nastepnie dodac bułkę tartą i zmielone orzechy. wymieszac dokładnie

<center>Obrazek</center>


Załączniki:
dodac orzechy.jpg
dodac orzechy.jpg [ 117.64 KiB | Przeglądane 4915 razy ]
ubić białko, utrzec żółtko.jpg
ubić białko, utrzec żółtko.jpg [ 92.6 KiB | Przeglądane 4917 razy ]
krążek z papieru.jpg
krążek z papieru.jpg [ 104.33 KiB | Przeglądane 4918 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
6 paź 2007, o 20:24
Zobacz profil

Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33
Posty: 163
Lokalizacja: Lublin
Post 
No ja mam cos na szybko i moim zdaniem smacznie:)

serowa uczta

Składniki:
-kluski gotowane
-ser zółty
- ser feta
- ser topiony w plasterkach (taki hohland np)
-masło
-sos pomidorowy knora
-przyprawy (bazylia,tymianek)

na patelni stapiamy łyzke stolowa masła, po czym dodajemy kluski i lekko podsmazamy.nastepnie wrzucamy wszystkie trzy rodzaje sera i mieszamy razem z kluskami.czekamy az wszystkie stopia sie ladnie.calosc posypujemy bazylia lub tymiankiem.wykladamy na talerz i polewamy sosem.

ja to kiedys normalnie wsuwalem prawie codziennie;p moze nie bedzie wygladalo zbyt estetycznie ale jak smakuje;)


6 paź 2007, o 20:35
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 
9. mase żółtkowo-orzechową wymieszac delikatnie z pianą z białek

<center>Obrazek</center>

10. gotowe ciasto przełożyc do tortownicy:

<center>Obrazek</center>

11. wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 *C ok. 35-40 minut, do uzyskania ciemnozłotego kolorku:

<center>Obrazek</center>
12. wyjąć tortownice wrac z ciastem, pozostawić do ostygnięcia
13. upieczony blat odwrócić "do góry nogami", zdjąc krążek papieru
14. upiec drugi taki sam blat.


Załączniki:
upieczony.jpg
upieczony.jpg [ 199.13 KiB | Przeglądane 4915 razy ]
do tortownicy.jpg
do tortownicy.jpg [ 112.35 KiB | Przeglądane 4914 razy ]
dodac piane z bialek.jpg
dodac piane z bialek.jpg [ 130.48 KiB | Przeglądane 4916 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
6 paź 2007, o 20:42
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 
15. przygotowac masę, przełożyć nią blaty, wysmarowac boki, reszte masy wyłożyć na wierzch, równo rozprowadzić

<center>Obrazek</center>

16.boki tortu obsypać mielonymi orzechami, tort ozdobić, czym sie posiada, np. "mózgami" orzechowymi, wiórkami:

<center>Obrazek</center>
17. delektowac sie smakiem
18. podzielić sie uwagami z Oxy.

smacznego :)


Załączniki:
ubrany.jpg
ubrany.jpg [ 157.9 KiB | Przeglądane 4917 razy ]
przełozony, posmarowany.jpg
przełozony, posmarowany.jpg [ 88.68 KiB | Przeglądane 4916 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
6 paź 2007, o 20:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 gru 2006, o 17:55
Posty: 38
Lokalizacja: Słupsk
Post 
Mmmm gotowanie - coś, co każda dobra żonka umieć powinna :D

Więc przepis na lasagne. Wychodzi ok 6 takich normalnych porcji, bo jak gotować to porządnie ;)


MAKARON
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe oleju
2,5 szklanki mąki

Wymieszać dokładnie, podzielić na 2-3 części (w zależności od wielkości naczynia) i rozwałkować na dwa placki.

SOS 1
2 duże cebule
Ok. 1 kg mięsa mielonego
500g przecieru pomidorowego
Sól
Pieprz
Tymianek
Oregano

Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i wrzucić w garnek. Mięso podsmażyć z przyprawami i wrzucić do cebuli, Dodać przecier i wstawić na gaz. Doprawić do smaku. Gotować 7-10 minut na wolnym ogniu i mieszać co chwile.

SOS 2
3 łyżki masła
5 łyżek mąki
1,5 l mleka
Sól
Pieprz
Papryka ostra

Masło rozpuścić w garnku. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia, i ciągle mieszając dodać mąkę oraz mleko. Postawić znowu na gazie. Ciągle mieszać. Po gęstnięciu doprawić do smaku.

Piec 225C przez 32-35 minut.

_________________
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
Obrazek


17 paź 2007, o 20:36
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
Do kucharzenia mam dwie lewe ręce ale jako, że studentem jestem dam wam przepis na studencką jajecznicę;

-otwieramy lodówkę

- drapiemy się po jajkach

- zamykamy lodówkę

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


24 paź 2007, o 01:06
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 
blizzard napisał(a):
Do kucharzenia mam dwie lewe ręce ale jako, że studentem jestem dam wam przepis na studencką jajecznicę;

-otwieramy lodówkę

- drapiemy się po jajkach

- zamykamy lodówkę

bardzo zabawne :wink: ciekawe, ile bys wyżył na takim kucharzeniu? ;P może przetestujesz na sobie? :wink:

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/


24 paź 2007, o 06:56
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
już przeżyłem nie raz :lol:

ale we wtorek zrobiłem sobie kotlety, jutro spróbuję naleśniki....

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


25 paź 2007, o 01:45
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 
blizzard napisał(a):
już przeżyłem nie raz :lol:

przeżyłes na takich przepisach, jak ten z twojego postu powyżej? :wink:

blizzard napisał(a):
ale we wtorek zrobiłem sobie kotlety, jutro spróbuję naleśniki....

jesli metoda postępowania podobna jak w Twoim "przepisie" powyżej, to nie wiem, czy to sie dało zjeść ;P
a fotka gdzie?

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/


25 paź 2007, o 19:29
Zobacz profil

Dołączył(a): 7 lut 2005, o 15:10
Posty: 31
Lokalizacja: Warszawa
Post 
A oto słodkość wg mojego przepisu (sorry za ewentualne literówki, ale zajadam się tym w czasie pisania ;) )

Ciasto KLEISTE

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 8-10 dag kakao (ale dobrego, gorzkiego np Decomoreno, choć z kakao marki Tesco też wyjdzie dobre)
  • aromat waniliowy/rumowy/arakowy* - 1 fiolka / wanilia zagotowana w mleku / wanilina
    *niepotrzebne skreślić
  • 40 dag dobrych herbatników typu Petit Bure
  • 1 opakowanie mleka w proszku (NIE GRANULOWANEGO)
  • 1 szklanka orzechów/bakalii (opcja)
Przygotowanie:
  • Zagotować mleko z cukrem i masłem i ew wanilią (wyskrobując nasionka)
  • wsypać kakao i rozmieszać tak, by nie było grudek
  • przestudzić
  • dodać aromat (jeśli wcześniej nie było wanilii)
  • dodać mleko w proszku i wymieszać tak, by nie było grudek
  • dodać połamanie herbatniki i ewentualnie szklankę bakalii
  • przełożyć do dwóch blaszek keksowych wyłożonych folią spożywczą (polietylenową niskiej gęstości) i lekko ugnieść
  • odstawić w zimne miejsce (balkon zimą, lodówka) na 24h do zastygnięcia

Przepis na 1-40 porcji (w zależności od apetytu :P )

Proszę o komentarze

miałem zrobić zdjęcie ale tak się jakoś w czasie pisania posta skończyło...

_________________
GG:8411897


7 gru 2007, o 00:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 gru 2006, o 17:55
Posty: 38
Lokalizacja: Słupsk
Post 
Ryba po japońsku

1 kg ryby (filet)

CIASTO
1 szkl mąki
1 jajko
1/2 szkl wody
wegeta

ZALEWA
2 szkl wody
1/2 szkl oleju
1 koncentrat pomidorowy
3 łyzki octu
2 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku

Zagotować. Zalewać na gorąco.

WARZYWA

1 słoik papryki konserwowej - pokroić w paski
1 słoik ogórków konserwowych - pokroić w krążki
3-4 duże cebule - pokroić w kostkę



Rybę odmrozić, odcisnąć dobrze wodę. Usmażyć w cieście, następnie dać wystygnąć.
Wszystkie warzywa pokroić.
Kłaść na zmianę rybę i warzywa.
Zalać gorącą zalewą, zostawić na noc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


p.s. Zdjęcia z komórki, a że dzisiaj mam obolale nadgarstki, to wyszły jak wyszły ;]

_________________
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
Obrazek


19 sty 2008, o 22:58
Zobacz profil
SianoPIS!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2007, o 18:23
Posty: 64
Lokalizacja: okolice Bochnii
Post 
omlet na dobry początek dnia 8) na ostro :D
składniki:
-jajka
-bułka tarta
-masło
-szynka
-przyprawy(pieprz,sól,sproszkowane chilli,curry)
sposób przyrządzenia:
1.szynkę krajamy w drobną kostkę i pieczemy na maśle do zarumienienia się szynki
2.urabiamy jajka z bułką tartą do powstania niezbyt gęstej masy(jak za gęsta to rozcieńczyć wodą)
3.dodajemy do masy wcześniej upieczoną szynkę.
4. przyprawiamy wedle swego uznania(najlepiej dać dużo chilli szybciej stawia na nogi :P )
5.pieczemy masę na maśle (trzeba uważać żeby się nie przypaliło)
6.najlepiej ten omlet stawia na nogi z kawusią. Bon Appetit!
(przepis wg. pascala brodnickiego dla studentów trochę zmieniony przeze mnie)

_________________
"..produkują wódkę. Dużo, dużo, dużo, dużo, dużo wódki...." Pidżama Porno


22 sty 2008, o 17:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..