Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Krzemowe życie! 
Autor Wiadomość

Post Krzemowe życie!
Co o tym myślicie? http://paranormalium.pl/artykul.php?id=412?
Prawda czy bujda na resorach? Czy taki eksperyment ma sens?

25 mar 2008, o 19:37

kwasem wodorochlorowym

Cytuj:
Taką mieszaninę związków chemicznych i prądu odstawił na jakiś czas

Trzeba czegoś więcej ?? :lol:

ciekawe co autor miał na myśli pisząc 'prąd' :wink:

25 mar 2008, o 20:05

PS. Tytuł już robił złe wrażenie :lol:

25 mar 2008, o 20:14

Czyżby doświadczenie z chemicznym ogrodem miało kolejny wariant :D

forum biologiczno-chemiczne

27 mar 2008, o 02:51

Pozwólcie, ze się wypowiem w tym temacie.
Jako, iż jestem liberałem i zwolennikiem nowych tez i wątków myślowych chciałem zabrać zgłos.
Po pierwsze, artykuł ciekawy nie powiem. Sam kiedyś nie mając dostępu do literatury ani kontaktu z naukowcami, otrzymalem w domu pewne rzeczy, które okazało się, że już zostały zrobione dawno temu, ale... z uwagi na to, że miałem wóczas 14 lat, gdy zagotowałem po raz pierwszy olej lnianty w obecności PbO2 skracając jego czas wysychania, było dla mnie wielkim osiągnięciem.
Ten kwas wodorochlorowy, chodzi oczywiście o HCl, Artuykuł pewnie był tłumaczony z angielskiego, gdzie ktoś przetłumaczył poprostu hydrochloric acid - czyli kwas chlorowodorowy, ale przetłumaczony z pisowni kwas wodoro (hydro-) chlorowy (chloric).
Po pierwsze, pracował z bateriami, wątpie w to że miał dostęp do rożnego rodzaju źródeł prądu bardziej zaawansowanych, ...z bateryjki raczej błysków aż takich co przez okna byłoby widać raczej sie nie da osiągnąć.
Po drugie cytat "Kilka dni później odczepiły się od kamienia i poruszały się swobodnie w żrącym roztworze kwasowym", ...ja bym dodał jeszcze żartując, ...i wtedy właśnie się obudziłem :) Ale to w żartach oczywiście.
Po trzecie, nie dziwi mnie, że ktoś kto odkrywa coś nowego jest wyśmiewany przez naukowców, bo i dzisiaj też tak jest. Niekiedy otrzymanie nowych związków jest przejawem niedowierzania, strachu i zwyczajnej zazdrości wśród środowisk naukowych.
Po czwarte, pokuszę się sam o otrzymanie tegoż czegoś, miejmy nadzieję, że mnie nie zje. Pozdrawiam,

27 mar 2008, o 08:50

Artykuł i ta strona na której on jest nie robi na mnie zbyt dobrego wrażenia, ale tu chodzi raczej o mój osobisty stosunek do takich "odkryć" :wink:

Widze palasz, że prawdziwy duch naukowca w Tobie siedzi :wink: czyli nie zobacze to nie uwierze :wink: .

Jednak pozostaje na razie przy swoim, albo jest to faktycznie jak Karvon pisze "chemiczny ogródek", albo nawpadało tam jakiś żyjątek i zaczęły się rozmnażać :) . Nic nie pisze w jakich proporcjach było wszystko wymieszane. Jak roztwory były rozcieńczone i stechiometrycznie zmieszane to mamy tam KCl i silikażel, czyli taki mini ocean - słona woda i SiO2 :wink:

27 mar 2008, o 17:14

Widze palasz, że prawdziwy duch naukowca w Tobie siedzi :wink: czyli nie zobacze to nie uwierze :wink: .

Nawet nie tyle, ale raczej trzeba to wykonać i zbadać dokładnie. Może będzie to przełom, a może fikcja. Tak czy tak, wątpie, aby w środowisku kwasu solnego coś się mogło rozmnażać w sposób opisany w tym artykule, po drugie to że zaczęły się odczepiać i pływać...to nie znaczy żyć!

Pozdrawiam,
AP.,

27 mar 2008, o 20:01
@MODERATOR

kiedyś czytałem podobny art [nawet nie wiem czy nie ten sam] o tym gościu i jego doświadczeniu w czasopiśmie "nieznany świat", tyle że tam było wspomniane że po jakimś czasie sam przyznał że doświadczenie nie było prowadzone sterylnie i mógło się dostać do niego zwięrzę z tego świata a nie powtałe w wyniku eksperymentu...

27 mar 2008, o 23:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]