Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Zaopatrzenie w odczynniki 
Autor Wiadomość

Poszperałem troche po tych kartach charakterystyki i jeżeli się nie mylę (jeżeli tak to mnie poprawcie) to Kwasy mogę trzymać w jednej półce zdala od utleniaczy tj. KMnO4 od tego z dala także gliceryna sole azotowe tj. KNO3 i NaNO3 a także Chloran Potasu mogą być koło siebie ale z dala od aktywnym chemiczne metali np. Magnez Cynk i utleniaczy Problem z sproszkowanymi metalami czytałem, że mogą się same zapalić w kontakcie z powietrzem co z tym zrobić? pozatym Brom i Fosfor na totalnym odludziu reszta wymienionych pierwiastków może być koło siebie
A i czy ta drewniana szafka może być ? a poza KMnO4 jest tu coś jeszcze silnym utleniaczem?

jezeli sproszkowane metale bedziesz trzymal w szczelnie zamknietych pojemnikach nic ci sie nie zapali.

jak nie posiadasz metalowej szafy (tak jak w szkolnych pracowniach) too i drewniana sie nada

17 sie 2008, o 17:19

Kiedyś kupowałem w POChu HNO3, mówili że na firmę to podałem im NIP i nazwę nieistniejącej już firmy, której członkiem był mój dziadek. Znajź w google dane firmy związanej z chemią i daj im te dane. Oni to potrzebują bo w tym złodziejskim kraju minister musi odliczyć sobie wysokoprocentowy VAT czyli 22%. Normalnie płacisz 7%. Ja kupuje w Chempurze i nie miałem problemów nawet z kupnem RTĘCI! Nigdy nie kupowałem na fakturę a rzadko na paragon. Ale mnie nie wyrolują bo sprawdzam cenę. Zresztą w POChu pracują Ci co na chemii się znają. Gość który pracuje w firmie w której się zaopatrzam jest specjalistą dotyczącym spraw handlowych. Wie co to jest zlewka, kolba, etanol a reszte ma w komputerze, i dobrze

Doprawdy wspaniały pomysł :?

17 sie 2008, o 18:25

Nawet sobie nie wyobrażasz jakie konsekwencje mogą wyniknąć z podawania fikcyjnych lub nieaktualnych danych..

30 wrz 2008, o 18:54

Ja mam takie pytanie : gdzie można kupić Brom (w małych ilościach) . Tam gdzie znalazłem były tylko bardzo duże ilości . Ja potrzebuję małą buteleczkę bromu . Najlepiej jakby mi ktoś podał link do sklepu internetowego albo do sklepu z odczynnikikami na terenie Warszawy .
pozdr :D

23 paź 2008, o 03:34
@MODERATOR

Życzę Ci, abyś (co jest bardzo wielce prawdopodobne) bromu w łapy nie dostał.
No przecież powinni na youtube, brainiaki wprowadzic jakieś zabezpieczenia przed dziećmi. Naoglądają się a potem robią kuku sobie i wszystkim w około (np. mieszkańcom całego bloku o.O)

23 paź 2008, o 05:59

Chempur polecam, odczynniki taniej wychodzą, mają normalne naważki ( dobra czasami jakiś odpał mają)
Mam tegoroczny cennki Chempuru, kto chciałby takowy to dołączyłem go do waidomości

23 paź 2008, o 08:10

Nie dołączyłem :/ Ale jak ktoś chce to na PW niech pisze

23 paź 2008, o 08:11
Mieszko napisał(a):
Znajź w google dane firmy związanej z chemią i daj im te dane. Oni to potrzebują bo w tym złodziejskim kraju minister musi odliczyć sobie wysokoprocentowy VAT czyli 22%. Normalnie płacisz 7%.

Doprawdy wspaniały pomysł :?

No tak, to nie jest dobry pomysł, ale powiem dlaczego. Kupując na firmę, dostaje ona VAT, na tym może zyskac jedynie firma kupującego. Być może skarbówka coś ma z tego bo to od nich wychodzą pieniądze do firmy. I jak by to było gdyby wysłali pieniądze na nieistniejącą firmę. Pomyśl czasami Mieszko

23 paź 2008, o 13:54
Kupując na firmę mozesz odliczyc zaplacona kwote od podatku, jako koszt uzyskania przychodu (koszt produkcji). Skarbówka nie ma obowiazku zwracac pieniedzy jesli ktos nie dokona odpowiednich zapisow w rozliczeniu, wiec nie wysla ich nieistniejacej firmie. Mozna przeciez kupic cos na fakture i nie odliczac tego od podatku. Za to podawanie cudzych lub fikcyjnych danych osobowych podlega surowej karze (chyba nawet wiezienie), wiec nie jest to najlepsze rozwiazanie...

27 paź 2008, o 19:07
Post odp.
Był już na forum taki cwaniaczek co kupował towary na firmę bez jej wiedzy do czasu aż sprawa się wydała !!
Efektem takiego postępowania jest odpowiedzialność karna /w tym przypadku rodziców bo cwaniaczek był nieletni/ sprawą zajęli się prawnicy z firmy policja i prokuratura , nie warto cwaniakować w tego typu sprawach celowo nie napisałem o kogo chodzi bo pewnie ma dość kłopotów ci co wiedzą niech zostawią to dla siebie , post ten niech będzie przestrogą przed naśladownictwem !!

eko

27 paź 2008, o 21:56

No dzwine, ja mam jakiś luźny sklep z odczynnikami. Nie muszę podawać żadnego NIP żadnych faktur z utylizacji. Nawet jak brałem nadmanganian w ilościach hurtowych to nic się nie pytali tylko d

28 paź 2008, o 12:18
Bo czesc sklepow nie wymaga takich danych - sprzedaja odczynniki na rachunek. Sa pewne obostrzenia dotyczace substancji niebezpiecznych, wybuchowych, prekursorów itp, ale czesto wystarczy oswiadczenie. Zreszta niektore firmy i tego nie wymagaja.

29 paź 2008, o 01:02
Post odp.
Złoty_CK napisał(a):
No dzwine, ja mam jakiś luźny sklep z odczynnikami. Nie muszę podawać żadnego NIP żadnych faktur z utylizacji. Nawet jak brałem nadmanganian w ilościach hurtowych to nic się nie pytali tylko d

Pitolisz kolego !! dziwne i nieprawdopodobne jest twoje bzdurne pisanie mitomanów na forum mieliśmy wielu , bez danych osobowych to jajka możesz sobie kupić na rynku lub marchewkę nie prekursor jakim jest KMnO4 , jest Ustawa Państwowa odnośnie prekursorów zobowiązująca sprzedawców do ewidencji rozchodu ściśle sprawdzana ,pitolenie o ilościach hurtowych wsadź sobie miedzy bajki :D
Każdy nawet mały sklepik kupując towar w Hurtowni musi wypełniać stosowne deklaracje tym bardziej jeśli prekursor będzie docelowo towarem detalicznym nie ma możliwości udostępnienia bez dokumentacji ,
Nie czaruj i nie wprowadzaj w błąd KMnO4 jest na liście prekursorów ściśle ewidencjonowanych a pitolenie o luźnym zakupie mogło dotyczyć ew, zakupu na osobę prywatną z wypełnieniem stosownego oświadczenia itp.
pojecie hurt jest sprawa względną interpretacji słowa , 1kg. czasem bywa ilością hurtową :D

tyle od
eko

29 paź 2008, o 01:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5