spotkal sie ktos z nadchloranem miedzi(I) lub triflatem miedzi(I) ?
jak co to prosze o jakies informacje, uwagi itp nt. ww zwiazkow.
pozdrawiam
17 lip 2008, o 09:11
plchemik
hmmm... jeśli robiłeś kiedyś gwiazdeczki na sylwka, odciskane ze strzykawek, to do otrzymywania ich pewnie używałeś CuCl2;
więc jeśli ogrzejesz chlorek miedzi(II), żeby przybrał ciemnobrązową barwę, wtedy otrzymujesz bezwodny CuCl2, CuO i nadchloran miedzi CuClO4;
a z tym drugim związkiem niestety się nie spotkałem.
_________________ "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta..."
23 lip 2008, o 14:18
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Kwas triflatowy(nazwa systematyczna: kwas trifluorometanosulfonowy, CF3SO3H) to jeden z kwasów o bardzo dużej mocy, zaliczany do superkwasów. Jego moc jest ok. 1000 razy większa od kwasu siarkowego. Myślę, że z tym nie byłoby problemu, i sól miedzi (I) może otrzymasz, choć podejrzewam, że może okazać się bardzo higroskopijna. Natomiast w drugim przypadku jest to raczej niemozliwe, bo miedź bardzo łatwo będzie sie utleniać do Cu(II) kosztem redukcji Cl(VII). Z tych samych powodów nie uzyskasz np CuNO3. plchemik napisał:
Cytuj:
jeśli ogrzejesz chlorek miedzi(II), żeby przybrał ciemnobrązową barwę, wtedy otrzymujesz bezwodny CuCl2, CuO i nadchloran miedzi CuClO4;
Możesz mi napisać do tego redoxa, bo nie bardzo wiem skąd w produktach bierze się tyle tlenu?
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
25 lip 2008, o 15:21
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Kwas triflatowy też zdaje się nie jest specjalnie trwałym ligandem, więc jest podejrzenie, że Cu(I) zdysproporcjonuje (jest nietrwała w stanie nieskompleksowanym, pytanie do jakiego stopnia).
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Arion: istnieje coś takiego, jak copper (I) perchlorate czyli nadchloran miedzi (I), poza tym spotkałem się również z czymś takim: heksahydrat chloranu (VII) miedzi (II);
mało z tego... nie będę podważał autorytetu znajomego mi policyjnego pirotechnika, który posiada wykształcenie wyższe, chemiczne... a przy tym ma spore doświadczenie w swoim zawodzie, więc raczej zna się na rzeczy.
Z mojej strony tyle w kwestii wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
_________________ "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta..."
26 lip 2008, o 16:44
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
akurat wiedza owych panów pirotechników była dośc czesto tu czy na syper hyper pro fyróm pirotechnicznym podważana
26 lip 2008, o 17:55
eko osiem[*]
plchemik napisał(a):
mało z tego... nie będę podważał autorytetu znajomego mi policyjnego pirotechnika, który posiada wykształcenie wyższe, chemiczne... Pozdrawiam.
Tym sposobem pozbyłes się odpowiedzi na swoje pytanie trzeba to było zostawic na koniec tematu eko.
Ostatnio edytowano 27 lip 2008, o 23:03 przez eko osiem[*], łącznie edytowano 1 raz
26 lip 2008, o 23:48
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Zapewne chodzi o to iż CuClO4 w pewnych warunkach miałby pewne "zdolności"(zresztą jak pare rzeczy mające coś z jonem ClO4-) o których nei wypada pisac tutaj. Gnębi mnie jednak
Cytuj:
więc jeśli ogrzejesz chlorek miedzi(II), żeby przybrał ciemnobrązową barwę, wtedy otrzymujesz bezwodny CuCl2, CuO i nadchloran miedzi CuClO4
Jakby wyglądał rozkład termiczny CuCl2
CuCl2 -> Cl2 + Cu
Cu w duzej temp. łapie O2 i mamy brunatny CuO
czy może jeszcze inaczej idzie ten proces
Kontynuując prywate z postów poprzednich wie kto co sie stało z Wielkim CrazyUserem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości