Poszukuję informacji na temat redukowania MnO2 do MnO. Problemem jest to, że wszędzie jest opisana redukcja albo do wolnego Mn (np redukcja glinem, albo magnezem), albo termorozkład MnO2 do Mn2O3. W jaki sposób można więc zredukować MnO2 do MnO :
10 maja 2008, o 13:41
gambit
**
Hmm.. nie wiem czy można zredukować tak bezpośrednio..
Zawsze możesz zredukować Mn(IV) do Mn(II) w r-rze, spróbować wytrącić Mn(OH)2 i przeprowadzić jego rozkład termiczny..
Teoretycznie możesz rozłożyć MnO2 do Mn2O3 z wydzieleniem tlenu, a następnie zredukować go wodorem w T=ok. 1200C (w warunkach domowych raczej tego nie zrobisz )
10 maja 2008, o 14:03
Kryształoman
Z tym rozkładem Mn(OH)2 to nie jestem zbyt przekonany, bo wydaje mi się, że powstaje MnO2*H2O
10 maja 2008, o 14:09
gambit
**
Chociaż.. jak się tak zastanowie to nie ma większych przeciwskazań żeby zredukować wyższe tlenki w celu otrzymania MnO..
Zawsze można przeprowadzić rozkład termiczny węglanu albo szczawianu, ale bez dostępu powietrza . Otrzymuje się wtedy MnO w postaci szarozielonego proszku..
10 maja 2008, o 14:19
Orion
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 23:15 Posty: 98 Lokalizacja: z serca
Próbowałem kiedyś tak jak pisze gambit, na dno probówki nasypałem NaHCO3, na to trochę MnCO3 i ogrzewałem. Rzeczywiście, zrobiły mi się oliwkowe plamy, zalałem to wodą i zostawiłem, po godzinie już wszystko było brązowe.
A i jak podaje Bielański:
Cytuj:
Z roztworów soli manganawych węglan sodowy wytrąca zasadowy węglan manganu, wodorowęglan natomiast wytrąca osad MnCO3, biały trudno rozpuszczalny w wodzie, lecz rozpuszczalny w obecności dwutlenku węgla z wytworzeniem wodorowęglanu Mn(HCO3)2
_________________ Tyle siana ode mnie
10 maja 2008, o 15:04
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Pomysł Gambita wydaje się bardzo sensownym, z tym, że musiałbyś do rozkładu wodorotlenku użyć atmosfery ochronnej, bo MnO ogrzewany w powietrzu przechodzi w Mn3O4 (wg.Supniewiskiego). W ogóle wodorotlenek jest bardzo wrażliwy na tlen, co z resztą wykorzystuje się jako podstawę do oznaczania O2 w wodzie (świeżo strącony Mn(OH)2 wyłapuje tlen z wody przechodząc w MnO(OH)2 , który redukuje się bodajże szczawianem). Jeśli chcesz uzyskać sole Mn (II) z MnO2 to najlepiej (bo najczyściej) zredukuj go nadmiarem kwasu szczawiowego na gorąco i w obecności kwasu mineralnego, którego anion ma być w soli (tylko ostrożnie z HCl! ).
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość