Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Kwas solny- Chemskecz 
Autor Wiadomość
**

Post Kwas solny- Chemskecz
Czy mógłby mi ktoś rozrysować aparaturę do otrzymywania kwas solnego z siarkowego VI i NaCl-u na Chemsketchu. Z góry dzięki.

12 cze 2008, o 20:42
@MODERATOR

to jakieś zaliczenie/podnoszenie oceny pod koniec roku?

a sam se zrób: http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic ... 320#110320

Cytuj:
Obrazek
1)wkraplacz
2)stężony kwas siarkowy (VI)
3)kolba destylacyjna
4)sól kuchenna (NaCl, zwykła kuchenna też może być)
5)płuczka (jakby miało zassać kwas)
6)odwrócony lejek (albowiem HCl rozpuszcza się najlepiej w wodzie na jej powierzchni)
7)zlewka
8)woda des

12 cze 2008, o 21:34
**

Przeprowadziłem syntezę według schematu i jak się okazało jest niesamowicie mało wydajna. bo kiedy lejek jest ponad wodą to kwas się nie rozpuszcza tylko ulatuje, kiedy lejek jest w wodzie to chlorowodór nie chce lecieć przez łączenia i płuczkę tylko "szuka" dziur w obwodzie i ostatecznie ulatuje przez nie albo zwiększa ciśnienie w kolbach. Myślę zatem ze trzeba gaz przepuszczać przez jak największa liczbę płuczek z wodą aby tam się zbierał i rozpuszczał, a ostatecznie wylatywało jak najmniej.

Poprawcie mnie jak źle myślę.

13 cze 2008, o 22:51
**

Tak się składa, że ta metoda "odwrócony lejek", jest najlepsza, bo HCl najlepiej rozpuszcza się na powierzchni wody..

13 cze 2008, o 22:54
**

Słysze to już któryś raz, a teraz żałuje że nie zważyłem kolby po reakcji to bym ci policzył jaka jest wydajność, a gwarantuje że 80% tego co widziałem na oko to HCl który się ulatniał, woda nawet nie przybrała żółtego zabarwienia.

13 cze 2008, o 22:58

Nie przybrała żółtego koloru bo otrzymałeś czysty kwas solny - żółty to od Fe2+ sie robi.
Ale mi się wydaje, że ze szczelnością aparatury miałeś coś nie tak. A było widać chmurkę HCl nad zlewką ??

13 cze 2008, o 23:06
**

Nie przybrała żółtego koloru bo otrzymałeś czysty kwas solny - żółty to od Fe2+ sie robi.
Ale mi się wydaje, że ze szczelnością aparatury miałeś coś nie tak. A było widać chmurkę HCl nad zlewką ??

- Wcześniej jak robiłem to wcale nie z jakiejś soli żelaza tylko z NaCl-u tak jak zawsze bo najtaniej, a kolor miałem żółty tylko robiłem w zawiesinie siarczanu sodu i resztek NaCl-u które wykrystalizowały i pozostał mi czysty kwas
- Możliwe że miałem nie szczelnie ponieważ kolba kulista z odprowadzeniem nie miała szlifu przez co musiałem zatykać korkiem i taśmą termoilozacyjną i odtopić parafiną. Jednak kiedy wyjmowałem lejek ponad wodę to HCl nie ulatywał tymi szparami, a szedł przez wszystkie połączenia tak jak było to planowane, gdy tylko lejek wzadzilem do wody to szukał innego ujścia
- Było widać cholenie duża!
:wink:

13 cze 2008, o 23:22
**

13 cze 2008, o 23:39
**

Jeżeli chodzi o stężenie to nie badałem, ale jeżeli chodzi o reaktywność to próbowałem zobojętniać go NaHCO3 i tak mniej więcej po trzech łyżkach czubatych przestał reagować. Wiem, że mało w tym profesionalizmu, ale robiłem tą reakcje jedynie dla próby i sprawdzenia wydajności, jak dojdę do właściwej metody to wezmę się za to poważnie.

14 cze 2008, o 22:27
**

Jest to pewna metoda otrzymywania HCl. Zanurzając lejek wytworzony gazowy HCl musi pokonać opór wody nad lejkiem częściowo zmniejszony silną rozpuszczalnością HCl w wodzie, ale mimo to w instalacji występuje nadciśnienie i dlatego gaz ulatnia sie poprzez nieszczelności.

19 cze 2008, o 21:57

Skoro jesteśmy w temacie HCl to ja też mam pytanie: Jaka jest procedura wytwarzania kwasu solnego poprzez elektrolizę? Wiem, że z pewnością można w ten sposób otrzymać HCl ale nie wiem jak bardzo stężony (w ilu procentach) będzie taki kwas. Jeśli stężenie rzędu 7% to nie mam sensu:) ale jeśli około 30% to już jest coś myślę.
Nawet w encyklopediach pisze, że HCl otrzymuje się między innymi przez elektrolizę NaCl ale...właśnie... jak krok po kroku to zrobić? wie ktoś?
Bardzo osolona woda, elektrody grafitowe, na anodzie będzie wydzielał się Chlor a na katodzie wodór. Tyle wiem. I następnie trzeba jakoś te dwa gazy zebrać i co dalej? do słoika z wodą wpuścić Wodór i Chlor? czy może jakoś inaczej przebiega ta procedura?
I jeszcze jedno pytanie: Jeśli już udałoby się otrzymać taki kwas solny ale o małym stężeniu, to jak można bardziej go zatężyć?

