Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Otrzymywanie Glukozy 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2007, o 21:45
Posty: 139
Post Otrzymywanie Glukozy
Witam.
Chciałbym otrzymać glukozę z sacharozy. Wiem, że coś trzeba robić w kwaśnym środowisku, czy podobnie.

Zrobiłbym to tak:

Mieszam cukier z kwaskiem cytrynowym, rozpusczam w wodzie i gotuje.


6 lis 2007, o 17:05
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
z sacharozy to otrzymasz równomolową mieszaninę glukozy i fruktozy zwaną cukrem inwertowanym. po zobojętnieniu może w nim wykryć glukozę w próbach Trommera czy Tollensa. Niestety taką mieszaninę trudno będzie rozdzielić... Lepiej będzie otrzymać glukozę z celulozy, np poprzez gotowanie waty w środowisku kwaśnym. Albo po prostu kupić w spożywczym :wink:

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


6 lis 2007, o 18:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2007, o 21:45
Posty: 139
Post 
A jak kwaśnym?
Może być zakwaszone kw. cytrynowym?

Czy fruktoza nadaje się za glukozę?


6 lis 2007, o 18:59
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
no cytrynowy mógłby być, ale proces będzie trwał dłużej, bo to nie jest zbyt silny kwas. A czy fruktoza się nada zamiast glukozy zależy do jakich celów ma tobie służyć :wink:

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


6 lis 2007, o 19:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50
Posty: 327
Lokalizacja: jeleśnia
Post 
Vikuserro napisał(a):
A jak kwaśnym?
Może być zakwaszone kw. cytrynowym?

Czy fruktoza nadaje się za glukozę?


Niezbyt precyzyjnie sformułowałeś to pytanie 8) Zastanów się co masz na myśli bo nikt nie ma ochoty sie domyślać co chciałes napisać

_________________
Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(

Obrazek

Obrazek


6 lis 2007, o 19:35
Zobacz profil
*
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 cze 2007, o 08:10
Posty: 248
Post 
Hmm... a na przykład redukcja srebra z AgNO3 (lustra srebrzyste)?

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

MAM CIĘ!


7 lis 2007, o 01:18
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
obydwa cukry należą o grupy redukujących, więc dadzą takie sam efekt w próbach Tollensa (lustro srebrowe) i Trommera:wink:

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


8 lis 2007, o 00:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2007, o 21:45
Posty: 139
Post 
Chciałbym się już na tym etapie zapytać: Czy glukoza jest różowa?
Była woda i był kwasek - do tego także chusteczki. Gotowałem... i coś się poróżowiło.


8 lis 2007, o 22:34
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
Glukoza jest biała. Różowe to może jakieś dodatki zapachowe z chusteczek, na źródło celulozy najlepiej nadają się płatki kosmetyczne i wata


8 lis 2007, o 23:15
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
albo bawełniana niebarwiona koszulka :lol:

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


9 lis 2007, o 00:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2007, o 21:45
Posty: 139
Post 
1.A jakbym to robił w środowisku zasadowym?
2.Jak przerobić Fruktozę w Glukozę?
3.Mogę jakoś otrzymać dwu i więcej cukry z cukrów prostych?


11 lis 2007, o 23:20
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
a środowisku zasadowym wielocukry typu celulozy niechętnie hydrolizują, za to tworzą alkoholany bardzo chętnie. Z izomeryzacją fruktozy będzie kiepsko... natomiast poprzez hydrolizę skrobi poprzez maltazę zawartą w ślinie można otrzymać maltozę, dwucukier, obok niej powstaje niestety trochę glukozy i innych cukrów... Kiedyś próbowałem tak otrzymać maltozę, ale mi nie wyszło. Ale jak porzuć dłużej bułkę czy chleb to czuć taki słodki smak.

PS najprościej ci będzie kupić w spożywczym glukozę albo fruktozę :wink:

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


11 lis 2007, o 23:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50
Posty: 327
Lokalizacja: jeleśnia
Post 
Apropo 2 pytania zapytaj Alchemika 8) . On wie co nieco z transmutacji :P

_________________
Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(

Obrazek

Obrazek


12 lis 2007, o 00:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..