Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Doświadczenie - Otrzymywanie przyprawy do zup 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 20:34
Posty: 30
Post Doświadczenie - Otrzymywanie przyprawy do zup
Witam. Ostatnio w książce E.Grossa - Z chemią za pan brat - eksperymenty, znalazłem opis otrzymywania przyprawy do zup. I tu moje pytanie, czy ktoś z forumowiczów robił powyższe doświadczenie??? Proszę o podzielenie się wiadomościami, bo nie wiem, czy w ogóle się za to zabierać.
Podaję opis:
Do szerokoszyjnej kolby stożkowej 250ml wsypać 50g rozdrobnionego twarogu. Do kolby wlać tyle stężonego HCl czystości cz.d.a., aby dobrze zwilżył produkt. Kolbę ogrzewać przez godzinę na wrzącej łaźni wodnej. W tym czasie białko ulegnie częściowemu rozkładowi i powstanie ciemnobrunatny, gęsty sos. W razie potrzeby po półgodzinnym ogrzewaniu dodać jeszcze 15ml rozcieńczonego HCl. Nie należy jednak przesadzać z ilością kwasu.
W drugiej kolbie umieścić roztarte warzywa i korzenie, np. 20g liści selerów, 15g cebuli, nieco gałki muszkatołowej, pieprzu i mielonej papryki. Do mieszaniny dodać 50ml 10% HCl i ogrzewać całość na wrzącej łaźni wodnej, aż do wystąpienia brunatnego zabarwienia (ok. 20 minut).
Obydwa roztwory wlać do dużej parownicy porcelanowej, rozcieńczyć 50ml wody i zobojętnić kwas solny wodorowęglanem sodowym, dodając go powoli i mieszając bagietką. Wywiązuje się sporo dwutlenku węgla, a z kwasu solnego powstaje sól kuchenna zapewniająca produktowi trwałość. Po zobojętnieniu mieszanina powinna mieć odczyn słabo kwaśny (papierek wskaźnikowy).
Czekam na odpowiedzi.


6 sie 2008, o 21:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18
Posty: 515
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Ja osobiście nigdy bym nie zjadł takiej przyprawy... Jak by jakimś cudem pozostały tam resztki kwasu to drugi język raczej trudno dostać... :S


6 sie 2008, o 23:28
Zobacz profil

Dołączył(a): 27 lip 2007, o 20:43
Posty: 177
Post 
kwas solny i tak wyparuje po tym ogrzewaniu :twisted:


7 sie 2008, o 11:10
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
i uzyl bym predzej HCl o czystosci spozywczej, a nie cz.d.a :)

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


7 sie 2008, o 12:07
Zobacz profil

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 20:34
Posty: 30
Post 
Sulik napisał(a):
i uzyl bym predzej HCl o czystosci spozywczej, a nie cz.d.a :)

a bo to jest jakaś specjalna różnica??? To może w ogóle użyć o czystości ultra czysty do celów farmaceutycznych... 1l takiego kwasu chyba z 500zł...


7 sie 2008, o 13:09
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
chodzi o to ze to co jest cz.d.a. nie koniecznie jest zdatne do spozycia
a cos co jest technizne spozywcze juz tak :)

i przykladowo wlasnie kwas solny ma czystosc techniczna spozywacza (przynajmniej taki ktory ja kupuje w 20-30 litrowych beczkach)

i zeby bylo smieszniej oczywiscie jest on duzo tanszy od cz.d.a.

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


7 sie 2008, o 14:04
Zobacz profil

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 20:34
Posty: 30
Post 
W Standardzie 1l HCl-a 36% cz.d.a. kosztuje 5zł. Więc majątek to to nie jest. A cz.d.a to chyba czystsze niz do celów spożywczych. Kiedyś czytałem taki artykuł o kwasku cytrynowym pewnej firmy. Okazało się, że w kwasie cytrynowym cz.d.a. było więcej "kwasu" niż w kwasku cytrynowym spożywczym, a żeby było śmieszniej to ten cz.d.a. byłby dopuszczony do spożycia. Najlepsza jest cena... W spożywczaku paczka kwasku 50g kosztuje ok 1zł, a w Standardzie 1kg kwasu cytrynowego cz.d.a. - 6zł.


8 sie 2008, o 10:54
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
nie myl kasu cytrynowego spozywczego, z kwasem cytrynowym o danej czystosci

a do tego kwasku z kwasem :D

samo to ze kwasek cytrynowy zwie sie kwasem oznacza tyle ze nie jest to w 99.99% kwas cytrynowy, tylko pewnie tak z 70-80% + dodatki

i to samo tyczy sie ceny :)
inne opakowania/marketing etc.
do tego zawsze mniej oplaca sie kupowac w mniejszych opakowaniach, a jeszcze mniej w spozywczakach (vide tak popularna na tego typu forach saletra :) )

i jak mowie cos moze miec czytsosc techniczna spozywcza i cz.d.a. (mowimy o dokladnie takeij samej substancji)
i to cz.d.a. nie nadawac bedzie sie do spozycia, a techniczne bedzie
choc techniczne ma wiecej zanieczyszen sa one nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego, natomiast cz.d.a. ma mniej zanieczyszczen ale sa to zanieczyszczenia szkodliwe - wynika to z technologii produkcji danych substancji o danej czystosci

nie wiem dokladnie jak jest z kwasem solnym cz.d.a. i tech.
czy technologia produkcji sie rozni czy tez nie
ale np. produkowac sode kaustyczna mona na wiele sposobow roznej czystosci i przykladowo pozniej mozna z niej mydla robic, ale jesli nie jest produkowana w technologi elektrolizy z amalgamatem - bo moze powodowac to dostarczanie Hg do produktu, a z elektrolizyt wyjdzie Ci bardzo czysta soda kaustyczna :)

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


8 sie 2008, o 11:29
Zobacz profil

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 20:34
Posty: 30
Post 
no to już sobie wszystko wyjaśniliśmy :))
Temat wiadomo gdzie...


8 sie 2008, o 12:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..