Spoko się wytłumaczy:
To jest reakcja strącania, sól I + kwas I ->sól II(trudno rozpuszczalna, strącenie) + kwas II
Jak 1 mol HCl reaguje z 1 mol AgNO3 to po reakcji mamy 1 mol AgCl i 1 mol HNO3.
Kwas jest użyty w nadmiarze więc po reakcji mamy 2 mol AgCl + 2 mol HNO3 i 2 mol HCl nieprzereagowanego.
Sączymy r-r i pozostaje nam mieszanina kwasów.
Tutaj mamy do czynienia z reakcją zobojętniania, skrótowo można to zapisać:
H+ + OH- --> H2O
wodorotlenek baru posiada 2 aniony wodorotlenowe (OH-)
natomiast HCl + HNO3 posiadają tylko po jednym kationie wodorowym (H+)
Więc w 3 molach Ba(OH)2 jest 6 moli anionów wodorotlenowych (OH-),
kwasy mają łączenie 4 mole kationów wodorowych (H+).
Dlatego zobojętnieniu ulega 4 mole OH-, pozostają 2 niezobojętnione. Więc charakter zasadowy i niebieski kolor lakmusu.