Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Test z chemi ogólnej prośba o małą pomoc 
Autor Wiadomość

Post Test z chemi ogólnej prośba o małą pomoc
Zbliża mi się egzamin z chemii ogólnej i babka nam podała przykładowe pytania a wiadomo jak to z tym jest ze często one się właśnie pojawiają na examie :wink: Tak więc mam taką prośbę o pomoc w rozwiązaniu owych pytań część zrobiłem lub znalazłem odpowiedzi ale pewny ich nie jestem.
http://chomikuj.pl/biologia/I+rok/Chemia

7 sty 2008, o 15:09
@MODERATOR

7. nie zaznaczyłbym d - można wskazać wiele przykładów dla których wiązanie nie jest jonowe.

8. wg mnie wiązanie koordynacyjne może również być kowalencyjnym spolaryzowanym, czyli niekoniecznie każdy z atomów musi być dawca elektronów.
9. napisałeś że mają tyle samo neutronów ;) poza tym izotop <sub>1</sub><sup>1</sup>H to prot, słowo wodór nie ejst tu najodpowiedniejsze bo odnosi się do nazwy pierwiastka (deuter i tryt to też wodór)

11. po co h2f2 ;) wystarczy samo HF czy nawet metanol

12. HCl nie ma sp. acetylen ma

15. z tego co wiem stany standardowe są dla dowolnej temperatury, a nie dla warunków standardowych, chociaż często jest to mylone i może trzebaby się wykłócać

22. wikipedia :D

24.
Obrazek

a jako przykład to chocby synteza amoniaku, zajrzyj do tegorocznych zadań wstępnych na olchem

33. no nie wiem teraz, ale przykłądem może być autodysocjacja ciekłego amoniaku 2NH3 <=> NH4+ + NH2-

ode mnie tyle, niech ktoś jeszcze zerknie :P

7 sty 2008, o 21:55

Większość odpowiedzi żywcem została wzięta z naszego wydziałowego forum. Jak widać niezbyt dokładnie je sprawdziłem :oops: Ale wcześniej było pare fajnych perełek jak np. "metaliczność zmniejsza się w dół grupy"
Cóż to "chemia dla biologów" nie jesteśmy na WCh UW traktowani zbyt poważnie co widać po poziomie jaki nam zaserwowali. Ale nie zmienia to faktu, ze dają sporo raczej ogólnych niejasnych pytań w których trzeba się zastanawiać co chce przeczytać sprawdzający :?

8 sty 2008, o 00:05
@MODERATOR

cieakwy tescik, materiał chyba nie jest bardzo trudny patrząc po teście

tu co nieco ode mnie - pierwszy link egzamin z '05, drugi zagadnienia treningowe na 1 kolokwium które miałem

http://www.ch.pw.edu.pl/~janzac/Podstaw ... maty05.htm

http://www.ch.pw.edu.pl/~janzac/Podstaw ... czesc1.doc

sory za mały offtop, może moje zadanka się przydadzą do potrenowania :D

8 sty 2008, o 00:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]