Witam.
Zależy mi na informacji, czy woda destylowana traci ważność, jeśli tak to co się w niej wytwarza, jakie związki.
Często stosowana jest ona w medycynie i na ampułkach jest data ważności. Interesuje mnie co się stanie gdy się użyje takiej wody po upływie daty ważności.
Pozdro
11 maja 2008, o 21:58
jaozyrys
@MODERATOR
W medycynie stosowana jest sól fizjologiczna, czyli 0,9% r-r NaCl w wodzie destylowanej. Woda mineralna też ma datę przydatności do spożycia - w sumie to chyba tylko kwestia sterylności i szczelności opakowań, woda sama z siebie nie ulegałaby żadnym przemianom..
11 maja 2008, o 23:14
raymundo
@MODERATOR
Takie jest polskie prawo. musi być na wszystkim data przydatności.
Po co data przydatności do użycia na większości odczynników chemicznych?
11 maja 2008, o 23:24
Kolotko_Tanker
jeśli chodzi o wodę utlenioną to nie rozkłada sie ona po prostu w pewnym stopniu po jakimś czasie?
11 maja 2008, o 23:30
Vikuserro
Mi się perhydrol częściowo rozłożył. Plastikowa buteleczka była napęczniała.
_________________ Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.
11 maja 2008, o 23:39
r8d
Podczas destylacji usuwamy wszystkie mikroorganizmy i składniki mineralne, ale pozostają gazy CO2, O2, N2.
Czy one mogą wchodzić w reakcję z wodą Dochodzą również temperatura oraz naświetlenie itd.
11 maja 2008, o 23:40
Orion
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 23:15 Posty: 98 Lokalizacja: z serca
CO2 obniża pH wody do około 6. Tlen może utleniać Fe(2+) do Fe(3+), a co do azotu nie mam pomysłu
_________________ Tyle siana ode mnie
11 maja 2008, o 23:53
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
W kwestiach medycznych wyróżniamy kilka rodzajów wody destylowanej, w zależności od zastosowania.
I owszem, taka woda traci termin wazności, gdyz jesli liczy się czystośc bezwzględna takiej wody, nie moze ona po oddestylowaniu zbytdługo lezeć bo łapie zanieczyszczenia.
W aptekach przeprowadzane są czasem kontrole, które sprawdzają "wiek" takiej wody destylowanej, stosowanej do sporządzania preparatów np. do wstrzykiwań dozylnych. Taka woda musi być czysta! CZYSTA.
Po to też data wazności, zapewne dodatkowo okreslana ze np.: po otworzeniu używać przez 2 dni. Woda ta nie może mieć zbyt dużego kontaktu ze srodowiskiem zewnętrzynym.
Przykład soli fizjologicznej to tylko jedno z zastosowań wody destylowanej w medycynie. Inne to chocby wspomniana woda do wstrzyknięć, woda do roztworów "oczynych" czyli do kropli do oczu choćby. Woda często jest składnikiem preparatów farmaceutycznych, maści stosowanych tak zewnętrznie jak i wewnętrznie.
18 maja 2008, o 15:35
raymundo
@MODERATOR
Do jakiś doświadczeń to chyba nie musi być woda zużyta w ciągu 2 dni? A apropo wody, widziałem w budowlanym zestaw demineralizacyjnych, zestaw filtrów, a na końcu demineralizator za 5 stów, zastanawiam sie co to moze być za cudo, za taką cenę...
18 maja 2008, o 17:33
szalony
Może jakiś osmotyczny ? Filtry do osmozy są drogie.. Tylko, że za tą cenę to chyba lepiej już kupić gdzieś normalną wyparkę. Inna sprawa, że jest destylarki są cholernie energochłonne.
18 maja 2008, o 17:45
r8d
Łomonosow napisał(a):
W kwestiach medycznych wyróżniamy kilka rodzajów wody destylowanej, w zależności od zastosowania. I owszem, taka woda traci termin wazności, gdyz jesli liczy się czystośc bezwzględna takiej wody, nie moze ona po oddestylowaniu zbytdługo lezeć bo łapie zanieczyszczenia. W aptekach przeprowadzane są czasem kontrole, które sprawdzają "wiek" takiej wody destylowanej, stosowanej do sporządzania preparatów np. do wstrzykiwań dozylnych. Taka woda musi być czysta! CZYSTA.
Po to też data wazności, zapewne dodatkowo okreslana ze np.: po otworzeniu używać przez 2 dni. Woda ta nie może mieć zbyt dużego kontaktu ze srodowiskiem zewnętrzynym.
A możesz mi napisać co dokładnie się z tą wodą dzieje Czy zachodzą tam jakieś reakcje, czy woda szczelnie zamknięta w ampułkach może tracić swoje właściwości
Pozdro
19 maja 2008, o 15:50
szalony
Przede wszystkim rozwijają się tam bakterie i inne drobnoustroje.
20 maja 2008, o 00:55
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
i oczywiscie jest szansa ze woda zacznie podtrawiac material z ktorego jest zrobiona ampulka - bo ze jest nie rozpuszczalny w wodzie nie znaczy ze po kilku latach nie zacznie sie rozpuszczac szczatkowo
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
20 maja 2008, o 07:04
Łomonosow
szalony napisał(a):
Przede wszystkim rozwijają się tam bakterie i inne drobnoustroje.
Ampułki są z reguły zamkniete tak, ażeby sapewnić sterylność i aseptyczność. W związku z czym nie może być mowy o tym, że coś się tam pojawi.
Moim zdaniem, kwestia jest tego typu, że woda owa ma date, co upływu której producent gwarantuje nam jakość oczekiwaną od środka farmakologicznego.
Cytuj:
Okres trwałości
Trwałość 3 lata Trwałość po pierwszym otwarciu pojemnika
Preparat Woda do wstrzykiwań powinien być zużyty natychmiast po otwarciu pojemnika. Niezużytą pozostałośc należy zniszczyć. Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu
Przechowywać w temperaturze do 25°C; Chronić przed temperaturami ujemnymi.
Myśle ze chodzi tu o wyeliminowanie wszelkiego ryzyka uszkodzenia owego płynu, bo z racji na przeznaczenie.
20 maja 2008, o 14:14
szalony
Łomonosow napisał(a):
Ampułki są z reguły zamkniete tak, ażeby sapewnić sterylność i aseptyczność. W związku z czym nie może być mowy o tym, że coś się tam pojawi.
Z tego co pamiętam z biologii (liceum) ton nie da się zrobić środowiska w którym nie ma ani jednej bakterii. Są bakterie, które żyją w próżni, są takie które znoszą zimno, takie które znoszą ciepło, takie które znoszą dawkę promieniowania jonizującego która zabiła by 1000 ludzi (deinobacter radiodurans). Można jedynie mówić o ich bardzo małej ilości. Poza tym nie da się zrobić zamknięcia które jest idealnie szczelne i przez które nie dochodzi do żadnej dyfuzji, bowiem ampułka wyglądała by tak jak urządzenia wysokiej próżni. Pamiętaj, że gazy i ciecze dyfundują przez ciała stałe.
Ostatnio edytowano 20 maja 2008, o 17:17 przez szalony, łącznie edytowano 1 raz
20 maja 2008, o 14:39
Tomekm
Dołączył(a): 18 lip 2007, o 12:52 Posty: 79 Lokalizacja: Serce Roztoczańskiego P. N.
Łomonosow napisał(a):
Pamiętaj, że gazy i ciecze dyfundują przez ciała stałe.
Zgadzam się z tym. Np. ja mam w szczelnej ampułce naftalen i mimo to czuć jego zapach.
20 maja 2008, o 17:15
Łomonosow
szalony napisał(a):
Łomonosow napisał(a):
Z tego co pamiętam z biologii (liceum) ton nie da się zrobić środowiska w którym nie ma ani jednej bakterii. Są bakterie, które żyją w próżni, są takie które znoszą zimno, takie które znoszą ciepło, takie które znoszą dawkę promieniowania jonizującego która zabiła by 1000 ludzi (deinobacter radiodurans). Można jedynie mówić o ich bardzo małej ilości. Poza tym nie da się zrobić zamknięcia które jest idealnie szczelne i przez które nie dochodzi do żadnej dyfuzji, bowiem ampułka wyglądała by tak jak urządzenia wysokiej próżni. Pamiętaj, że gazy i ciecze dyfundują przez ciała stałe.
No dobrze, nie popadajmy w przesade panowie. Doskonale wiecie o co chodzi. Swoją drogą naprawdę Ciekawa dyskusja, i bardzo rozwijająca.
Postaram się dowiedzieć czegos więcej na ten temat, w końcu to z mojej "branży" zagadka.
20 maja 2008, o 23:08
Łomonosow
Na poczatek przepraszam za wpis pod wpisem ;P
Do rzeczy.
AQUA PRO INIECTIONE to inaczej woda do wstrzykiwań
otrzymuje sie ja z wody oczyszczonej lub odpowiedniej jakosci wody do picia przez destylacje,poprzez odwroconą osmozę lub stosujac metody łaczone,musi byc pozbawiona bakteri i pirogenow<cial> i srodkow konserwujacych.
AQUA PURIFICATA to inaczej woda oczyszczona otrzymana metoda destylacji lub wymiany jonowej lub odwroconej osmozy z odpowiedniej jakosci wody pitnej,nie zawiera sr.konserwujacych..nie moze zawierac bakterii z grupy coli oraz Pseudomonas aeruginosa czy Clostridium.
Według rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania woda do iniekcji powinna być produkowana, przechowywana i rozprowadzana w sposób zapobiegający wzrostowi drobnoustrojów, np. przez stałą cyrkulację w temperaturze powyżej 70° C. Rurociągi z wodą do iniekcji i wodą oczyszczoną oraz, o ile to potrzebne, także inne rurociągi wodne powinny być odkażane według pisemnych instrukcji, określających dopuszczalne granice zanieczyszczeń mikrobiologicznych i środki, jakie muszą być podjęte w przypadku ich przekroczenia.
AQUA PRO INIECTIONE to inaczej woda do wstrzykiwań otrzymuje sie ja z wody oczyszczonej lub odpowiedniej jakosci wody do picia przez destylacje,poprzez odwroconą osmozę lub stosujac metody łaczone,musi byc pozbawiona bakteri i pirogenow<cial> i srodkow konserwujacych.
U człowieka roztwór fizjologiczny wynosi 0,9% NaCl. Dożylnie może być podawany tylko w takim stęzeniu, gdyż inne wywołałyby odwodnienie organizmu. Taki roztwór nazywamy izotonicznym.(oczywiścnie względem człowieka). Gdyby podać roztwór o wyższym stężeniu
(hipertoniczne) >0,9% to komórka chcąc wyrównać ciśnienie osmotyczne, będzie się kurczyć, przez co może zginąć.
A w roztwortze o niższym stęzeniu (hipotoniczny) woda będzie napływać ciągle do komórki i w konu peknie. Jako ciekawostka: 0,3mol roztwór cukru jest również izotoniczny dla człowieka. To troche biologi.
1 cze 2008, o 14:56
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
O dzięki stary, przyda mi się na egzamin z farmakologii czy czegoś takiego. Marcin, zapisałeś??
1 cze 2008, o 15:58
Łomonosow
mr.chemikkko napisał(a):
Łomonosow napisał(a):
AQUA PRO INIECTIONE to inaczej woda do wstrzykiwań otrzymuje sie ja z wody oczyszczonej lub odpowiedniej jakosci wody do picia przez destylacje,poprzez odwroconą osmozę lub stosujac metody łaczone,musi byc pozbawiona bakteri i pirogenow<cial> i srodkow konserwujacych.
U człowieka roztwór fizjologiczny wynosi 0,9% NaCl. Dożylnie może być podawany tylko w takim stęzeniu, gdyż inne wywołałyby odwodnienie organizmu. Taki roztwór nazywamy izotonicznym.(oczywiścnie względem człowieka). Gdyby podać roztwór o wyższym stężeniu (hipertoniczne) >0,9% to komórka chcąc wyrównać ciśnienie osmotyczne, będzie się kurczyć, przez co może zginąć. A w roztwortze o niższym stęzeniu (hipotoniczny) woda będzie napływać ciągle do komórki i w konu peknie. Jako ciekawostka: 0,3mol roztwór cukru jest również izotoniczny dla człowieka. To troche biologi.
Woda do wstrzykiwań stosowana jest do wykonywania roztworów leków, często jest dodawana w fiolkach do preparatów, aby odpowiedni roztwór móc wykonac w domu. Dawki są odpowiednio dobrane.
Co do soli fizjologicznej, masz rację, jednak nijak nie łaczy się to z wybranym przez Ciebie cytatem. Sól fizjologiczną podaje się ludziom odwodnionym, ludziom o zmniejszonej ilości krwi w krwioobiegu (np. po krwawieniach, krwotokach, nagłym ubytku dużej ilości krwi), ludziom o "zagęszczonej" krwi. To główne znane mi zastosowania soli fizjologicznej, która wykonana moze być na podstawie własnie takiej wody do wstrzykiwań.
Ciekawostkę opowiem:
W medycynie stosowano i chyba czasem stosuje się tzw. sól gorzką, czyli BaSO<sub>4</sub> która nie wchłania sie w przewodzie pokarmowym, natomiast w jelitach powoduje swojego rodzaju "szok osmotyczny". Nagły przyrost stężenia tej soli w świetle jelita kompensowany jest przez organizm nadmiernym wydzielaniem wody do światła jelita, w celu wyrównania stężeń osmotycznych.
Efekt? Dwa mocne słowa: Środek przeczyszczajacy.
1 cze 2008, o 16:00
szalony
Sól gorzka jest to MgSO4. BaSO4 stosuje się jako kontrast do zdjęć rentgenowskich układu pokarmowego.
1 cze 2008, o 16:05
Łomonosow
Fakt. Mój błąd Przyznam bez bicia.
Czasem pamięć zawodzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości