PRZEPISY KULINARNE ;-) Bo każdy chemik potrafi gotowac...;)
Autor
Wiadomość
Nostra
******
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59 Posty: 476
gotujemy z Nostreczkiem ( i potem chorujemy )
-Ryż woreczek 100g
-Pierś kurczaka (obojetnie czy biała, murzynka czy indianinka ) też 100g w kosteczkę
-ogórek, pomidor, papryka, jakieś warzywo/warzywa na zagrychę
-Sos śmietanowo-keczapowy home made śmietanka słodka
posiłek wysokobiałkowy i weglowodanowy, pożerany przed i po siłowni
20 sie 2007, o 11:49
Oxygenium
******
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
odgrzebuje średnio-nowy temat, ale niedawno była okazja zrobić mój popisowy numer, czyli tort orzechowy, więc popstrykałam kilka fotek.
tak więc panowie niech sie biora za przygotowanie przyziemnych dań obiadowych lub obiadokształtnych, a ja robie tort.
tort jest prosty i szybki do zrobienia, wysmienicie smakuje i nie może sie nie udać (jak mówi mój qmpel: nie ma takiej opcji)
tort, jak to tort =dwa blaty (krążki) i masa.
składniki na jeden blat:
- 25 dkg zmielonych orzechów włoskich (warto nałuskac troche więcej i kilkanascie połówek - "mózgów" zostawic do przybrania
- 20 dkg cukru pudru
- 8 jajek
- cytryna
- 3 czubate łyżki tartej mąki
- tłuszcz do tortownicy:
<center></center>
by nie bawić sie zbyt długo w cierpliwe i ostrożne ucieranie masy, korzystam z sernika na zimno, zmodyfikowanego. do masy sernikowej potrzeba:
- sernik na zimno
- mleko, chyba 500 ml (troche wiecej niz w przepisie na opakowaniu)
- 2 serki homogenizowane po 150 g
- 3 łyżki kawy rozpuszczalskiej
- ew. kilka kropelek jakiegoś olejku do ciasta, np. rum
<center></center>
podstawowy sprzęt znajdzie sie w kazdej kuchni, wiec wspomne tylko, ze będzie potrzebna tortownica, piekarnik i mikser lub elektryczna trzepaczka.
wykonanie:
1. oddzielić białak od żółtek, bardzo dokładnie
2. cytryne sparzyc wrzątkiem, wycisnąć sok
<center></center>
Załączniki:
białko, żółtko, sok z cytryny.jpg [ 109.34 KiB | Przeglądane 4921 razy ]
składniki, masa.jpg [ 87.02 KiB | Przeglądane 4917 razy ]
składniki, ciasto.jpg [ 97.76 KiB | Przeglądane 4924 razy ]
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
3. tortownice wysmarowac masłem, położyć na niej krążek z pergaminu lub papieru sniadaniowego:
<center></center>
4. włączyć piekarnik, by sie nagrzał, bo wykonanie ciasta i przygotowanie go do pieczenia, to tylko kilka minut roboty. Piekarnik nastawić na 180 *C
5. białka ubic na sztywną pianę. wiadomo, by piana szybko sie wytqworzyła, białko musi byc dokładnie oddzielone od żółtka, a naczynie, w którym sie biane ubija, musi być suche. Mozna dodac do białek odrobinke soli.
6. żółtka utrzec z cukrem pudrem na jednolita masę. tu już obecnośc białka nie przeszkadza, więc natychmiast po ubiciu białek, bez mycia miksera, ucieram żółtka. Po utarciu i pozostawieniu masy pojawiaja sie pecherzyki - masa jest super.
<center></center>
7. do masy żółtkowej dodac sok z cytryny i chwilke pomiksowac
8. nastepnie dodac bułkę tartą i zmielone orzechy. wymieszac dokładnie
<center></center>
Załączniki:
dodac orzechy.jpg [ 117.64 KiB | Przeglądane 4920 razy ]
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
No ja mam cos na szybko i moim zdaniem smacznie:)
serowa uczta
Składniki:
-kluski gotowane
-ser zółty
- ser feta
- ser topiony w plasterkach (taki hohland np)
-masło
-sos pomidorowy knora
-przyprawy (bazylia,tymianek)
na patelni stapiamy łyzke stolowa masła, po czym dodajemy kluski i lekko podsmazamy.nastepnie wrzucamy wszystkie trzy rodzaje sera i mieszamy razem z kluskami.czekamy az wszystkie stopia sie ladnie.calosc posypujemy bazylia lub tymiankiem.wykladamy na talerz i polewamy sosem.
ja to kiedys normalnie wsuwalem prawie codziennie;p moze nie bedzie wygladalo zbyt estetycznie ale jak smakuje;)
6 paź 2007, o 20:35
Oxygenium
******
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
9. mase żółtkowo-orzechową wymieszac delikatnie z pianą z białek
<center></center>
10. gotowe ciasto przełożyc do tortownicy:
<center></center>
11. wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 *C ok. 35-40 minut, do uzyskania ciemnozłotego kolorku:
<center></center>
12. wyjąć tortownice wrac z ciastem, pozostawić do ostygnięcia
13. upieczony blat odwrócić "do góry nogami", zdjąc krążek papieru
14. upiec drugi taki sam blat.
Załączniki:
upieczony.jpg [ 199.13 KiB | Przeglądane 4920 razy ]
do tortownicy.jpg [ 112.35 KiB | Przeglądane 4919 razy ]
dodac piane z bialek.jpg [ 130.48 KiB | Przeglądane 4921 razy ]
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Wymieszać dokładnie, podzielić na 2-3 części (w zależności od wielkości naczynia) i rozwałkować na dwa placki.
SOS 1
2 duże cebule
Ok. 1 kg mięsa mielonego
500g przecieru pomidorowego
Sól
Pieprz
Tymianek
Oregano
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i wrzucić w garnek. Mięso podsmażyć z przyprawami i wrzucić do cebuli, Dodać przecier i wstawić na gaz. Doprawić do smaku. Gotować 7-10 minut na wolnym ogniu i mieszać co chwile.
SOS 2
3 łyżki masła
5 łyżek mąki
1,5 l mleka
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Masło rozpuścić w garnku. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia, i ciągle mieszając dodać mąkę oraz mleko. Postawić znowu na gazie. Ciągle mieszać. Po gęstnięciu doprawić do smaku.
Piec 225C przez 32-35 minut.
_________________ "W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
17 paź 2007, o 20:36
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Do kucharzenia mam dwie lewe ręce ale jako, że studentem jestem dam wam przepis na studencką jajecznicę;
-otwieramy lodówkę
- drapiemy się po jajkach
- zamykamy lodówkę
_________________
Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.
24 paź 2007, o 01:06
Oxygenium
******
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
blizzard napisał(a):
Do kucharzenia mam dwie lewe ręce ale jako, że studentem jestem dam wam przepis na studencką jajecznicę;
-otwieramy lodówkę
- drapiemy się po jajkach
- zamykamy lodówkę
bardzo zabawne ciekawe, ile bys wyżył na takim kucharzeniu? ;P może przetestujesz na sobie?
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Zagotować mleko z cukrem i masłem i ew wanilią (wyskrobując nasionka)
wsypać kakao i rozmieszać tak, by nie było grudek
przestudzić
dodać aromat (jeśli wcześniej nie było wanilii)
dodać mleko w proszku i wymieszać tak, by nie było grudek
dodać połamanie herbatniki i ewentualnie szklankę bakalii
przełożyć do dwóch blaszek keksowych wyłożonych folią spożywczą (polietylenową niskiej gęstości) i lekko ugnieść
odstawić w zimne miejsce (balkon zimą, lodówka) na 24h do zastygnięcia
Przepis na 1-40 porcji (w zależności od apetytu )
Proszę o komentarze
miałem zrobić zdjęcie ale tak się jakoś w czasie pisania posta skończyło...
_________________ GG:8411897
7 gru 2007, o 00:46
aniamalutka
Dołączył(a): 19 gru 2006, o 17:55 Posty: 38 Lokalizacja: Słupsk
Ryba po japońsku
1 kg ryby (filet)
CIASTO
1 szkl mąki
1 jajko
1/2 szkl wody
wegeta
ZALEWA
2 szkl wody
1/2 szkl oleju
1 koncentrat pomidorowy
3 łyzki octu
2 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
Zagotować. Zalewać na gorąco.
WARZYWA
1 słoik papryki konserwowej - pokroić w paski
1 słoik ogórków konserwowych - pokroić w krążki
3-4 duże cebule - pokroić w kostkę
Rybę odmrozić, odcisnąć dobrze wodę. Usmażyć w cieście, następnie dać wystygnąć.
Wszystkie warzywa pokroić.
Kłaść na zmianę rybę i warzywa.
Zalać gorącą zalewą, zostawić na noc.
p.s. Zdjęcia z komórki, a że dzisiaj mam obolale nadgarstki, to wyszły jak wyszły ;]
_________________ "W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
omlet na dobry początek dnia na ostro
składniki:
-jajka
-bułka tarta
-masło
-szynka
-przyprawy(pieprz,sól,sproszkowane chilli,curry)
sposób przyrządzenia:
1.szynkę krajamy w drobną kostkę i pieczemy na maśle do zarumienienia się szynki
2.urabiamy jajka z bułką tartą do powstania niezbyt gęstej masy(jak za gęsta to rozcieńczyć wodą)
3.dodajemy do masy wcześniej upieczoną szynkę.
4. przyprawiamy wedle swego uznania(najlepiej dać dużo chilli szybciej stawia na nogi )
5.pieczemy masę na maśle (trzeba uważać żeby się nie przypaliło)
6.najlepiej ten omlet stawia na nogi z kawusią. Bon Appetit!
(przepis wg. pascala brodnickiego dla studentów trochę zmieniony przeze mnie)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników