Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
macS napisał(a):
Poszperałem troche po tych kartach charakterystyki i jeżeli się nie mylę (jeżeli tak to mnie poprawcie) to Kwasy mogę trzymać w jednej półce zdala od utleniaczy tj. KMnO4 od tego z dala także gliceryna sole azotowe tj. KNO3 i NaNO3 a także Chloran Potasu mogą być koło siebie ale z dala od aktywnym chemiczne metali np. Magnez Cynk i utleniaczy Problem z sproszkowanymi metalami czytałem, że mogą się same zapalić w kontakcie z powietrzem co z tym zrobić? pozatym Brom i Fosfor na totalnym odludziu reszta wymienionych pierwiastków może być koło siebie A i czy ta drewniana szafka może być ? a poza KMnO4 jest tu coś jeszcze silnym utleniaczem?
jezeli sproszkowane metale bedziesz trzymal w szczelnie zamknietych pojemnikach nic ci sie nie zapali.
jak nie posiadasz metalowej szafy (tak jak w szkolnych pracowniach) too i drewniana sie nada
17 sie 2008, o 17:19
szalony
Mieszko napisał(a):
Kiedyś kupowałem w POChu HNO3, mówili że na firmę to podałem im NIP i nazwę nieistniejącej już firmy, której członkiem był mój dziadek. Znajź w google dane firmy związanej z chemią i daj im te dane. Oni to potrzebują bo w tym złodziejskim kraju minister musi odliczyć sobie wysokoprocentowy VAT czyli 22%. Normalnie płacisz 7%. Ja kupuje w Chempurze i nie miałem problemów nawet z kupnem RTĘCI! Nigdy nie kupowałem na fakturę a rzadko na paragon. Ale mnie nie wyrolują bo sprawdzam cenę. Zresztą w POChu pracują Ci co na chemii się znają. Gość który pracuje w firmie w której się zaopatrzam jest specjalistą dotyczącym spraw handlowych. Wie co to jest zlewka, kolba, etanol a reszte ma w komputerze, i dobrze
Doprawdy wspaniały pomysł
17 sie 2008, o 18:25
Ramirez Lolex
Dołączył(a): 22 wrz 2008, o 21:44 Posty: 30 Lokalizacja: Opolskie
Nawet sobie nie wyobrażasz jakie konsekwencje mogą wyniknąć z podawania fikcyjnych lub nieaktualnych danych..
30 wrz 2008, o 18:54
Legionista
Ja mam takie pytanie : gdzie można kupić Brom (w małych ilościach) . Tam gdzie znalazłem były tylko bardzo duże ilości . Ja potrzebuję małą buteleczkę bromu . Najlepiej jakby mi ktoś podał link do sklepu internetowego albo do sklepu z odczynnikikami na terenie Warszawy .
pozdr
23 paź 2008, o 03:34
raymundo
@MODERATOR
Życzę Ci, abyś (co jest bardzo wielce prawdopodobne) bromu w łapy nie dostał.
No przecież powinni na youtube, brainiaki wprowadzic jakieś zabezpieczenia przed dziećmi. Naoglądają się a potem robią kuku sobie i wszystkim w około (np. mieszkańcom całego bloku o.O)
23 paź 2008, o 05:59
Złoty_CK
Chempur polecam, odczynniki taniej wychodzą, mają normalne naważki ( dobra czasami jakiś odpał mają)
Mam tegoroczny cennki Chempuru, kto chciałby takowy to dołączyłem go do waidomości
23 paź 2008, o 08:10
Złoty_CK
Nie dołączyłem :/ Ale jak ktoś chce to na PW niech pisze
23 paź 2008, o 08:11
Vicodin
szalony napisał(a):
Mieszko napisał(a):
Znajź w google dane firmy związanej z chemią i daj im te dane. Oni to potrzebują bo w tym złodziejskim kraju minister musi odliczyć sobie wysokoprocentowy VAT czyli 22%. Normalnie płacisz 7%.
Doprawdy wspaniały pomysł
No tak, to nie jest dobry pomysł, ale powiem dlaczego. Kupując na firmę, dostaje ona VAT, na tym może zyskac jedynie firma kupującego. Być może skarbówka coś ma z tego bo to od nich wychodzą pieniądze do firmy. I jak by to było gdyby wysłali pieniądze na nieistniejącą firmę. Pomyśl czasami Mieszko
23 paź 2008, o 13:54
kar
Kupując na firmę mozesz odliczyc zaplacona kwote od podatku, jako koszt uzyskania przychodu (koszt produkcji). Skarbówka nie ma obowiazku zwracac pieniedzy jesli ktos nie dokona odpowiednich zapisow w rozliczeniu, wiec nie wysla ich nieistniejacej firmie. Mozna przeciez kupic cos na fakture i nie odliczac tego od podatku. Za to podawanie cudzych lub fikcyjnych danych osobowych podlega surowej karze (chyba nawet wiezienie), wiec nie jest to najlepsze rozwiazanie...
27 paź 2008, o 19:07
eko osiem[*]
odp.
Był już na forum taki cwaniaczek co kupował towary na firmę bez jej wiedzy do czasu aż sprawa się wydała
Efektem takiego postępowania jest odpowiedzialność karna /w tym przypadku rodziców bo cwaniaczek był nieletni/ sprawą zajęli się prawnicy z firmy policja i prokuratura , nie warto cwaniakować w tego typu sprawach celowo nie napisałem o kogo chodzi bo pewnie ma dość kłopotów ci co wiedzą niech zostawią to dla siebie , post ten niech będzie przestrogą przed naśladownictwem
eko
27 paź 2008, o 21:56
Złoty_CK
No dzwine, ja mam jakiś luźny sklep z odczynnikami. Nie muszę podawać żadnego NIP żadnych faktur z utylizacji. Nawet jak brałem nadmanganian w ilościach hurtowych to nic się nie pytali tylko d
28 paź 2008, o 12:18
kar
Bo czesc sklepow nie wymaga takich danych - sprzedaja odczynniki na rachunek. Sa pewne obostrzenia dotyczace substancji niebezpiecznych, wybuchowych, prekursorów itp, ale czesto wystarczy oswiadczenie. Zreszta niektore firmy i tego nie wymagaja.
29 paź 2008, o 01:02
eko osiem[*]
odp.
Złoty_CK napisał(a):
No dzwine, ja mam jakiś luźny sklep z odczynnikami. Nie muszę podawać żadnego NIP żadnych faktur z utylizacji. Nawet jak brałem nadmanganian w ilościach hurtowych to nic się nie pytali tylko d
Pitolisz kolego dziwne i nieprawdopodobne jest twoje bzdurne pisanie mitomanów na forum mieliśmy wielu , bez danych osobowych to jajka możesz sobie kupić na rynku lub marchewkę nie prekursor jakim jest KMnO4 , jest Ustawa Państwowa odnośnie prekursorów zobowiązująca sprzedawców do ewidencji rozchodu ściśle sprawdzana ,pitolenie o ilościach hurtowych wsadź sobie miedzy bajki
Każdy nawet mały sklepik kupując towar w Hurtowni musi wypełniać stosowne deklaracje tym bardziej jeśli prekursor będzie docelowo towarem detalicznym nie ma możliwości udostępnienia bez dokumentacji ,
Nie czaruj i nie wprowadzaj w błąd KMnO4 jest na liście prekursorów ściśle ewidencjonowanych a pitolenie o luźnym zakupie mogło dotyczyć ew, zakupu na osobę prywatną z wypełnieniem stosownego oświadczenia itp.
pojecie hurt jest sprawa względną interpretacji słowa , 1kg. czasem bywa ilością hurtową
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości