Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
Płomień na 0,5m 
Autor Wiadomość

Post Płomień na 0,5m
Drodzy użytkownicy forum mam następujący problem. Jeżeli otworzę maksymalnie zawór gazu i powietrza to płomień jest wysoki , kopcący i tylko przy samym wylocie płomień jest niebieski (mam 2 palnik Bunsena i Meckera oba z regulowanym dostępem powietrza i gazu, w obu ten sam problem.) Instalacja wyględa następująco: butla 11kg propan-butan , reduktor na 37mbar 1,5 kg/h od samochodu LPG, 2 metry węża i palnik. Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to proszę pisać. Czy to jest kwestia gazu (niestety mam dostęp tylko do propan - butanu) , reduktora , czy palnika?

3 lis 2007, o 23:08
@MODERATOR

3 lis 2007, o 23:21

Pytanie moje może wydać się niektórym ludzią infantylne i idiotyczne ,ale czy dysza to ta częśc palnika w której miesza się powietrze z paliwem czy tam gdzie się zaczyna płomien?

3 lis 2007, o 23:25

http://pl.wikipedia.org/wiki/Palnik_Bunsena

Wszystkie niemal rodzaje palników. Dysza to końcówka palnika, ta u wylotu której widzisz płomień. Miałem kiedyś taki problem z palnikiem właśnie do gazu ziemnego, a zasilany był z butli propan-butan. Musisz zmienić palnik - aby mieć go do butli z gazem propan-butan. Wyjściem może być również operowanie przepływem gazu i szerokością otwarcia dopływu powietrza. Ja na butli na palniku bunsena przy minimalnym dopływie gazu uzyskuje prawidłowy i niebieski płomień, przy odchyleniu dopływu powietrza od 2/3 do 3/4 wysokości wlotu powietrza w bunsenie. Płomień poza tym ma wyraźniejszą barwę niebieską przy wylocie, a końcówka płomienia jest jaśniejsza i bardziej "przezroczysta". Tam masz najwyższą temperaturę.

AP

Ostatnio edytowano 3 lis 2007, o 23:48 przez palasz, łącznie edytowano 1 raz

3 lis 2007, o 23:46

Prosze podać mi informacje gdzie taką dysze można kupić (gdańsk)
albo strona internetowa.

3 lis 2007, o 23:46

Nie słyszałem o dyszach dodatkowych do palników. Musisz kupić palnik do propan-butanu. Nie jest kwestia samej dyszy, ale i wykonania palnika. Przy palniku bunsena powinieneś mieć jeszcze redukcje przepływu gazu, bo to też ważne, zależy jak masz ustawione. Na butli jedno, a przy palniku drugie.

3 lis 2007, o 23:49

W przypadku palnika gazowego dyszą nazywamy miejsce gdzie następuje mieszanie gazu z powietrzem. Na pewno da się zmienić w Teclu, były też takie z regulacją. Zresztą w Teclu możesz kręcić do woli. W Bunsenie dyszą jest cała rurka, mieszanie powietrza ciągniętego dzięki Efektowi kominowemu następuje w środku. Były takie gdzie dało się odkręcić wylot, podstawkę, i sam "komin" zmienić.

4 lis 2007, o 00:24
@MODERATOR

zredukuj ilosc gazu pozostawiajac max doplywu powietrza

4 lis 2007, o 00:39

zredukuj ilosc gazu pozostawiajac max doplywu powietrza

próbowałem nie jestem głupi mam nawet dwa reduktory i palniki
zawsze ten sam problem.

4 lis 2007, o 14:58
@MODERATOR

Post Re: Płomień na 0,5m
W takim razie jesli zle opisujesz swoj problem to nie miej zalu do zlych porad
bo w pierwszym poscie piszesz tak:
szako napisał(a):
Jeżeli otworzę maksymalnie zawór gazu i powietrza to płomień jest wysoki , kopcący i tylko przy samym wylocie płomień jest niebieski

czyli wychodzi na to z logicznego punktu widzenia ze doplyw powietrza jest za maly w porowananiu z doplywem gazu palnego i mieszanka spala sie nie calkowicie - stad kopcenie - dlatego tez na pierwrzy zut oka, problem powinno sie rozwiazac za pomoca zwiekszenia doplywu powietrza, aby nastepowalo spalanie calkowie, a jako ze w poscie zacytowanym powuyzej piszesz ze masz zawor powietrza otwarty na maxa, znaczy to tyle, ze aby otrzymac lepsze parametry spalania musisz ograniczyc ilosc gazu, a tym samym stosunek gaz-powietrze zwiekszy sie na korzysc powietrza

do tego musisz jeszcze wziac poprawke na to, ze zasys powietrza odbywa sie kominowo, a co za tym idzie pobor powietrza do dyszy nie jest funkcja liniowa zalezna od przeplywu gazu, raczej mozna powiedziec ze bedzie obrazowala ja krzywa

/edit
a i taka uwaga, to ze masz "reduktor" przymocowany do butli to tak naprawde nie znaczy ze "redukujesz" (zmiejszasz) przeplywa gazu przez dysze, a jedynie utrzymujesz stale cisnienie gazu na wyjsciu niezaleznie od zmian cisnienia wychodzacego prosto z butli na reduktor - jest to o tyle czasem wazne, ze nagle palink Ci nie zgasnie - a w zaleznosci jaka jest temperatura i ciesanienie zewnetrzne oraz ile jeszcze masz gazu w butli - moga zachodzic roznego typu zmiany cisnienia gazu - a tym samym jego przeplywu - natomiast reduktor daje to, ze przy odkreceniu butli na przeplyw "a" czy "b" czy "c"
gdzie c > b > a to za reduktorem cisnienie zawsze bedzie rowne a

i jesli nie masz dodatkowego zaworu dlawiacego przy samym palniku to nie mow o redukowaniu przeplywu :)
wtedy demontujesz reduktor przy butli i podpinasz waz z paliniem bezposrednio tam gdzie byl reduktor i sterujesz przeplyw gazu za pomoca zaworu na butli - ale od razu ostrzegam przed otwarciem butli na maxa

4 lis 2007, o 16:01

W takim razie wytłumasze jeszcze raz jeżeli mam max powietrza i mało gazu to płomień jest jak od świeczki jak zwiękrzam dopływ gazu to tuż przy dyszy jest płomień niebieski, a dalej jest duży czerwony.
Nie zaleznie jak wyregujuje przyepływ gazu ( mam dwa kurki przy palniku i butli) i powietrza płomień jest duzy kopcący.
Jeżeli jest to kwestja palnika to jak ktoś ma coś dobrego do propan - butau to chętnie kupie

4 lis 2007, o 16:44
@MODERATOR

Moze masz tez jakis chooyowy gaz. Raz mialem taki w ktorym bylo jakies smarowidlo w srodku. Miałem przy wylocie butli jednogroszówkę z dziurką wywierconą najmniejszym wiertłem i dodatkowo jeszcze zaklepaną młotkiem, zatykała sie ona co 5 minut i wlasnie przez te dodatki płomień był kopcący.

Więc tak na moje oko- albo zła dysza w palniku albo zły gaz.
Jak podłączysz te palniki do gazu ziemnego to raczej będą sie paliły tak jak mają.

4 lis 2007, o 16:56

czy jest możliwe że propan - butan w butli jest czymś zannieczyszczny?

4 lis 2007, o 17:52

Mam jeszcze jedno pytanie a nie chce zakładac nowego tematu
Czy jest mozliwe kupic gaz ziemny ( metan) w butli?

4 lis 2007, o 18:26

Ja bym radził jeszcze sprawdzić, czy dysza jest na pewno dobrze dokręcona :wink: .

4 lis 2007, o 20:23

to fascynujace :) temat niesmiertelnik :) te same pytania te same odpowiedzi ;) (no prawie) czasami mniej czasami bardziej :)
i tak wkolko ;) Tylko tytly coraz bardziej poetyckie :)

co do zimnego tez bylo :)
ciekawe czy ktos tej wyszukiwarki uzywa ;)

4 lis 2007, o 20:29

Szako miałem dokładnie taki sam problem z moimi palnikami takie palenie się jak pochodnia zawdzięczasz dyszy przystosowanej do gazu ziemnego. Ja przerobiłem dysze zmniejszając jej śr. z ok 2mm do 0,5mm w prosty sposób
1) rozkręcasz palniki
2) bierzesz dysze (tą część przez która wylatuje gaz ) i wciskasz do nich troszke pasty do lutowania.
3)rozgrzewasz dysze palnikiem i zatapiasz otówr cyną do lutowania
4)po ostygnięciu wiercisz nowe otwory o śr. np 0,5mm
5) skręcasz palniki i cieszysz się pięknym płomieniem 8)
6) jeżeli płomień jeszcze lekko kopci musisz powiększyć otwory doprowadzające powietrze lub zatapiasz dysze ponownie i wiercisz mniejszy otwór

palniki w całej okazałości
Obrazek

wykręcone z podstawek
Obrazek
dysze jak widać już po zabiegu
Obrazek

te otwory w dyszy p. bunsena można ewentualnie powiększyć pilnikiem dla poprawienia efektów ale zeby nie przedobrzyc bo spsujesz
Obrazek

jak znajde to dam foty płomyków :D
poadrawiam
A-d

edit A-d

foty płomyków po przeróbce

Obrazek

Obrazek

12 lis 2007, o 00:43

gdzie wywierciłeśto otwory?
jakbyś mógł pokazajć jeszcze raz tą częśc opisną.
czy jezeli ja mam palnik z zaworem to coś zmienia?

18 lis 2007, o 21:50

może wytłumaczę to inaczej. Spalanie gazu w palniku zachodzi tak:

gaz z butli dostaje sie wężem do palnika i wylatuje przez tzw. dyszę jego ciąg zasysa powietrze przez otwory doprowadzające powietrze. Mieszanka zostaje wypchnięta do góry palnika gdzie następuje jej spalanie. Teraz występują pewne zależności:

-jeśli gazu jest za dużo w stosunku do powietrza to ilość O2 zawartego w nim nie wystarcza do całkowitego spalania gazu i Twój palnik pali sie jak pochodnia

-jeśli mieszanina gazu i powietrza jest optymalna to płomyk ma sie dobrze i wygląda jak na fotach wyżej

-jeśli powietrza jest za dużo w stosunku do gazu to następuje przeskoczenie płomienia (jesli nie posiadasz odpowiedniej nakładki) i masz spalanie wewnątrz palnika

Twój palnik płonie i kopci jak rozbity tankowiec to znaczy że gazu w stosunku do powierza jest za dużo :roll: aby temu zaradzić trzeba więc zmniejszyć ilość gazu w st. do powietrza. Jeśli zrobisz to zaworem to palnik zgaśnie. pozostaje więc albo powiększyć otwory doprowadzające powietrze (co w tym przypadku zniszczy Ci palnik) albo zwężyć dyszę tak aby zmniejszyć ilość doprowadzonego gazu nie tracąc przy tym odpowiedniego ciśnienia.

mam nadzieje ze nie zagmatwałem jeszcze bardziej :roll:

Obrazek

to zaznaczone na żółto to dysza (otwór który trzeba zmniejszyć)

pozdro
A-d

20 lis 2007, o 19:34

Kupiłem 5 dysz za 1 zł w sklepie z kuchenkami gazowymi

jedna z nich jest dobra

Wszystko Ok

7 sty 2008, o 21:54
W sklepach z kuchenkami gazowymi mają dysze do palników laboratoryjnych? :szok:

15 lip 2008, o 09:13

Ktoś tam się pytał gdzie kupić butle z propan-butan. Można kupić dużą butlę z propan-butan gdzieś za ok. 45 zł na stacji benzynowej (w szkole używają takiej butli ), jeśli masz blisko chemiczny do nie zaszkodzi się wybrać i kupić butle.

15 lip 2008, o 11:02
45 zł to kosztuje napełnienie butli. Sama butla, pusta kosztuje około 100zł.

15 lip 2008, o 19:02

15 lip 2008, o 19:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]