Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Nadchloran miedzi. 
Autor Wiadomość

Post Nadchloran miedzi.
spotkal sie ktos z nadchloranem miedzi(I) lub triflatem miedzi(I) ?
jak co to prosze o jakies informacje, uwagi itp nt. ww zwiazkow.
pozdrawiam :)

17 lip 2008, o 09:11

hmmm... jeśli robiłeś kiedyś gwiazdeczki na sylwka, odciskane ze strzykawek, to do otrzymywania ich pewnie używałeś CuCl2;
więc jeśli ogrzejesz chlorek miedzi(II), żeby przybrał ciemnobrązową barwę, wtedy otrzymujesz bezwodny CuCl2, CuO i nadchloran miedzi CuClO4;

a z tym drugim związkiem niestety się nie spotkałem.

23 lip 2008, o 14:18

Kwas triflatowy(nazwa systematyczna: kwas trifluorometanosulfonowy, CF3SO3H) to jeden z kwasów o bardzo dużej mocy, zaliczany do superkwasów. Jego moc jest ok. 1000 razy większa od kwasu siarkowego. Myślę, że z tym nie byłoby problemu, i sól miedzi (I) może otrzymasz, choć podejrzewam, że może okazać się bardzo higroskopijna. Natomiast w drugim przypadku jest to raczej niemozliwe, bo miedź bardzo łatwo będzie sie utleniać do Cu(II) kosztem redukcji Cl(VII). Z tych samych powodów nie uzyskasz np CuNO3. plchemik napisał:
Cytuj:
jeśli ogrzejesz chlorek miedzi(II), żeby przybrał ciemnobrązową barwę, wtedy otrzymujesz bezwodny CuCl2, CuO i nadchloran miedzi CuClO4;
Możesz mi napisać do tego redoxa, bo nie bardzo wiem skąd w produktach bierze się tyle tlenu?

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

25 lip 2008, o 15:21

Kwas triflatowy też zdaje się nie jest specjalnie trwałym ligandem, więc jest podejrzenie, że Cu(I) zdysproporcjonuje (jest nietrwała w stanie nieskompleksowanym, pytanie do jakiego stopnia).

forum biologiczno-chemiczne

25 lip 2008, o 21:13

Arion: istnieje coś takiego, jak copper (I) perchlorate czyli nadchloran miedzi (I), poza tym spotkałem się również z czymś takim: heksahydrat chloranu (VII) miedzi (II);
mało z tego... nie będę podważał autorytetu znajomego mi policyjnego pirotechnika, który posiada wykształcenie wyższe, chemiczne... a przy tym ma spore doświadczenie w swoim zawodzie, więc raczej zna się na rzeczy.
Z mojej strony tyle w kwestii wyjaśnienia.
Pozdrawiam.

26 lip 2008, o 16:44

akurat wiedza owych panów pirotechników była dośc czesto tu czy na syper hyper pro fyróm pirotechnicznym :) podważana

26 lip 2008, o 17:55

mało z tego... nie będę podważał autorytetu znajomego mi policyjnego pirotechnika, który posiada wykształcenie wyższe, chemiczne...
Pozdrawiam.

Tym sposobem pozbyłes się odpowiedzi na swoje pytanie :cry:
trzeba to było zostawic na koniec tematu !!
eko.

Ostatnio edytowano 27 lip 2008, o 23:03 przez eko osiem[*], łącznie edytowano 1 raz

26 lip 2008, o 23:48

Zapewne chodzi o to iż CuClO4 w pewnych warunkach miałby pewne "zdolności"(zresztą jak pare rzeczy mające coś z jonem ClO4-) o których nei wypada pisac tutaj. Gnębi mnie jednak
Cytuj:
więc jeśli ogrzejesz chlorek miedzi(II), żeby przybrał ciemnobrązową barwę, wtedy otrzymujesz bezwodny CuCl2, CuO i nadchloran miedzi CuClO4

Jakby wyglądał rozkład termiczny CuCl2 ??

CuCl2 -> Cl2 + Cu

Cu w duzej temp. łapie O2 i mamy brunatny CuO

czy może jeszcze inaczej idzie ten proces ??

Kontynuując prywate z postów poprzednich wie kto co sie stało z Wielkim CrazyUserem ??

27 lip 2008, o 13:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]