Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Czy metale można destylować? 
Autor Wiadomość

Post Czy metale można destylować?
Hej, mam takie pytanie: co by się stało, gdyby tak przedestylować metal? Czy otrzymalibyśmy jakiś związek?
Czytałem ostatnio dużo na temat depolimeryzacji tworzyw sztucznych, na przykład plexi, które w temperaturze około 300 stopni C. przemienia się w parę, która z kolei po oziębieniu w chłodnicy przechodzi w monomer itd.
Więc przyszło mi do głowy coś takiego z metalem. Oczywiście taki metal, który ma stosunkowo niską temperaturę topnienia, na przykład cyna lub ołów. Gdyby tak do kolby destylacyjnej wrzucić kawałek cyny, zaczęłaby się topić pod wpływem temperatury palnika, więc wytworzyłyby się jakieś pary tego metalu myślę. Następnie te opary zostałyby ochłodzone w chłodnicy destylarki i to wtedy? czyżby do zlewki zaczął skapywać jakiś związek? a jeśli tak, to jaki?
Wiem tylko tyle, że metale sublimują w próżni ale nigdy jeszcze nie słyszałem o czymś takim jak destylacja metali. Czy wyszłoby coś z tego? czy raczej nic, i nie warto sobie nawet głowy zaprzątać takim doświadczeniem?

28 cze 2008, o 00:55
PROFESJONAŁ

Oczywiście że można niektóre metale destylować, z tym że pary kondensowałyby w temp. pokojowej tworząc od razu ciało stałe. Chyba, że temp. kondensacji byłaby na tyle wysoka że metal utrzymywałby się w stanie ciekłym.

28 cze 2008, o 01:20

Nie sugeruj się temperaturami topnienia, ale raczej wrzenia w przypadku destylacji. Bo np. ołów ma dosyć wysoką temp. wrzenia mimo niskiej topnienia: tt 327 deg C, tw 1749 deg C. A np. taki magnez odpowiednio 650 deg C i 1091 deg C.

W razie destylacji w atmosferze niereagującej z metalem, zaszłaby prosta destylacja, co wyparowało to i to samo by się skropliło ew. zestaliło, czasem może w innej odmianie krystalicznej. Zamiast atmosfery ochronnej wygodniej niejednokrotnie jest użyć próżni, metal nie ma z czym reagować, a i parowanie jest ułatwione przy niskim ciśnieniu.
Zdaje się, że m.in. metaliczny cynk uwalnia się z rud w postaci pary na którymś etapie procesu przetwórczego (wysoka temp.w czasie reakcji).

A w innym wypadku, mogłoby być efektownie, np. w przypadku par sodu w kontakcie z powietrzem :D

forum biologiczno-chemiczne

28 cze 2008, o 01:39

Dobrze Ci się zdaje, w procesie ISP z pieca szybowego otrzymuje się cynk w formie gazowej. Aby go skroplić kieruje się go do kondensatora gdzie mieszadła wirujące w stopionym ołowiu tworzą mgłę Pb. Cynk skrapla się heterogenicznie na kroplach ołowiu, i ze skraplacza odbiera się coś na kształt stopu Pb-Zn, który rozdziela się grawitacyjnie wykorzystując pewną niemieszalność, segregację, lub innne metody. Aby otrzymać cynk lub ołów wysokiej klasy czystości - poddaje się je destylacji na kolumnie rektyfikacyjnej. Destylacji Pb i Zn nie prowadzi się w procesie hydrometalurgicznym.

28 cze 2008, o 10:24

Bardzo wiele metali (np. mangan, magnez, beryl....)można destylować czy raczej sublimować i jest to metoda otrzymywania metali o wysokim stopniu czystości. Oczywiście wymagane są wysokie temperaturuy i wysoka próżnia, w domu nie do zrobienia. Część metali ma niewysokie temp. wrzenia i można je normalnie destylować (rtęć, cynk, metale alkaliczne...). Kiedyś udało mi się zagotować cynk w tyglu, ale zapalił się (ładny niebieski płomień) i zamienił w chmurę ZnO.

28 cze 2008, o 15:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]