21 cze 2008, o 00:23
**

Bucefał lepiej nie kombinuj z otrzymywaniem HCl w ten sposób..
Mieszanie H2 i Cl2 w warunkach domowych nie jest najlepszym pomysłem.. Taka mieszanina lubi wybuchnąć

21 cze 2008, o 01:12

No nie mogę. Jest taki pokaz. Zmieszanie chloru i wodoru w temperaturze pokojowej na ogół przebiega spokojnie. Gazy wpuszcza się do rurki i zatyka Po oświetleniu promieniami UV lub błyśnięciu impulsem światła np z flesza zachodzi egzotermiczna, gwałtowna synteza chlorowodoru mająca na ogół postać wybuchu z roztrzaskaniem naczynia. Chcesz przeprowadzać takie syntezy ? Zwłaszcza że HCl można kupić nawet w lepszym budowlańcu.

21 cze 2008, o 01:34

He, no całkowicie się z Wami zgadzam. Oczywiście, że jest to mieszanka wybuchowa. Kiedyś już robiłem podobne rzeczy, na przykład... na słoiku, w którym robiłem elektrolizę NaCl, naciągnąłem torebkę foliową i ją uszczelniłem porządnie. Zaczęła się robić coraz większa, więc Wodór i Chlor jednocześnie napływały do torebki i się tam mieszały. Robiłem to przy świetle dziennym i nic nie wybuchło, dopiero gdy zbliżyłem zapaloną zapałkę, to zrobił się wielki BUUUM :)
No nic, rozumiem, że jest to niebezpieczne ale tak jak już kiedyś pisałem gdzieś "mi chodzi tylko o zdobywanie wiedzy" również teoretycznej:) a jeśli już robię coś niezbyt bezpiecznego, to dosłownie stosuję mikro próbóweczki, wszystko jest miniaturowe:) i nawet gdy otrzymam w związku z tym kilka miligramów jakiejś chemicznej substancji, to mam wielką satysfakcję, ze sam ją wykonałem. Więc chodzi mi tylko o maleńkie eksperymenty, które nawet z zastosowaniem niebezpiecznych związków, nie zrobią mi krzywdy, bądź co bądź HCl lub Chlor to nie jest cyjanek potasu :D
A więc, czysto teoretycznie zatem jeśli możecie, to powiedzcie jak HCl otrzymuje się? Rozumiem, że Chlor musi być zmieszany z Wodorem (na przykład w baloniku) i co potem? trzeba to jakoś skroplić? czy wypuścić te gazy do słoiczka z wodą?jak to się robi?

21 cze 2008, o 01:48
@MODERATOR

prosze, nawet film Ci wrzuciłem:
http://rapidshare.de/files/39782095/rea ... l.avi.html
i baw się dziecko, baw, najlepiej zaciągnij się chlorem tudzież HCl'em.

A no i: TAK- w przemyśle pakują H2 i Cl2 do słoików, odstawiają na 5 dni na półki.

21 cze 2008, o 09:03

W przemyśle chlor i wodór są wpuszczane na specjalną kolumnę z katalizatorem gdzie zachodzi synteza ciągła w kontrolowanych warunkach p i T :?

21 cze 2008, o 12:59

Jeśli chodzi o otrzymywanie kwasu solnego, to znalazłem w pewnej książce jeszcze jeden prosty sposób: Do próbówki należy wsypać 1/4 łyżki soli kuchennej oraz 1/2 łyżki siarczanu sodu. Następnie ogrzewać nad palnikiem tą próbówkę z zawartością tych składników a rurkę szklaną wychodzącą z tej próbówki połączyć z drugą próbówką, w której zbierać się będą chlor i wodór. Potem wlać do tej próbówki kilka mililitrów H2O i otrzymamy kwas solny, z tym, że będzie to bardzo słaby kwas solny, jak pisze w książce. I teraz mam takie pytanie: Jakie są metody (i czy są proste) zatężania kwasów? Powiedzmy, że otrzymam taki słabiutki kwas solny metodą opisaną wyżej i co potem? jak zateżyć ten kwas aby miał około 30%?
Wiem, że nie jest proste (a raczej niewykonalne w warunkach domowych) uzyskanie kwasu siarkowego, można co najwyżej zrobić sobie kwas siarkawy. Ale w przypadku kwasu solnego, to jest to i tak i tak HCl, więc kwestia tylko jak zatężyć, aby mógł być wykorzystany w doświadczeniach?
Jakaś destylacja? jak w przypadku alkoholu? czy jakieś inne sposoby?

30 cze 2008, o 22:54
@MODERATOR

Jeśli chodzi o otrzymywanie kwasu solnego, to znalazłem w pewnej książce jeszcze jeden prosty sposób: Do próbówki należy wsypać 1/4 łyżki soli kuchennej oraz 1/2 łyżki siarczanu sodu. Następnie ogrzewać nad palnikiem tą próbówkę z zawartością tych składników a rurkę szklaną wychodzącą z tej próbówki połączyć z drugą próbówką, w której zbierać się będą chlor i wodór.

nie bardzo rozumiem skąd wział się wodór ? bo chyba nie z rozkładu wody hydratacyjnej z na2so4:lol:

30 cze 2008, o 23:03
**

Najgorsze to jest właśnie to że wszyscy tutaj błyszczą wiedzą tj podbudową teoretyczna. Tylko że ja te sprawy znam na papierze, a w kwestii zrobienia czegoś by hand to pojawia się problem, mam chyba jakąś dysfunkcje. :wink:

2 lip 2008, o 10:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]