Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Historia Siarkopolu 
Autor Wiadomość

Lokalizacja: dawna swiatowa stolica siarki(Tarnobrzeg dla nie kumatych)
Post Historia Siarkopolu
Jednak się przełamałem i założyłem ten temat Ponieważ moim skromnym zdaniem historia Tarnobrzeskiego zaklebia siarki jest ciekawa jeśli znajdą się zaciekawieni tym tematem to prosze pisac tak że jeśli ktoś jest ciekawy lub ma jakieś pytania do tematu to proszę pytac a ją i mam nadzieję że inni tarnobrzerzanie postaramy sie odpowiedziec.

12 lis 2007, o 06:51

Jako, że jestem też z Tarnobrzega, a historia zarówno kopalni jak i OBR-u Przemysłu Siarkowego jest mi znana, odpisuję na ten post. Zastanawiam się co tutaj pisać. Wystarczy, że ktoś przyjedzie do Tarnobrzega i zanim wjedzie do niego, skręci na ulicę Zakładową 50 i.. zobaczy, obraz nędzy i rozpaczy-czyli pozostałości po KiZPS Siarkopol.

Szkoda słów. Rozkradzione, zniszczone, zdewastowane, nadgryzione zębem czasu, a nie upłyneło znowu tak wiele - za to zniszczenia są takie, jakby dziesiątki lat minęły.

Z wyrazami ubolewania, bo mogłoby tutaj powstać wiele zakładów chemicznych,
Artur Pałasz, Spektrochem Technology Centre

12 lis 2007, o 08:39

ją się tym trochę interesowałem więc trochę wiem. to prawda że wiekszosc majatku rozkradli a szkoda bo to niegdyś było miejsce pracy ponad 6000 osób a teraz ile tam pracuje 100?
przynajmiej teraz mamy 'piekne' jeziorko

12 lis 2007, o 09:58

'piekne' jeziorko

Taaa... zalew-jeziorko z tabliczką "zakaz pływania i połowu ryb", czy tam są jakieś ryby wogóle ??

12 lis 2007, o 10:40

nurkowało rok temu tam 2 gości że stalowej woli (samobójcy) i mówili że tam jakieś roślinki rosną ale o rybach nie mówili. chyba coś tam z wisły się dostało ale czy przeżyły??

12 lis 2007, o 10:48

Dla niewtajemniczonych strona siarkopolu, niestety nie o tym co produkują, ale co wyprzedają http://www.siarkopol.com.pl/

A propos to jak już temat istnieje, to należałby się pochwalić, że Tarnobrzeg nie jest taką zabitą dechami dziurą. Jest to miasto dość duże, jednakże niewiele w nim ciekawego jest. A to co jest, to oczywiście piękny zamek Tarnowskich - założycieli Tarnobrzega, pomnik Bartosza Głowackiego - kosyniera, gotycki kościół w Miechocinie, klasztor ojców dominikanów barokowy, a w okolicy, oczywiście przepiękny Sandomierz z zamkiem warownym, katedrą, kościołem św. Jakuba, uchem igielnym, bramą opatowską, no i Baranów Sandomierski, Ujazd - zamek Krzyżtopór i wiele by wymieniać.

AP., :wink:

Załączniki:
Komentarz: ZAKŁADY SIARKOPOL
siarkopol1.jpg
siarkopol1.jpg [ 122.48 KiB | Przeglądane 7648 razy ]

12 lis 2007, o 12:08

ale chyba jeziorko atrakcją turystyczna się narazie nie stanie. swoją droga byłeś kiedyś na jeziorkiem od strony ocic? widziales jakie tam wille stoja tam się wybudowali co wysi dyrektorzy siarkopolu za marny grosz to jest afera.

12 lis 2007, o 12:45

Jeszcze była ostatnio agawa w parku :) Ale już pewnie obmarzła.
A ten zalew jaki ma mieć cel jeśli nie wypoczynek i rekreacja?? ... Bo narazie to go można pooglądać z tarasu widokowego tylko :P

12 lis 2007, o 15:12

$wistak, a Ty z tbg jesteś, że o agawe widziałeś ? Była i to duuża.... wysoka.

Co do jeziora to wille widziałem, szczególnie jedna, której posiadaczem jest Pan będący właścicielem salonu z płytkami ceramicznymi i łazienkami na Kopernika, przy PKP, zainteresowani wiedzą gdzie.

Zalew wygląda ... obrzydliwie, moim zdaniem. Co z tego, że zalalo wodą, jak dookoła nic nie jest rekultywowane.

AP.

12 lis 2007, o 15:20

niby wypoczynkowy ale to już jest parę lat zalane ale kompac się i łowić ryb nie wolno. nawet chodzić koło niego nie wolno bo 'karabela' goni. ale kto tam by się chciał pływać 40m głębokości 450h powierzchni a woda cholera wie jakiej jakości.

12 lis 2007, o 15:23
@MODERATOR

moj geograf opowiadal ze kiedys szukal tam pieknych kryszalow siarki i znalazl nie jeden dorodny

12 lis 2007, o 17:12

Haaaa, to siarka jest oczywiście. Kopiąc jeszcze w ziemi możesz znaleźć, ale są całe sterty nie przerobionej siarki zarówno w kopalni w Machowie jak i Jeziórku. Siarka sublimowana, krystaliczna, jaka chcesz.

12 lis 2007, o 17:22

$wistak, a Ty z tbg jesteś, że o agawe widziałeś ? Była i to duuża.... wysoka.

Może i jestem ;) A o agawie mówili nawet w radiu (nie maryja tylko w trójce :wink:) ale na żywo to rzeczywiście piękna rzecz, bo jak z takiej roślineczki takie "drzewo" wyrasta to szacuneczek dla matki natury :szok:

palasz napisał(a):
salonu z płytkami ceramicznymi i łazienkami na Kopernika, przy PKP

Andbud to się chyba nazywa? :lol:

palasz napisał(a):
Zalew wygląda ... obrzydliwie, moim zdaniem. Co z tego, że zalalo wodą, jak dookoła nic nie jest rekultywowane.

Może rekultywowane będzie, a przynajmniej powinno być...
Może lepiej byłoby gdyby kopalnia została a tylko ograniczyć produkcję...
A tak wogóle czemu oni upadli? Bo cena siarki spadła, i za późno zmienili specjalizację swoją tak ??

A z tego co mi wiadomo to jeziórko tam jeszcze coś ciągnie czy ma ciągnąć. Mam rację?Ale już nie metodą odkrywkową oczywiście.
A siareczka to leży nawet przy drogach jak się wie gdzie :D

12 lis 2007, o 17:33

A ja tak z ciekawości, czy ta siarka(tam na oficjalnej stronie są zdjęcia takiej ładnej góry siarki) jest dobrze pilnowana? Czy można tam spokojnie wejść kiedy jest już ciemniej?

12 lis 2007, o 17:50

na rekultywacje poszły setki milionów złotych za taka kasę powinni już dawno ten projekt skończyć ale jak to w polsce większość kasy zniknęła w nie wyjaśniony sposób. Jeziorko juz nie idzie ale Osiek tak tam siarka wydobywana jest przez roztapianie para. a co do siarki na drogach to rzeczywiście czasem można znaleść a to wszystko przez to że kiedyś nawozono drogi a nawet pola tzw kekiem odpadem z siarki czasem sie trafi jakas brylka ale watpie zeby to sie do czegos nadawalo. zanieczyszczone jak cholera.

12 lis 2007, o 18:25

A ja tak z ciekawości, czy ta siarka(tam na oficjalnej stronie są zdjęcia takiej ładnej góry siarki) jest dobrze pilnowana? Czy można tam spokojnie wejść kiedy jest już ciemniej?

Chłopie, szkoda nerwów. Wystarczy poprosić kogoś i Ci dadzą ile chcesz. In to już na nic sie nie przyda.

A propos, dopisuje, aby nie tworzyć kolejnego postu. Sprawa likwidacji siarkopolu, tak jak wspomniałeś $wistak, ceny zagraniczne były tak niskie, że nie opłacało sie produkcji siarki. Po drugie przepisy ekologiczne chyba też weszły zaostrzone i stąd obecna sytuacja. Na terenie dawnych KiZPS prowadzą teraz działalność Zakłady Chemiczne Siarkopol - produkujący nawozy, siarkę i kwas siarkowy, ale to skala mikro w porównaniu z ówczesnym wydobyciem i przerobem siarki. Po któreś z kolei, powstała na terenie Siarkopolu SSE - Specjalna Strefa Ekonomiczna, która ... no niestety w żadnym stopniu nie przypomina stref specjalnych, chociażby porównując do przemysłowo rozwiniętej strefy Mielca.

