Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
[Preparat] N,N'-ethenediyl-bis-benzamide 
Autor Wiadomość

Post [Preparat] N,N'-ethenediyl-bis-benzamide
Czy ktoś wie cokolwiek o tym zwiazku? Albo czy zna jakieś źródła skad moge pozyskać o tym informacje? Posiadam jeszcze inne nazwy tego zwiazku..

N,N'-ethenediyl-bis-benzamide

cis-N-(2-Benzamidoethenyl)-benzamid

trans-N-(2-Benzamidoethenyl)-benzamid

Proszę o pomoc:(

4 sty 2008, o 15:24

prawdopodobnie związek ten występuje w środkach dopohwowych jest to coś w rodzaju odkażacza . Slyszalem o tym dokladnie nie jestem pewien.

4 sty 2008, o 23:20

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary ... id=4855126

Tu masz coś o tym związku

5 sty 2008, o 00:54

Wiem ze tam jest bo to jest chyba jedyna strona na jakiej mi sie udalo znalesc ten zwiazek:( Jeszcze chemspider i to wszystko:( Chcialbym choc wiedziec jak otrzymac ten zwiazek:(

5 sty 2008, o 21:18

Jak będę na uczelni, to zobaczę, czy jakąś syntezę tego związku znajdę w Beilsteinie. Jeżeli będzie, to dam znać. Zresztą jak nie będzie, to też powiem. :D

5 sty 2008, o 21:26

1) trans-1,2-diaminoeten+chlorek benzoilu np w toluenie
2) trans-1,2-dibromoeten+benzamid w środowisku zasadowym

Szukasz konkretnej preparatyki czy tylko z ciekawości pytasz?

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

5 sty 2008, o 23:18

1) trans-1,2-diaminoeten+chlorek benzoilu np w toluenie
2) trans-1,2-dibromoeten+benzamid w środowisku zasadowym[...]

A to ciekawe! Interesuje mnie, czy znany jest 1,2-diaminoeten, oraz reakcje substytucji nukleofilowej halogenu w halogenkach winylowych. Dla mnie to będzie spora nowość. Ale człowiek całe życie się uczy. Proszę o namiary na odpowiednie publikacje.

6 sty 2008, o 01:14

To czysto hipotetyczne reakcje wskazujące na strategię prowadzenia syntezy. Można przecież użyć innych reagentów dających odpowiednie syntony, dlatego też zapytałem czy chodzi o teorie czy o konkretny przepis.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

6 sty 2008, o 15:37

Znalazłem nawet artykuł gdzie niby jest cos o tym ale kompletnie nie umiem sie w tym połapać.
Oto ten artykuł:
http://s009.wyslijto.pl/?file_id=67860434998439874795

W którym fragmencie jest coś co tyczy sie mojego związku? Ponoć jest tam nawet podane NMR które też jest mi potrzebne...
Pieknie byloby jakbym tez wiedzial jakiej aparatury bede do tego potrzebował. Jest mi to potrzebne do preparatu literaturowego:(

Proszę o szybką pomoc.

6 sty 2008, o 18:00

To czysto hipotetyczne reakcje wskazujące na strategię prowadzenia syntezy. Można przecież użyć innych reagentów dających odpowiednie syntony, dlatego też zapytałem czy chodzi o teorie czy o konkretny przepis.

Rozumiem, to są hipotezy, fakt, ale pozwalam sobie powiedzieć, że są czysto papierowe. W pierwszym wypadku nieosiągalny jest substrat, w drugim substrat jest niereaktywny.

6 sty 2008, o 22:58

W którym fragmencie jest coś co tyczy sie mojego związku?

Twój związek to 7a. Przepis w "Experimental Section" od samego początku aż do akapitu zaczynającego się słowami "Evaporation in vacuo aqueous washing..." właśnie dotyczy otrzymywania, oczyszczania i właściwości tego związku.

6 sty 2008, o 23:08

Ale czy to jest napewno mój zwiazek? Bo nie wiem dlaczego posiada on jeszce grupę 1,2-diphenyl'owa:>
A czy ktoś wie jaką aparature labolatoryjną będe potrzebował do otrzymania tego zwiazku?

7 sty 2008, o 11:00

Przepraszam, fakt, miało nie być fenyli. To zmienia sprawę.

7 sty 2008, o 17:01

No to w takim razie gdzie tam jest cos o moim zwiazku?:( Na pewno w tym artykule cos jest tylko where?:/

7 sty 2008, o 17:44

Znalazłem artykuł w którym jest opisane jak otrzymać mój związek.

http://s001.wyslijto.pl/?file_id=56986713507065068683

Zaproponujcie mi jaka musze urzyć do tego aparaturę..?

Poproszę o szybka odpowiedź poniewaz muszę to mieć do środy:(

7 sty 2008, o 23:02

PhCOCl (28,2 g , 0,2 mol) dodać przy intensywnym mieszaniu do rozpuszczenia się imidazolu (6,8 g , 0,1 mol) i Et3N (20,2 g , 0,2 mol) w pirydynie (30 ml) w temperaturze 0-10ºC w atmosferze argonu. Mieszaninę mieszać w temperaturze 20 ºC przez 3 godziny. Następnie 7,5 mol NaOH rozpuścić (20 ml) i dodać. Mieszaninę ogrzewać z chłodnicą zwrotną przez godzinę i dodawać wody (100 ml). Osad który się utworzy odfiltrować. Wydajność reakcji to 2,4 g (10%).

Oto przetłumaczone na polski:)

Jak ma wygladać aparatura żeby robić coś w atmoswerze gazu obojętnego (argonu)? Czy gdy bede ogrzewał z chłodnicą zwrotną to mam używać jako źródła ciepła palnika czy czaszy grzejnej? Oraz czy jak będe sączył to stosować lejek Buchnera i pod cisnieniem to robić czy jak?

8 sty 2008, o 14:58

Post Re: [Preparat] N,N'-ethenediyl-bis-benzamide
Twoje tłumaczenie przepisu jest nieprecyzyjne, Ty masz tam nie GRZAĆ, lecz GRZAĆ POD REFLUXEM, a to duża różnica (zastanawiałam się, czytając Twoje tłumaczenie, w jakiej temp. miałbyś to grzać, ale w przepisie wszystko jest jasne)
Zakładam, ze masz tylko podstawowy sprzęt lab., zatem dysponując takowym, powyższą reakcje przeprowadziłabym tak:

leichengift napisał(a):
PhCOCl (28,2 g , 0,2 mol) dodać przy intensywnym mieszaniu do rozpuszczenia się imidazolu (6,8 g , 0,1 mol) i Et3N (20,2 g , 0,2 mol) w pirydynie (30 ml) w temperaturze 0-10ºC w atmosferze argonu

PhCOCl, czyli chlorek benzoilu jest drażniący, chłonie wodę. Et3N łatwo lotny, pirydyna syfi i chłonie wodę, więc podstawą jest szczelny sprzęt. Potrzebne będzie mieszadło magnetyczne lub mechaniczne, ale szczelne, najlepiej z prowadnica olejową; kolba okrągłodenna na dwie szyje (jeśli mieszadło magnet.) lub trzy (jeśli mieszadło mech.). Do jednej szyjki chłodnica zwrotna, do drugiej termometr, do trzeciej prowadnica mieszadła mech. Przez chłodnicę wprowadzasz argon z butli lub z balonu. Pod kolbę wstawiasz łaźnie chłodzącą (lód z wodą wystarczy). Umieszczasz w kolbie składniki, przepuszczasz przez układ troche argonu, uruchamiasz mieszanie i gotowe.

leichengift napisał(a):
Mieszaninę mieszać w temperaturze 20 ºC przez 3 godziny.

Zabrać łaźnię chłodzącą. 20 *C to, lekko licząc, temp. pok. Możesz pod kolbę wstawić łaźnię wodna i leciutko ogrzać, jeśli bez niej nie chce się ustalić 20 *C

leichengift napisał(a):
Następnie 7,5 mol NaOH rozpuścić (20 ml) i dodać

bzdura. Masz przygotowac 20 ml 7,5-molowego roztworu NaOH

leichengift napisał(a):
Mieszaninę ogrzewać z chłodnicą zwrotną przez godzinę

Zabrać łaźnie wodną, kolbe wytrzeć, pod kolbę wstawić czaszę elektryczną (pracujesz z palnymi substancjami, wiec palnik odpada) i ogrzewać POD REFLUKSEM, czyli w temperaturze wrzenia zawartości kolby. Od momentu zawrzenia tej zawartości grzejesz godz, nie regulujesz grzania w czaszy / transformatorze

leichengift napisał(a):
i dodawać wody (100 ml)

Bardzo niejasne, jak dla mnie. Co to znaczy? Porcjami dodawac, czy jak? Z przepisu wynika, ze dodajesz całą stówe wody, jednorazowo

leichengift napisał(a):
Oraz czy jak będe sączył to stosować lejek Buchnera i pod cisnieniem to robić czy jak?

O sączeniu duzo było pisane na forum, więc pomyśl – jesteś na dobrej drodze :)

Jeszcze cos mnie zastanawia:
leichengift napisał(a):
cis-N-(2-Benzamidoethenyl)-benzamid
trans-N-(2-Benzamidoethenyl)-benzamid

a który z tych izomerów Cie interesuje?

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

8 sty 2008, o 17:13

Mam napisać opracowanie litaraturowe. Znalazłem przepis na cis-.. Dziękuje za tego posta bo bardzo on mi pomógł. Mam jeszcze pytanie co zrobić z odpadami? Można je spuścić do kanalizacji?

ps. grzeć pod refluksem to nie jest grzać z chłodnicą zwrotną?

8 sty 2008, o 19:20

Pisze się raczej 'ogrzewać do wrzenia POD chłodnicą zwrotną'. Refluks to również wymiociny w języku polskim, brrr.

8 sty 2008, o 20:23

Pisze się raczej 'ogrzewać do wrzenia POD chłodnicą zwrotną'. Refluks to również wymiociny w języku polskim, brrr.

wiem, jak sie pisze, choć "ogrzewać DO wrzenia" jest mylace - bo mieszanina zawrze i co dalej?
a poza tym zechciej zajrzeć do tego przepisu - ja tylko przetłumaczyłam odpowiednie wyrażenie :)
refluks to nie są wymiociny

leichengift napisał(a):
grzeć pod refluksem to nie jest grzać z chłodnicą zwrotną?

owszem, ogrzewajac pod refluksem używasz chłodnicy zwrotnej. Ogrzewać "pod refluksem" oznacza ogrzewac w temperaturze wrzenia zawartości kolby

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

8 sty 2008, o 21:12

Chciałbym jeszcze wiedzieć co z moimi odpadami które zostaną po odsaczeniu mojego związku? Po prostu można je wylać do ścieków?

Znacie może jakąś strone z kartami charakterystyki substancji? Korzystałem z pewnej stronki wrocławskiej ale nie ma tam karty charakterystyki imiazolu oraz chlorku benzoilu..

8 sty 2008, o 21:23

Chciałbym jeszcze wiedzieć co z moimi odpadami które zostaną po odsaczeniu mojego związku? Po prostu można je wylać do ścieków?

nie radzę, a to choćby z tego powodu, że bedzie tam mocno śmierdząca pirydyna. Całą reakcję najlepiej robić pod wyciągiem, przy opuszczonej szybie, coby nie nawdychac sie syfu. Odpadki po reakcji powinny być wywalane do odpowiednio oznakowanych pojemników, ale jesli takowych nie ma, proponuję zneutralizowac pirydyne roztworem HCl (ja uzywam zwykle 10 %; dolewasz trochę r-ru HCL, mieszasz i ostrożnie sprawdzasz, czy zajeżdża pirydyną), po czym mocno rozcieńczyć i do scieków. Metoda bardzo mało ekologiczna...
i taka jeszcze uwaga, gdyby ktoś jednak chciał ta reakcje robic - po dodaniu wody będa sie obficie wydzielac gryzące dymy

8 sty 2008, o 23:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]