Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Singletowy tlen - chemoluminestencja trywialnie prosta 
Autor Wiadomość

Post Singletowy tlen - chemoluminestencja trywialnie prosta
Doświadczenie pochodzi z cudownego dzieła "Niezwykły świat chemii" (H. W. Roesky, K. Mockel) :D . Jest to alternatywa dla osób które nie mają luminolu (czyli np ja :wink: ). Doświadczenie jest proste, i bardzo ładne :D (na zdjęciu poświata jest czerwona). Ogólnie jest bezpieczne, nie licząc gazowego chloru, perhydrolu i NaOH.
Do rzeczy:

Sprzęt:
-zestaw do otrzymywania gazu lub butla z gazem (chlor), 2 zlewki 250 ml, wanienka z lodem, duża płuczka gazowa lub tryskawka bądź jakieś inne naczynie w którym będziecie mogli przeprowadzić tą reakcję (cylinder miarowy z włożoną doń szklaną rurką itd.)

Odczynniki:
-Wodorotlenek sodu, 30% nadtlenek wodoru, woda destylowana, chlor z butli gazowej ( macie? :roll: to może lepiej ten zestaw do otrzymywania gazu :D )

Sposób postępowania:
-Przed eksperymentem chłodzimy w wanience z lodem zlewkę 250 ml zawierającą 20g NaOH w 140 ml wody, oraz drugą zawierającą 30 ml perhydrolu. Kiedy roztwory będą dobrze schłodzone wlewamy je do tryskawki, płuczki czy co tam macie, zaciemniamy pokój i przepuszczamy przez roztwór wartki strumień gazowego chloru. Roztwór rozświetla nam piękna, czerwona poświata.

To by było na tyle :D Opiszcie wrażenia jak zrobicie to doświadczenie. Ja sie za nie zabiore zaraz jak tylko uzupełnie zapas kwasu solnego :twisted:

PS. Doświadczenie pod wyciągiem, na dworze, balkonie etc. (chlor). No i oczywiście rękawice i okulary. Więc powodzenia i... eee... połamania bagietki :D

pzdr
mateuszp4

22 gru 2007, o 23:44
**

Ciekawie się zapowiada. Ja mam akurat wodę chlorową, więc tylko na ciepło puszczę trochę Cl<sub>2</sub> i zobaczymy, co będzie :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

22 gru 2007, o 23:48

Alchemik - ale woda chlorowa to masz m. in. HCl, więc jak dodasz NaOH to masz NaCl, jakiś tam jeszcze podchloryn się zaplącze więc może ci to zapaprać roztwór. Ale to tylko moje przypuszczenia... :?

pzdr
mateuszp4

22 gru 2007, o 23:55

A to nie jest przypadkiem tak, że z perhydrolem reaguje podchloryn powstały in situ przy wprowadzaniu chloru?

forum biologiczno-chemiczne

23 gru 2007, o 00:30

http://www.chemmix.artnet.pl/index.php?s1=02&s2=006&s3=009

Tutaj opisane jest to doświadczenie ze schematami aparatury.

23 gru 2007, o 01:11

U nas na studiach brali CCl4 z rozpuszczonym w nim chlorem nalewali do roztworu NaOH z H2O2 i wsrząsając uzyskiwali krótkotrwałe czerwone światło z 700kilkadziesiąt nanometrów chyba :)
ClO- +H2O2 ---> Cl- + H2O + *O-O*
Na stronce podane jest tak
O=O -> *O-O* + hv
A - logika -
*O-O* -> O=O + hv

23 gru 2007, o 01:15

Normalnie tlen występuje w postaci dirodnika, czyli *O-O*, czyli w stanie typletowym, patrz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlen_singletowy

23 gru 2007, o 02:20
**

Nie zrozumiałeś mnie. Ja chcę wywiązać gazowy chlor z wody chlorowej i puścić go tak, jak w doświadczeniu opisane :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

23 gru 2007, o 09:43

Alchemik, ma rację. Różnica rozpuszczalności chloru w wodzie w zależności od temperatury jest znaczna, co może oznaczać, że ogrzewanie wody chlorowej może być dobrym źródłem gazowego chloru. Tu są dane:
http://www.resistoflex.com/chlorine_graphs.htm#9

23 gru 2007, o 12:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]