Jeżeli chodzi o Andbud, zgadza się ;)

A ciekaw jestem skąd jesteś, widać jest więcej osób z Tbg lub okolic, napisz na pw jeżeli chcesz, ciekaw jestem skąd jesteś.

Ostatnio edytowano 12 lis 2007, o 19:21 przez palasz, łącznie edytowano 1 raz

12 lis 2007, o 19:06

wejść można ale trochę strach bo na pewno tam jakiś ciec pilnuje i to nie jeden a poza tym jest jeszcze firma ochroniarską KARABELA zrzeszająca rencistów emerytów i inwalidów wyposarzonych w gaz piepszowy. a najlepsze jest to że goście z KARABELI rozkradli 10razy więcej niż złodzieje.

12 lis 2007, o 19:13

z waszych wypowiedzi wynika ze juz tam wszystko rozkradli a wiec co tam maja sprzedawac :p ziemie zeby obsiac:ppp??
Cytuj:
obecnie prowadzi miedzy innymi sprzedaż majątku finansowego

taaaa chyba rozkradanie :roll:

12 lis 2007, o 20:12

z waszych wypowiedzi wynika ze juz tam wszystko rozkradli a wiec co tam maja sprzedawac :p ziemie zeby obsiac

Zauważ co sprzedają, budynki, wagony, jakieś złomy, a więc to co w kieszeń ani w żuka nie wlazło. :lol: , a więc wszystko to co zostało.

12 lis 2007, o 21:08

A wiecie jaki los spotkał koparki czerpakowe pracujące na dole? otóż gdy wszystko upadalo postanowili je sprzedać na złom a że były za duże żeby je pociac palnikiem to podlozono ladunki i je wysadzono huk byl taki ze okolicznym mieszkanco wypadly szyby a gdy już były w kawałkach to je pocięli palnikiem i sprzedali na złom. taki sam los spotkał kompresory które pchaly parę na jeziorkio podobno były ogromne 4 tlokowe a kazdy tlok metr srednicy :szok:

13 lis 2007, o 06:33

to podlozono ladunki i je wysadzono huk byl taki ze okolicznym mieszkanco wypadly szyby

Nie słyszałem, że je wysadzono, ? Nie wydaje mi się, bo wiem, że one z dołka wyjeżdżały i były rozmontowywane i przewiezione do kopalni żwirów... :roll:

13 lis 2007, o 09:52

tak mi mówił ojciec. jedną z nich zeczywiscie sprzedali ale było ich kilka

13 lis 2007, o 10:17

A wiecie może po kiego grzyba stoją takie słupy koło zbiornika obok wisłostrady to są chyba jakieś pompy bo do nich idzie rura czyżby coś pompowali spod dna? podobno produkują w siarkopolu kwas siarkowy ale z czego skoro kopalnia już 15 lat nie idzie? ma ktoś jakieś linki do zdjęć z produkcji i rekultywacji kopalni? jak ktoś ma to niech poda bo ją nic ciekawego nie mogę znaleźć będę bardzo wdzięczny.

poprawione kk Sulik robie jak mowisz/// doznanie

13 lis 2007, o 20:34

słyszałem że te pompy pompuja spod dna siarkowodor ale nie wiem czy to prawda.

14 lis 2007, o 06:43

To i ja się podłącze bo jestem z ościennego województwa.
Siarkopol oferuje jeszcze dwusiarczek węgla, wiele się o nim pisało i o stanie instalacji do jego produkcji, jego oddziaływaniu na mózg. Były jakieś plany modernizacji zakładu, wymiany instalacji i wszystko ucichło pewnie z braku kasy. Czy jeszcze produkują to świństwo i do czego się to stosuje. Bo sztucznego jedwabiu to już spory czas nie robimy, a z tego co wiem to głównie do tego to stosowali.
Siarka faktycznie że poniewierała się bo mi wujek przywiózł w dwóch postaciach: topione płaty ciemnożółte i bryły zbudowane z małych jasnożółtych kryształków. Te ostatnie chyba kopane. :D
Pozdrawiam Grzesiek

18 lis 2007, o 17:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona