Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Redukcja MnO2 do MnO 
Autor Wiadomość

Post Redukcja MnO2 do MnO
Poszukuję informacji na temat redukowania MnO2 do MnO. Problemem jest to, że wszędzie jest opisana redukcja albo do wolnego Mn (np redukcja glinem, albo magnezem), albo termorozkład MnO2 do Mn2O3. W jaki sposób można więc zredukować MnO2 do MnO :?:

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

10 maja 2008, o 13:41
**

Hmm.. nie wiem czy można zredukować tak bezpośrednio..
Zawsze możesz zredukować Mn(IV) do Mn(II) w r-rze, spróbować wytrącić Mn(OH)2 i przeprowadzić jego rozkład termiczny..

Teoretycznie możesz rozłożyć MnO2 do Mn2O3 z wydzieleniem tlenu, a następnie zredukować go wodorem w T=ok. 1200C (w warunkach domowych raczej tego nie zrobisz :lol:)

10 maja 2008, o 14:03

Z tym rozkładem Mn(OH)2 to nie jestem zbyt przekonany, bo wydaje mi się, że powstaje MnO2*H2O :(

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D

10 maja 2008, o 14:09
**

Chociaż.. jak się tak zastanowie to nie ma większych przeciwskazań żeby zredukować wyższe tlenki w celu otrzymania MnO..

Zawsze można przeprowadzić rozkład termiczny węglanu albo szczawianu, ale bez dostępu powietrza . Otrzymuje się wtedy MnO w postaci szarozielonego proszku..

10 maja 2008, o 14:19

Próbowałem kiedyś tak jak pisze gambit, na dno probówki nasypałem NaHCO3, na to trochę MnCO3 i ogrzewałem. Rzeczywiście, zrobiły mi się oliwkowe plamy, zalałem to wodą i zostawiłem, po godzinie już wszystko było brązowe.
A i jak podaje Bielański:
Cytuj:
Z roztworów soli manganawych węglan sodowy wytrąca zasadowy węglan manganu, wodorowęglan natomiast wytrąca osad MnCO3, biały trudno rozpuszczalny w wodzie, lecz rozpuszczalny w obecności dwutlenku węgla z wytworzeniem wodorowęglanu Mn(HCO3)2

10 maja 2008, o 15:04

Pomysł Gambita wydaje się bardzo sensownym, z tym, że musiałbyś do rozkładu wodorotlenku użyć atmosfery ochronnej, bo MnO ogrzewany w powietrzu przechodzi w Mn3O4 (wg.Supniewiskiego). W ogóle wodorotlenek jest bardzo wrażliwy na tlen, co z resztą wykorzystuje się jako podstawę do oznaczania O2 w wodzie (świeżo strącony Mn(OH)2 wyłapuje tlen z wody przechodząc w MnO(OH)2 , który redukuje się bodajże szczawianem). Jeśli chcesz uzyskać sole Mn (II) z MnO2 to najlepiej (bo najczyściej) zredukuj go nadmiarem kwasu szczawiowego na gorąco i w obecności kwasu mineralnego, którego anion ma być w soli (tylko ostrożnie z HCl! ).

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

10 maja 2008, o 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]